Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Løsning på glaslister i plastvinduer

I sidste uge spurgte en læser Kjeld Bjerre til råds efter at have set en Youtube-video, hvor han skifter en termorude.

Hej Kjeld

Vedrørende glaslister i plastvinduer, så er løsningen faktisk såre simpel.

Man holder en glasspartel eller et bredt uskarpt stemmejern i rillen mellem glasliste og ramme og giver den et klap med en hammer ind mod midten.

Herved kravler glaslisten ud af sit indgreb i rammen og kan herefter afmonteres. Start med en af de længste lister, for den er naturligvis mest bøjelig. Når de skal monteres igen, så trykkes alle listehjørnerne ind på plads, hvorefter listen kan bankes helt i med en gummihammer eller skæftet på en anden hammer - endelig ikke hovedet, for det vil give mærker.

Hilsen

Johnny Jørgensen

Annonce

Hej Johnny

Før jeg svarer, ta’r vi lige en mail mere, som handler om samme problem med glaslister. Den kommer fra Bent Pedersen fra Middelfart - han skriver:

”Hej Kjeld - på mine (termovinduer - red.) sidder glaslisten udvendigt og er skåret i smig. Når den skal afmonteres, banker man forsigtigt et stemmejern ind mellem rammen og listen. Derved frigøres listen fra en lille rille, der sidder i rammen. Fjern først de to længste modsat siddende lister. Så fjernes de to sidste, og ruden er fri. Montering sker i modsat rækkefølge. Det er smart at lime ruden til rammen, inden listerne monteres, så kan ruden ikke fjernes udefra.”

Hej Johnny og Bent - tak for indsatsen!


Man holder en glasspartel eller et bredt uskarpt stemmejern i rillen mellem glasliste og ramme og giver den et klap med en hammer ind mod midten.

Johnny Jørgensen


Jeg kan helt følge jeres beskrivelse - særligt tricket med at bruge en hammer og et ikke for skarpt stemmejern til at luske glaslisten fri af sit indgreb i selve rammen. Og dernæst tricket med først at frigøre de lodrette lister og dernæst de vandrette - fordi de vandrette normalt er i fuld længde og bliver ”låst” af de lodrette, som til gengæld er skåret i et smig på måske 10 grader, så de passer med listernes skrå forkant.

Sådan vil det normalt være, og det er fint nok: Hvis bare man ta’r listerne af i den rigtige rækkefølge, er der ikke noget problem.

Men-men - jeg forstår læseren i sidste uge sådan, at hans glaslister er monteret på en usædvanlig måde. Nemlig således, at alle fire lister er skåret af i 45 grader og i fuld længde - så hjørnerne altså ligner det, vi kender fra billedrammer eller eksempelvis gerigterne omkring en dør.

Og det betyder, at de alle fire låser hinanden. Uanset hvilken liste man forsøger at lempe ud først, så vil den være låst af de andre lister, så man enten skal bøje listen ret voldsomt (og det kan kun lade sig gøre, hvis der er tale om en stor rude med lange lister), eller man skal løfte listen vinkelret ud fra rammen og ruden (og det kan kun lade sig gøre, hvis listerne er ”uden lynlås”).

I gamle dage - i termorudernes barndom - lavede man rask væk trævinduer med glaslister, som på denne måde var monteret med 45 graders smig i hjørnerne. Det var af mange årsager ikke godt, men man kunne slippe af sted med det, fordi listerne blev stiftet fast i rammen.

Sådanne vinduer ser man praktisk taget aldrig i dag, fordi de for længst er rådnet væk. For nylig så jeg faktisk sådan en flok vinduer hos en bekendt - de blev holdt sammen af mange lag vandbaseret akrylmaling, men alle bundstykker var så bløde, at man kunne stikke en finger igennem, fordi bundglaslisterne for længst havde opgivet ånden.

Men vores læser har åbenbart nogle vinduer, som er konstrueret på netop denne vis - med 45-grader samlinger af listerne - men de er lavet plastic, så de holder. Men nu skal der en anden rude i, og hvad gør man så?

Jeg ser frem til flere og andre forklaringer - jeg venter i spænding!

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: - Der er kommet hvide mærker på mine nylagte fliser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce