Annonce
Langeland

Spareboksrøverier efterforskes stadig

Petrine Breum, indehaver af Dueslaget, er ikke i tvivl om, at der er tale om tyve, som har gjort et grundigt forarbejde. Foto: Karl Edvard Hansen
Dueslaget i Rudkøbing er et af de værtshuse, som i sidste måned har haft indbrud og fået stjålet en spareboks. Gerningsmændene er ikke fundet, men Dueslagets spareboks er kommet til veje igen, så opsparingen kan starte forfra.

RUDKØBING: Mandag den 29. april var en trist dag på værtshuset Dueslaget i Havnegade i Rudkøbing, for tidligt om morgenen havde der været indbrud, og tyvene var stukket af med værtshusforeningens spareboks.

- Det er en forening, bestående af flere af vores kunder, som lægger penge i boksen. Den har et socialt formål, da vi to gange om året holder en fest, så det gør det ekstra trist, siger Petrine Breum, som har drevet værtshuset siden 2017.

Hun trøster sig dog sammen med spareforeningen ved, at spareboksen blev fundet nogle dage senere på badeanstalten i Rudkøbing - minus 2.200 kroner, men ikke i værre stand, end den kunne repareres.

- Vi fik fra en tilsvarende boks nogle nye skuffer, og nogle handy hænder fik den rettet op efter den hårde medfart. Og med hensyn til pengene kunne der have været mange flere i, men heldigvis havde vi lige tømt den nogle dage forinden, fortæller Petrine Breum.

Annonce
Spareforeningen på Dueslaget har 63 medlemmer, og pengene bruges til to årlige fester. Foto: Karl Edvard Hansen

Organiseret tyvebande?

Petrine Breum er af den opfattelse, at der er sammenfald mellem spareboksrøverierne - for eksempel fik Kasket Karl i Rudkøbing, ugen før det skete på Dueslaget, stjålet værtshusets boks, ligesom Kahytten - også tidligt om morgenen den 29. april - fik frarøvet en boks.

At tyvene også har gjort et grundigt forarbejde, er Petrine Breum heller ikke i tvivl om.

- Vi ved, at tyvene er blevet filmet på overvågningskameraet på Kahytten i Svendborg, og at der går under et halvt minut, fra de er brudt ind, til de er væk igen. Hos os har de lige som de andre steder også gået direkte efter boksen uden at tage hverken spiritus eller andet, så det tyder på, det er nøje planlagt, siger hun.

Derfor håber de på det lokale værtshus på, at tyvene snart vil blive fundet.

- Det er ærgerligt, at sådan noget sker. Og det er jo ikke værtshuset, det går ud over, men private mennesker, som ønsker at være sammen om noget - men det tænker tyvene jo nok ikke på, siger Maria Hellemose, som er en af spareforeningens medlemmer på Dueslaget.

Hos Fyns Politi kan de ikke komme med detaljer i hverken sagen fra Dueslaget eller de andre steder på Sydfyn, men de oplyser, at efterforskningen stadig er i gang.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Kropumulige vilkår for fiskerierhverv

Vi skal passe på livet i havene. Således skal vi også passe på torskebestanden i Østersøen, og derfor giver det også al mulig mening, at der råbes vagt i gevær på Christiansborg og i Bruxelles, når bestanden i Østersøen er under hårdt pres. Samtidig skal vi også se på de afledte konsekvenser af de særdeles skarpe vurderinger af situationen og de muligvis deraf følgende beslutninger. For hvad sker der, når man barberer 70 procent af mængden af torsk, lyst- og fritidsfiskere må hale op af havet dagligt? Et sandsynligt gæt er, at fiskeriturismen på Langeland vil blive sendt til tælling. Når vi dertil lægger, at erhvervsfiskeriet får en tilsvarende udfordring, så står der på bundlinjen, at to erhverv på en ø som Langeland får en ordentlig kæberasler, som ikke sådan lige kan overvindes ved at ryste lidt på hovedet. Det vil gøre ondt på øen og ikke kun på de helt konkrete erhverv. Det vil også have en negativt afsmittende effekt. At fiskeriminister Mogens Jensen (S) så meddeler, at han godt kan se, at det kan rive tæppet væk under de to erhvervsgrene, er en formildende omstændighed. Det levner en smule håb for, at det ikke går helt så galt for de to erhverv, som det lige nu ser ud til. Men mere end strået af håb er der heller ikke at holde fast i. Han gør nemlig blot opmærksom på, at han er bevidst om udfordringer, men heller ikke mere. Der er ingen løfter om at finde løsninger, der er mere skånsomme. Naturligvis er det nødvendigt at værne om dyrelivet. Fortsættes fiskeriet uændret kan det betyde, at der om kort tid bare ikke er noget at hale op af havet. Omvendt må det være muligt at kunne navigere uden om et udsving i kvoten i den størrelsesorden, der er tale om. I fjor blev kvoten hævet med 70 procent for erhvervstorskefiskeriet, og nu er der så lagt op til en lukning for fiskeri af torsk i årets tre første måneder. Det er på det nærmeste umuligt at tilrettelægge et erhverv med så stor usikkerhed. At subsidiere erhverv kan være en glidebane, og lidt hårdt formuleret, så må det jo være en selvstændigt erhvervsdrivendes eget ansvar at få biksen til at løbe rundt. Omvendt må det også tages med i overvejelserne, at hvis der træffes politiske beslutninger med så drastiske konsekvenser for et erhverv, så kan det være nødvendigt at kigge på mulighederne for en subsidiering, når tæppet trækkes væk under erhvervet. Alternativt skal der laves nogle planer og undersøgelser af dyrelivet, som gør det muligt undgå så drastiske ændringer med så relativt kort varsel, som det er tilfældet.

Annonce