Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Henstillen eller henstilling

Tegning: Gert Ejton
En læser har fotograferet skilte med ”fejl”, der viser sig ikke at være det.
Annonce

En læser, Eva Fatum fra Odense, har moret sig med at tage billeder af skilte med teksten ”Henstilling af cykler forbudt”.

Brummers Plads, Odense. Foto: Eva Fatum

Hun har sendt tre billeder og skriver:

- Kære sprogdoktor. Jeg har en henstilling til dig. Svar mig på, hvor jeg skal stille min cykel hen på Brummers Plads og i Overgade i Odense samt på lystbådehavnen i Aarhus.

Overgade, Odense. Foto: Eva Fatum

Sprogdoktoren svarer:

Jeg var også indtil for et par år siden overbevist om, at det er forkert, når Odense Rådhus skilter således på en dør ud mod Vestergade: ”Flugtvej – henstilling af cykler forbudt”. Og når et plejehjem i Munke Mose skriver: ”Henstilling af cykler forbudt.”

Lystbådehavnen, Aarhus. Foto: Eva Fatum

Jeg har endda en gang fotograferet begge skilte og tænkt: Nu skal jeg hovere i spalterne over, at Odense Kommune ikke kan stave.

Annonce

Overhalet af tiden

Men så slog jeg for en sikkerheds skyld op i de nyeste ordbøger og konstaterede, at tiden har overhalet mig. I dag er der frit valg, når det gælder anbringelse af cykler.

Når dommere giver sportsfolk en løftet pegefinger, giver de stadig en henstilling. Men når man stiller sin cykel fra sig, kan det ifølge moderne ordbøger hedde både ”henstilling” og ”henstillen” af en cykel.

Jeg synes stadig, at mine gamle lasede eksemplarer af Nudansk Ordbog fra 1964 og 1986 har ret i alt, men jeg må bøje mig for Den Danske Ordbog (2004) og Retskrivningsordbogen (2012).

Det svar gav jeg til Eva Fatum på mail og fik prompte denne reaktion:

- Min gamle dansklærer ville korse sig.


Min gamle dansklærer ville korse sig.

Eva Fatum, læser


Annonce

Renovering og renovation

To andre ord, hvis betydning er ved at smelte sammen, er renovering og renovation.

En læser har bemærket et skilt, der fortæller om ”renovation af en bygning” og mener, at det må være forkert. Det gjorde han mig opmærksom på, da jeg for nylig holdt foredrag i Café Stiften.

Jeg måtte desværre svare ham, at ordbøgerne ikke længere skelner skarpt mellem renovering (istandsættelse) og renovation (fjernelse af affald). Den Danske Ordbog (2005) fastslår, at ordet renovation har begge betydninger, nemlig indsamling og fjernelse af affald samt istandsættelse af noget, så det får sit oprindelige udseende igen og samtidig moderniseres.

Annonce

Opførsel og opførelse

Det fører naturligt frem til spørgsmålet, om ordene opførsel og opførelse også kan bruges i flæng. Byrådsmedlemmerne i Odense modtager jævnligt dagsordentekster, der omhandler ”opførsel af en bygning”.

Her slår ordbøgerne stadig hælene i. Opførsel og opførelse betyder noget forskelligt.

Opførsel er den måde, man opfører sig på, altså det samme som optræden eller adfærd.

Opførelse er noget, man gør på en scene eller på en byggeplads. Et teater præsenterer en opførelse. Et byggeri står foran opførelse.

Her bør Odense Kommune have en henstilling om at skrive korrekt.

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce