Annonce
Svendborg

Spørg redaktionen: Hvilke aldersgrupper bliver smittet med corona, og hvor er de blevet smittet?

Hvem i Svendborg får typisk corona, og hvor de sandsynligvis blevet smittet? Spørgsmålene kommer fra en læser, og Fyns Amts Avis har forsøgt at finde svarene. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Børn og forældre tilhører den befolkningsgruppe, som oftest er blevet smittet med corona i Svendborg. Det oplyser Anne Højmark Jensen, der er sundhedschef i Svendborg Kommune. Mere detaljeret bliver det ikke, eftersom sundhedsloven er meget stram i forhold til at beskytte personfølsomme oplysninger, forklarer hun.
Annonce

Svendborg: Hvilke aldersgrupper der bliver corona-smittet i øjeblikket i Svendborg? Og hvor er de sandsynligvis blevet smittet henne - skole, arbejde, hjemme?

Spørgsmålene kommer fra Jesper Rubæk Rasmussen, der har skrevet og spurgt redaktionen. For at finde svar på spørgsmålene har vi kontaktet Svendborg Kommunes sundhedschef Anne Højmark Jensen. Men det er ikke helt enkelt at give svaret.

Kan du svare på spørgsmålene?

- Både ja og nej. Sundhedsoplysninger er jo – selv i coronatider – en personlig sag. Jeg får ikke at vide, at nu er ”Kurt Ejner” smittet. Men jeg får nogle generaliserede oplysninger. Dem får jeg til at vurdere, om der er nogle særlige områder, hvor vi skal gøre en indsats. Men jeg kan ikke gå ned på individ-niveau, siger Anne Højmark Jensen.

Hvad kan du sige om, hvem der bliver smittet med corona i Svendborg?

- Jeg kan godt oplyse, at de fleste af de smittede i Svendborg er relateret til børn og forældre.


Jeg kan godt oplyse, at de fleste af de smittede i Svendborg er relateret til børn og forældre.

Anne Højmark Jensen, sundhedschef Svendborg Kommune


Vil du kunne dele dine generaliserede oplysninger?

- Nej, de er sendt til mig som den eneste i Svendborg Kommune, fordi jeg er sundhedschef. Men oplysningerne er ikke særlig detaljerede.

Bare lige for at skære det helt ud i pap – hvorfor vil man ikke have de detaljerede oplysninger ud til offentligheden?

- Jeg ved for eksempel ikke, hvad du fejler. Og det har jeg ikke mulighed for at gå ind og se. Sundhedsoplysninger er omfattet af nogle ekstra stramme regler i forhold til persondataloven. Så er der nogle enkelte undtagelsessituationer, fordi vi har en pandemi, hvor den smittede kan udgøre en særlig risiko – så vil Styrelsen for Patientsikkerhed have mulighed for at se det. Det er den styrelse, der har alt det personfølsomme data.

Og man har ikke tilsidesat nogle af de regler på grund af pandemien?

- Nej. Der har været snak om, hvorvidt man skal have en ny epidemilov, hvor man kan ophæve nogle af de regler om deling af data. Man den er ikke blevet vedtaget i Folketinget, så lige nu er det den eksisterende epidemilov, der gælder, siger Anne Højmark Jensen.

På Statens Serum Insituts hjemmeside, kan man følge med udviklingen af coronatilfælde på daglig basis. Hver dag klokken 14 bliver de nyeste tal offentliggjort. Her kan man også følge udviklingen i de enkelte kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nyt stort butiksområde på vej i Svendborg:  Plads til byggemarkeder, fastfood-restauranter og meget andet

Annonce