Annonce
Svendborg

Sprængstofekspert: PETN detonerer ikke af sig selv

Den 29. juli omkom en 60-årig mand i en ulykke, da hans hus på Græskæmnervej sprang i luften. Fyns Politis undersøgelser viser, at det var et kilo af sprængstoffet PETN, der var årsag til den store eksplosion. Foto: Michael Bager

Svendborg: Sprængstoffet, der blev brugt da en 60-årig mand den 29. juli omkom i en sprængningsulykke på Græskæmnervej 17 i Svendborg, var PETN.

Det oplyser Fyns Politi og fortæller endvidere, at der er tale om et kilo af denne type sprængstof.

En af landets førende sprængstofeksperter er Jørgen Schneider.

Annonce

Han er direktør i Orica Denmark A/S, der importerer eksplosivstoffer,  og spørger man ham, er PETN ikke et sprængstof, der bare ligger og detonerer af sig selv.

- Sprængstoffet kan ikke selvantænde og kan ikke antændes ved en fejl. Der skal en bevidst handling til at få sprængstoffet tændt, og typisk sker det med en elektrisk eller en ikke elektrisk detonator.

Og han afviser, at man ved et uheld kan komme til at detonere PETN.

- Det kan man ikke. Man kan ikke kommet til ved en fejl at antænde det. Der skal en bevidst handling til, og den bevidste handling har så antændt detonatoren og den har antændt sprængstoffet, og så ryger det i luften, siger Jørgen Schneider.

Han fortæller desuden, at PETN er et relativt normalt sprængstof.

- Det er et hvidt pulver, som i sig selv er sprængstof. Det er et stabilt og kraftigt sprængstof, som blandt andet kan bruges til plastisk sprængstof eller formbart sprængstof, som typisk er det, man bruger i Forsvaret. Men man bruger det også ude i den civile verden; det kan være til at sprænge bjerge eller klipper.

- Det er ikke noget, der findes i uendelige mængder, men det er et ganske almindeligt forekommende sprængstof, siger han og medgiver, at det ikke er noget, man bare køber nede på hjørnet.

- Man kan selvfølgelig købe det hos mig, hvis man har tilladelse til det af politiet. Men ellers kan man måske skaffe sig det, hvis man er i - eller har været - i forsvaret. Både Forsvaret og Hjemmeværnet ligger inde med PETN, siger han.

Men er det meget sådan at have et kilo PETN liggende? Svaret er, at alt er relativt:

- To gram er nok til at komme af dage. Men når man sprænger i stenbrud på Bornholm, fyrer man halvandet tons af ad gangen. Går du ned på kraftværket, renser de kedler med sprængstoffer, men der bruger de hundrede gram ad gangen. Alt er relativt, slutter Jørgen Schneider.

Den 60-årige mand, som omkom under eksplosionen, var indtil december 2015 medlem af Hjemmeværnet, men hverken Hjemmeværnet eller Fyns Politi ønsker at be- eller afkræfte overfor Fyns Amts Avis, om sprængstoffet kan stamme fra Hjemmeværnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce