Annonce
Langeland

Spareboksrøverier efterforskes stadig

Petrine Breum, indehaver af Dueslaget, er ikke i tvivl om, at der er tale om tyve, som har gjort et grundigt forarbejde. Foto: Karl Edvard Hansen
Dueslaget i Rudkøbing er et af de værtshuse, som i sidste måned har haft indbrud og fået stjålet en spareboks. Gerningsmændene er ikke fundet, men Dueslagets spareboks er kommet til veje igen, så opsparingen kan starte forfra.

RUDKØBING: Mandag den 29. april var en trist dag på værtshuset Dueslaget i Havnegade i Rudkøbing, for tidligt om morgenen havde der været indbrud, og tyvene var stukket af med værtshusforeningens spareboks.

- Det er en forening, bestående af flere af vores kunder, som lægger penge i boksen. Den har et socialt formål, da vi to gange om året holder en fest, så det gør det ekstra trist, siger Petrine Breum, som har drevet værtshuset siden 2017.

Hun trøster sig dog sammen med spareforeningen ved, at spareboksen blev fundet nogle dage senere på badeanstalten i Rudkøbing - minus 2.200 kroner, men ikke i værre stand, end den kunne repareres.

- Vi fik fra en tilsvarende boks nogle nye skuffer, og nogle handy hænder fik den rettet op efter den hårde medfart. Og med hensyn til pengene kunne der have været mange flere i, men heldigvis havde vi lige tømt den nogle dage forinden, fortæller Petrine Breum.

Annonce
Spareforeningen på Dueslaget har 63 medlemmer, og pengene bruges til to årlige fester. Foto: Karl Edvard Hansen

Organiseret tyvebande?

Petrine Breum er af den opfattelse, at der er sammenfald mellem spareboksrøverierne - for eksempel fik Kasket Karl i Rudkøbing, ugen før det skete på Dueslaget, stjålet værtshusets boks, ligesom Kahytten - også tidligt om morgenen den 29. april - fik frarøvet en boks.

At tyvene også har gjort et grundigt forarbejde, er Petrine Breum heller ikke i tvivl om.

- Vi ved, at tyvene er blevet filmet på overvågningskameraet på Kahytten i Svendborg, og at der går under et halvt minut, fra de er brudt ind, til de er væk igen. Hos os har de lige som de andre steder også gået direkte efter boksen uden at tage hverken spiritus eller andet, så det tyder på, det er nøje planlagt, siger hun.

Derfor håber de på det lokale værtshus på, at tyvene snart vil blive fundet.

- Det er ærgerligt, at sådan noget sker. Og det er jo ikke værtshuset, det går ud over, men private mennesker, som ønsker at være sammen om noget - men det tænker tyvene jo nok ikke på, siger Maria Hellemose, som er en af spareforeningens medlemmer på Dueslaget.

Hos Fyns Politi kan de ikke komme med detaljer i hverken sagen fra Dueslaget eller de andre steder på Sydfyn, men de oplyser, at efterforskningen stadig er i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Svendborg

Lukker på Toldbodvej og åbner på Lerchesvej: Fakta åbner ny butik ved havnen

Annonce