Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Lige i øjet

Speciel dims beregnet til at finde centrum - man kunne vel også lave en selv?
Annonce

Hej Kjeld

Jeg læser hver uge dine gode indlæg i boligavisen. Jeg forsøger mig med trædrejning, og i den forbindelse har jeg et problem - nemlig når jeg tager en rundstok og gerne vil finde centrum.

Jeg har købt en lineal, men jeg syntes ikke det helt vil lykkes. Har du andre muligheder? Du har jo næsten svar på alt, og jeg håber, du kan hjælpe!

Med venlig hilsen

Jørn Nykjær, Malling

Annonce

Hej Jørn

Der findes gud ved hvor mange måder, hvorpå man kan finde centrum. Den ene fidus er mere snedig end den anden, og de virker, hvad enten man vil finde centrum af en cirkel eller en firkant.

På fotoet kan du se den dims, som jeg selv bruger - en speciel 90-graders vinkel med en forskydelig lineal i 45 grader. Oprindeligt var det en lille dyr sag, men i dag laves de i Kina for små penge - og de er rigeligt gode nok til formålet.

Et almindeligt stregmål er glimrende til at finde centrum - og stregmålet kan endda også bruges til meget andet.

En anden oplagt metode består i, at du bruger et stregmål. Lad os sige, at du har en rundstok (eller for den sags skyld et stykke firkantet træ) på cirka 5 cm - så stiller du dit stregmål til rundt regnet det halve - altså noget i retning af 2,5. Men det behøver ikke at være nøjagtigt, og det er just fidusen: Mål fra kanten og sæt en streg - drej rundstokken en smule, mål og sæt en streg - og sådan fortsætter du, indtil du har 4-6 streger, som krydser hinanden og danner en ganske lille og kantet ”cirkel” lige i midten.

Den tredje metode er oplagt, når man drejer træ - og har en ”patron”, som er stor nok. Så starter du bare drejebænken og holder din blyant imod endetræet - sådan cirka i midten: Igen bliver resultatet en ganske lille cirkel - så lille, at man mageligt kan afsætte centrum på øjemål og med en syl.

En fjerde metode går ud på, at man lægger rundstokken på et bord, så den kan rulle - så finder du en pind, som er cirka halvt så tyk som rundstokken og lægger den an imod endetræet - så holder du blyanten forsigtigt imod endetræet og triller rundstokken, medens du holder blyanten ned imod pinden - og igen bliver resultatet en ganske lille cirkel lige midt i rundstokken.

Hvis det handler om en stor cirkel - måske en rund plade, du vil skære ud af et stykke krydsfiner - bruger man i princippet samme metode, blot er den tillempet situationen: Mål cirklens diameter og del den med to for at få radius - med lineal (eller en passer, hvis du har sådan en i passende størrelse - ellers kan du bruge en snor med en blyant i enden) måler du fra omkredsen ind til midten - det gør du nogle gange, indtil du har et antal streger, som krydser hinanden lige midt i cirklen.

Og i næste uge vil der uden tvivl være en håndfuld læsere, som vil fortælle om deres personlige og aldeles geniale måde at finde centrum på: Husk, at din avis er aldrig længere væk end en mail og et klik.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Fernisering i fire kunsttårne

Livsstil

Inges køkken: Ramsløgsolie

Svendborg

Eksamensfri og karakterfri: Skolefolk vil åbne ny friskole i Tankefuld

Debat

Fyns Amts Avis mener: Ny sydfynsk friskole kan ramme megatrend

Annonce