Annonce
Langeland

Sparekatalog holdes skjult: Politikere skærer i ældreservice bag nedrullede gardiner

Borgerne ved ikke, om politikerne er ved at skære i deres rengøring, i muligheden for personlig pleje, bemandingen på plejecentrene eller åbningstiden i dagcentrene. Hele processen om besparelser og effektiviseringer for fire millioner kroner i ældreplejen foregår bag nedrullede gardiner. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen
Afgående formand for Sundhedsudvalget Lisa Pihl Jensen (S) skjuler sparekatalog og forklarer, at det sker for at skåne borgerne. Det nye medlem af kommunalbestyrelsen Søren Ramsing (R) kalder den fremgangsmåde for en kedelig overbeskyttelse af borgerne.

Langeland: Politikerne i Sundhedsudvalget er i øjeblikket i fuld gang med at hvæsse sparekniven og finde ud af, hvor de skal hugge til, når der skal findes besparelser for to millioner og effektiviseringer for yderligere to millioner kroner i den kommunale ældrepleje.

Men de mange borgere, som risikerer at blive ramt af de politiske beslutninger, kan ikke følge med i det politiske spil. Det sparekatalog, som forvaltningen har lagt frem med forslag til besparelser for politikerne, er skjult for offentligheden, og det vil det fortsat være frem til et nyt møde i Sundhedsudvalget den 12. januar næste år.

Lisa Pihl Jensen (S), der er formand for udvalget frem til årsskiftet, mener, at man skåner borgerne ved at holde spareforslaget skjult. Hun siger:

Annonce

- Det vil give utryghed, hvis vi sender noget ud, når man ikke ved, om det er det, der bliver det reelle. Før vi er færdige, kan man ikke sende et halvfærdigt produkt ud.

Før vi er færdige, kan man ikke sende et halvfærdigt produkt ud.

Lisa Pihl Jensen (S)

Kan du slet ikke se nogle fordele ved en åben proces, hvor borgerne kigger med og får mulighed for at diskutere og komme med input?

- Jo, det kan jeg, men jeg kan også se den store utryghed, det vil give, hvis man kommer ud med noget, der ikke bliver til noget og som bygger på forkerte beregninger.

Jeg har i valgkampen hørt stort set alle tale om borgerinddragelse og åbenhed, og det første man gør efter valget, er at skjule bilag og lukke en sag, som berører mange ældre borgere.

- Ja, det er muligt, men det kan ikke være anderledes, siger Lisa Pihl Jensen.

Solide grunde

Det mener Radikale Venstres kommende medlem af kommunalbestyrelsen, Søren Ramsing, dog godt, det kan være. Han undrer sig over, at sparekataloget holdes skjult, og processen er lukket for borgerne, og når han sætter sig i en af de 15 stole i rådhussalen, vil han forsøge at ændre den kultur.

- Jeg har svært ved at se solide begrundelser for, at man skal lukke processen. Det kan godt være, der er nogen, der bliver nervøse, hvis man lægger tingene frem, men det tror jeg faktisk godt, borgerne kan håndtere, siger han.

Søren Ramsing mener, at sagen om besparelser på ældreområdet er et udtryk for "en kedelig overbeskyttelse af borgerne".

Det kommende medlem af kommunalbestyrelsen Søren Ramsing (R) har i valgkampen argumenteret for større åbenhed i kommunen, og det står han også ved, efter han er blevet valgt. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg kan ikke se argumentet. Mit udgangspunkt er, at verden bevæger sig bedst i åbenhed, og at der skal meget solide grunde til for at lukke. Jeg går ind for, at man så tidligt som muligt i en proces giver borgerne muligheden for at ytre sig om ting, der vedkommer dem, siger Søren Ramsing.

Annonce

En fejl at lukke

Sagen om besparelser på ældreområdet var først et helt lukket punkt på dagsorden i Sundhedsudvalget, men da Fyns Amts Avis bad kommunaldirektør Jani Hansen forklare den juridiske baggrund for at lukke punktet, erkendte hun, at det var en fejl.

Punktet blev herefter åbnet, men sagens bilag - altså sparekataloget - er fortsat lukket, og det er i følge ældre- og sundhedschef Britta Brix Madsen en politiske beslutning, at bilagene skal holdes skjult.

Politikerne arbejder videre med spareplanerne på et møde den 12. januar, og her har Winni Kielstrup Hansen (SF) overtaget formandssædet fra Lisa Pihl Jensen. Beslutningen om at spare og effektivisere for fire millioner kroner på ældreområdet blev truffet som led i det krisebudget, som hele kommunalbestyrelsen bakkede op om på et møde den 11. oktober.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 17. og onsdag den 18. maj

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce