Langeland: Politikerne i Sundhedsudvalget er i øjeblikket i fuld gang med at hvæsse sparekniven og finde ud af, hvor de skal hugge til, når der skal findes besparelser for to millioner og effektiviseringer for yderligere to millioner kroner i den kommunale ældrepleje.
Men de mange borgere, som risikerer at blive ramt af de politiske beslutninger, kan ikke følge med i det politiske spil. Det sparekatalog, som forvaltningen har lagt frem med forslag til besparelser for politikerne, er skjult for offentligheden, og det vil det fortsat være frem til et nyt møde i Sundhedsudvalget den 12. januar næste år.
Lisa Pihl Jensen (S), der er formand for udvalget frem til årsskiftet, mener, at man skåner borgerne ved at holde spareforslaget skjult. Hun siger:
- Det vil give utryghed, hvis vi sender noget ud, når man ikke ved, om det er det, der bliver det reelle. Før vi er færdige, kan man ikke sende et halvfærdigt produkt ud.
Lisa Pihl Jensen (S)Før vi er færdige, kan man ikke sende et halvfærdigt produkt ud.
Kan du slet ikke se nogle fordele ved en åben proces, hvor borgerne kigger med og får mulighed for at diskutere og komme med input?
- Jo, det kan jeg, men jeg kan også se den store utryghed, det vil give, hvis man kommer ud med noget, der ikke bliver til noget og som bygger på forkerte beregninger.
Jeg har i valgkampen hørt stort set alle tale om borgerinddragelse og åbenhed, og det første man gør efter valget, er at skjule bilag og lukke en sag, som berører mange ældre borgere.
- Ja, det er muligt, men det kan ikke være anderledes, siger Lisa Pihl Jensen.
Solide grunde
Det mener Radikale Venstres kommende medlem af kommunalbestyrelsen, Søren Ramsing, dog godt, det kan være. Han undrer sig over, at sparekataloget holdes skjult, og processen er lukket for borgerne, og når han sætter sig i en af de 15 stole i rådhussalen, vil han forsøge at ændre den kultur.
- Jeg har svært ved at se solide begrundelser for, at man skal lukke processen. Det kan godt være, der er nogen, der bliver nervøse, hvis man lægger tingene frem, men det tror jeg faktisk godt, borgerne kan håndtere, siger han.
Søren Ramsing mener, at sagen om besparelser på ældreområdet er et udtryk for "en kedelig overbeskyttelse af borgerne".
- Jeg kan ikke se argumentet. Mit udgangspunkt er, at verden bevæger sig bedst i åbenhed, og at der skal meget solide grunde til for at lukke. Jeg går ind for, at man så tidligt som muligt i en proces giver borgerne muligheden for at ytre sig om ting, der vedkommer dem, siger Søren Ramsing.
En fejl at lukke
Sagen om besparelser på ældreområdet var først et helt lukket punkt på dagsorden i Sundhedsudvalget, men da Fyns Amts Avis bad kommunaldirektør Jani Hansen forklare den juridiske baggrund for at lukke punktet, erkendte hun, at det var en fejl.
Punktet blev herefter åbnet, men sagens bilag - altså sparekataloget - er fortsat lukket, og det er i følge ældre- og sundhedschef Britta Brix Madsen en politiske beslutning, at bilagene skal holdes skjult.
Politikerne arbejder videre med spareplanerne på et møde den 12. januar, og her har Winni Kielstrup Hansen (SF) overtaget formandssædet fra Lisa Pihl Jensen. Beslutningen om at spare og effektivisere for fire millioner kroner på ældreområdet blev truffet som led i det krisebudget, som hele kommunalbestyrelsen bakkede op om på et møde den 11. oktober.