Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: - Vi ønsker en 7/7-ordning, men kan ikke blive enige om, hvem der skal have bopælen over børnene

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Hver søndag svarer advokat Monica Kromann på læserspørgsmål i sin juridiske brevkasse.

Kære Monica Kromann

Min hustru og jeg er netop gået fra hinanden. Vi har sammen to børn på 9 og 6 år. Vi er blevet enige om, at vi ønsker en 7/7- ordning, men vi kan ikke kan blive enige om, hvem der skal have bopælen over børnene.

Jeg ønsker, at vi som forældre kan samarbejde om børnene og er nu i tvivl om, hvorvidt jeg skal stå fast eller give mig.

Mit spørgsmål er derfor, om det har stor betydning at være bopælsforælder, når børnene har samvær i en 7/7-ordning?

Har bopælsforælderen særlige rettigheder, som samværsforælderen ikke har?

Med venlig hilsen

Finn

Annonce

Kære Finn

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når I som forældre går fra hinanden, skal I finde ud af, hvem der skal have bopælen over børnene, og hvordan samværsordningen skal fungere. Disse spørgsmål kan afføde uenigheder og problemer mellem jer som forældre, og det er desværre min erfaring, at en del forældre ikke kan blive enige om bopæl og samvær.

Barnet skal have adresse hos bopælsforælderen, og det er som udgangspunkt bopælsforælderen, der bestemmer, hvor i Danmark barnet skal bo. Hvis bopælsforælderen ønsker at flytte, skal dette varsles over for den anden part senest seks uger før. Varslet vil give den anden forælder mulighed for at starte en sag om bopæl eller samvær inden flytningen.


I skal derfor som forældre være enige om blandt andet skolevalg, skolefritidsordning, væsentlig medicinsk behandling, udstedelse af pas og religiøse forhold.


Bopælsforælderen kan træffe beslutninger om overordnede forhold i barnets daglige liv på egen hånd. Dette gælder blandt andet beslutninger vedrørende barnets daginstitution og barnets daglige velbefindende som for eksempel konsultation af skolepsykolog. Hensigten er at undgå, at der hele tiden opstår konflikter omkring barnet i dets dagligdag.

Samværsforælderen bestemmer som udgangspunkt rammerne for samværet, medmindre der er truffet afgørelse om andet. Samværsforælderen bestemmer derfor som udgangspunkt, hvor barnet opholder sig under samværet, ligesom samværsforælderen bestemmer, hvilke fritidsaktiviteter barnet skal gå til under samværet.

Væsentlige beslutninger vedrørende barnets forhold kræver derimod enighed mellem forældrene, når der er fælles forældremyndighed. I skal derfor som forældre være enige om blandt andet skolevalg, skolefritidsordning, væsentlig medicinsk behandling, udstedelse af pas og religiøse forhold.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med bopæl og samvær, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Om familieret

Monica Kromann er advokat med møderet for Højesteret og indehaver af Kromann advokatfirma i Aarhus, www.advokatkromann.dk

Speciale i familie- og arveret med særlig fokus på børnesager.

Gift og mor til fem børn.

Har du et spørgsmål til Monica Kromann, kan du sende en e-mail til livsstil@jfmedier.dk

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvorfor glemmer I altid os sejlere: En bro vil tvinge os ud midt på Lillebælt

Annonce