Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Vort daglige brød

Tegning: Gert Ejton
Vore kunder? Eller vores kunder? En læser spørger, hvad der er mest korrekt

Vorherre bevares. Eller skal vi til at sige ”vores herre bevares”? Ordet vores fortrænger i stigende grad ordene vor, vore og vort, og det får en læser til at reagere.

Knud Fink fra Gudbjerg skriver:

- Jeg ser gentagne gange, at ordene vore og vores bruges i flæng. Hvad er mest korrekt? Hedder det for eksempel: vore kunder eller vores kunder? Min mening er, at det hedder ”vore kunder”, når kunder er i flertal, og ”vores kunde”, når kunde er i ental.

Annonce


Hvad er mest korrekt? Hedder det for eksempel: vore kunder eller vores kunder?

Knud Fink, læser fra Gudbjerg


- Må jeg høre sprogdoktorens mening?

Tiderne ændrer sig

Sprogdoktoren svarer: Kære læser. Tiderne ændrer sig, og sproget ændrer sig. Det er ikke længere nødvendigt at bøje dette ejestedord efter tal og køn. Men det er heller ikke ”forbudt”.

I dag er det korrekt både at sige og skrive ”vores” og at sige og skrive ”vor/vort/vore”.

Dagbladet Politiken bragte forleden denne forsidehenvisning: ”Vore nære venner, de excentriske briter, har forladt os.”

Men inde i avisen stod denne overskrift: ”Bye-bye til vores sjove ven, den britiske excentriker.”

Den tidligere radikale avis rider således på to heste.

Annonce

Formelt og højtideligt

Dansk Sprognævn giver følgende forklaring på udviklingen:

- Vores er stort set enerådende i det talte sprog, og det er også meget udbredt i skriftsprog, der ikke er meget højtideligt. Vor, vort og vore er derimod begrænset til formelt skriftsprog. Nogle ville måske kalde det stift. Så valget mellem dem afhænger af, hvilket billede man ønsker at give af sig selv.

- Der er ingen forskel i betydningen på vor og vores, men formerne vor, vort og vore regnes i vore dage (!) for mere gammeldags og højtidelige. Det er nemlig de oprindelige former, mens vores først dukkede op i det 15. århundrede. Vi har en parallel i ordene jer, jert og jere, som er gået helt ud af moderne dansk til fordel for jeres.

- Der er altså ikke noget i vejen for at sige "vore udsendte soldater" eller "vort ærede publikum", blot man er klar over, at det gør teksten lidt mere ophøjet eller formel. Det kan jo også være det, man ønsker.

- Nogle forbindelser er så faste, at vor nærmest opfattes som det eneste rigtige, f.eks. "i vor tid", "i vore dage", "på vore breddegrader", "Vor Frue" og "vorherre", selv om man godt kan træffe på "i vores tid" og "på vores breddegrader".

Annonce

Eksempler fra 2021

Undersøger man Fyens Stiftstidendes brug af ordene vor, vort, vore og vores, ser man efter 1970 en nedadgående kurve for de tre førstnævnte. Men de lever stadig.

Avisen bragte nytårsdag et opslag med partiledernes nytårstaler. Her skrev Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti: ”Den stigende islamisering af vort samfund.”

Andre partiledere brugte udtrykkene ”vores sundhedsvæsen”, ”vores virksomheder”, ”vores samfund”, ”vores udledning” og ”vores udslip”.

Samme dag brugte en læser, som er tidligere oberst, udtrykket ”i vort land”.

Måske valgte Thulesen Dahl og eks-obersten bevidst et konservativt sprog.

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce