Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Blå, blåere, blåest

Tegning: Gert Ejton
Flere læsere kommenterer gradbøjningen af tillægsord.

Gradbøjning: Syg, sygere, sygest? Eller syg, mere syg, mest syg?

Sprogdoktoren behandlede for nylig gradbøjningen af tillægsord. Det har ført til flere henvendelser fra læserne.

Elsebeth Andersen, Odense, skriver:

Annonce

- Hej Anders. Det er altid hyggeligt at følge med, når du som sprogdoktor stiller en diagnose og nænsomt løsner op for sprogforbistringer og andre alvorlige emner.

- I dag går snakken om gradbøjning af tillægsord. Du skrev, at visse tillægsord aldrig bliver gradbøjet. Her nævnte du farven lilla.

- Jeg tænker, at det vel også gælder alle andre farver, som ender på en vokal: orange, blå, grå.

- Det ser i hvert fald forkert ud på skrift, når man putter en gradbøjningsendelse på disse farver. Og når man forsøger at udtale dem, går det helt galt.

Den blåeste himmel

Sprogdoktoren svarer: Ja, det kan virke mærkeligt at skrive ”blåere” og ”blåest”, men nogle gør det i spøg eller poetisk.

”Hvordan endte jeg under den blåeste himmel?” Sådan hedder et digt fra 2016 af Ditte Østergaard.

Og fodboldfans synger: ”Vi er Brøndby de blåeste blå.”

Nobelpris-forfatteren Toni Morrison skrev en roman, som på originalsproget hed ”The Bluest Eye”. På norsk kom den til at hedde ”De blåeste øyne”, men i den danske oversættelse blev det til ”Blå blå øjne”.

Annonce

De kulørte tillægsord

Lad os se nærmere på de kulørte tillægsord. Slår man op i Den Danske Ordbog får man et blandet indtryk af, hvordan de bøjes – og om de bøjes.

Ved ordene rød, gul, brun, sort, hvid og grøn nævnes formerne rødere og rødest, gulere og gulest, brunere og brunest, sortere og sortest, hvidere og hvidest, grønnere og grønnest.

Det betyder ikke, at ordene SKAL bøjes sådan. Det betyder, at disse bøjede former findes og bruges. I ordbogens brugervejledning står der også, at alle danske tillægsord ”i princippet kan bøjes med mere og mest”. Derfor anføres dette ikke under de enkelte opslag.

På dansk er der en tendens til, at korte tillægsord bøjes med endelser: ny, nyere, nyest, høj, højere, højest. Og lange tillægsord bøjes med mere og mest: interessant, mere interessant, mest interessant.

Slår man op under blå og grå, får man ingen valgmuligheder. Blåere, blåest og gråere, gråest eksisterer ikke i Den Danske Ordbog. Og min stavekontrol sætter rød streg under formerne.

Annonce

Den rødeste valgkreds

I avisartikler og på internettet kan man læse om både den rødeste rose og den rødeste valgkreds. Men ingen har skrevet ”den blåeste anemone” eller ”den blåeste valgkreds”.

Odense vil være den grønneste storby. Ligger man meget i solen, kan man få den bruneste hud. DR skriver i en programomtale om ”den gråeste dag”.

”Den guleste” er der ikke mange eksempler på, men i princippet kan man vel cykle forbi ”den guleste rapsmark”.

Matas skriver om, hvordan man kan få ”hvidere tænder”. Og man kan farve sit hår sortere.

Annonce

Debat ved pokerbordet

På en hjemmeside, der hedder pokernet.dk, kastede brugerne sig ud i en skarp diskussion om emnet.

”Det er i min verden idioti at tale om en farve i superlativ form. Der er forskellige nuancer af blå, men den ene er ikke mere blå end den anden,” skrev én.

Og en anden tilføjede: ”Ingen rød er mere rød end en anden, men blot en anden nuance. Ergo kan man hverken sige ”rødeste” eller ”mest rød”.”

En tredje bragte – ligesom læseren i denne artikel – en teori om, at hvis et tillægsord ender på en vokal, kan det kun gradbøjes med ”mere” og ”mest”. Men den teori holder jo ikke i tilfældet ny, nyere, nyest.

En fjerde bruger af poker-hjemmesiden forsøgte at lukke debatten ned ved at skrive: ”Skal vi ikke bare spille noget poker?”

Annonce

Tysk er nemmere

En læser af denne avis har vendt øret mod syd. Ellen Lange, der kalder sig pensioneret tysklærer, skriver:

- Det er meget lettere på tysk. Her kan alle tillægsord gradbøjes med endelse, selv ordet trekantet: dreieckiger, am dreieckigsten.


Det er meget lettere på tysk. Her kan alle tillægsord gradbøjes med endelse, selv ordet trekantet: dreieckiger, am dreieckigsten.

Ellen Lange, læser


Sprogdoktoren runder af: Nogle læsere har måske undervejs tænkt, at sort og hvid slet ikke er farver. Det er et ofte fremsat synspunkt. Men Den Danske Ordbog kalder både sort og hvid for farver.

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Annonce