Annonce
Fyn

Spildevandsplaner kan sætte stopper for havørredfangst i dam - Peder fisker efter et alternativ

Som det er nu, er der frit fiskeri i Mølledammen, men det er der ikke i Haarby Å. Hvis Mølledammen får afskåret sit udløb i åen, vil det blandt andet betyde, at havørrederne ikke længere ved en fejl vil ende i dammen - og derfor vil man ikke længere kunne fiske havørreder i Mølledammen, som man kan nu. Arkivfoto: Amalie Hermansen
Assens Kommunes spildevandsplan lægger op til, at Mølledammen i Haarby skal omlægges til et regnvandsbassin. Det vil blandt andet betyde, at havørrederne ikke længere vil være i dammen. Nu spørger en læser, om fiskeriet i Haarby Å kan frigives, så fiskere kan fange havørreder der i stedet.

Haarby: For de lokale fiskeentusiaster i Haarby er det velkendt, at det er muligt at få en havørred på krogen, hvis du sender din fiskesnøre ud i Mølledammen.

Men nu kan Assens Kommunes spildevandsplan være direkte årsag til, at der ikke længere vil være havørreder i Mølledammen. I forbindelse med kommunens plan om kloakseparering af spilde- og regnvand er det nemlig på tegnebrættet, at Mølledammen skal omlægges til et regnvandsbassin og dermed afskæres fra sit udløb i Haarby Å.

Og det er netop fra åen, at havørrederne finder deres vej ind i Mølledammen, selvom det ikke helt er meningen. Fisken lever normalvis langs kysten, men når den skal gyde, svømmer den blandt andet op i Haarby Å for at lægge sine æg. Derefter skal den gerne finde vej tilbage til havet igen. Men fordi Mølledammen og Haarby Å har udløb i hinanden, sker det ofte, at havørrederne i deres søgen efter havet ender i dammen.

Hvis planerne bliver godkendt, og Mølledammen ender som et regnvandsbassin, kan man altså ikke længere fiske efter havørreder i dammen. Derfor spørger læseren Peder Friis Holm, om Assens Kommune så ikke vil overveje at frigive fiskeriet i Haarby Å, hvor man vil have muligheden for at få en havørred på krogen.

Annonce

Ikke til at sige endnu

Selvom det kan virke som et simpelt spørgsmål, er det ikke et simpelt svar.

Når man taler om fiskeriret, så er det altid lodsejeren, der bestemmer, hvem og hvordan der må fiskes på grunden. Det vil sige, at de personer, der har have direkte ned til Haarby Å, gerne må stå i deres have og fiske i selve åen.

De steder, hvor åens breder er ejet af Assens Kommune, er det op til kommunen at beslutte, hvilke fiskeriregler der gælder. Men ifølge pressekonsulent ved Assens Kommune, Maria Larsen, er det endnu ikke til at sige, om der kan blive frit fiskeri i åen, hvis Mølledammen bliver omlagt til regnvandsbassin.

Frit fiskeri

Assens Kommune har flere steder åbnet for frit fiskeri i kommunens søer og vandløb, hvor man kan fiske gratis.

Der er frit fiskeri her:

Mølledammen i Haarby

Kaals Mølledam i Assens

Møllesøen ved Vissenbjerg

Trunderup Sø ved Haarby

En strækning ved Brende Å ved Aarup

Strandmølledammen i Assens

Sønderby Sø

- Det er stadig et så tidligt stadie, så vi kender ikke projektets omfang endnu, og når vi kender det, vil det blive en politisk beslutning, hvorvidt fiskeriet skal frigives. Når vi kender projektet, kan vi bedre arbejde i, hvilke scenarier der er, siger hun.

Annonce

Meget imødekommende

Hvis beslutningen skal tages, skal den altså tages af politikerne i Assens Kommune.

Og ifølge Dan Gørtz (V), der er formand for udvalget Miljø, Teknik og Plan, kan det godt blive en mulighed at frit fiskeri i Haarby Å bliver tilladt.

- Jeg vil være meget imødekommende over for at efterkomme borgerne i Haarbys ønske om det (frit fiskeri i åen, red.), hvis det på nogen måde kan forliges med den biologiske tilstand i åen, og fiskene ikke lider under, at der foregår fiskeri der. Så hvis dem, der har forstand på det, synes, det er forsvarligt, vil jeg personligt anbefale, at de (borgerne i Haarby, red.) får den mulighed, hvis de ikke har det i dag, siger han.


Hvis dem, der har forstand på det, synes, det er forsvarligt, vil jeg personligt anbefale, at de får den mulighed, hvis de ikke har det i dag

Dan Gørtz (V), udvalgsformand for Miljø, Teknik og Plan


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce