Annonce
Ærø

Sorte aktier: Ærøs investering i forurenende virksomheder er en fejl, siger borgmester

Ærø Kommune har blandt andet akrier i Shell. En fejl, siger borgmesteren. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Ærø Kommune er en af tre fynske kommuner, der har investeret penge i såkaldt sorte aktier. En klar fejl, siger borgmester Ole Wej Petersen (S).

Ærø: Ærø er en af tre fynske kommuner, som har "sorte" aktier, fordi de har investeret skattekroner i et eller flere af de 100 mest CO2-forurenende energiselskaber. Det viser flere aktindsigter, som DR har fået.

Ifølge DR Fyn drejer det sig om Nyborg, Nordfyns og Ærø Kommuner. Nyborg og Nordfyn har penge i 56 selskaber ud af de 100 største CO2-udledere i olie- og gasindustrien, mens Ærø Kommune har aktier i to virksomheder af den type.

Der er tale om selskaber som Exxon, Total og Shell. For Ærø Kommunes vedkommende er der en beskeden portefølje i selskaberne Shell og EOG Resources ifølge papirer, som DR Fyn refererer fra.

- Investeringerne er problematiske, fordi dansk klimapolitik står og falder med, at Danmark kan gå foran som et godt eksempel, siger Anders Larsen, ekstern lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til DR.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), siger til Fyns Amts Avis, at det er en fejl, at kommunen ejer de aktier, og at han vil sørge for, at kommunen skiller sig af med aktierne.

- Dem vil vi af med. Det er en klar fejl, for vi har ikke lagt mærke til det, siger han og nævner, at kommunen har nogle etiske retningslinjer, der siger, hvilke virksomheder kommunen bør holde sig fra at investere i.

- Derfor har jeg ikke lagt mærke til det. Vi har haft travlt med at bygge elfærge og andre ting. Det er ikke med forsæt. Og det er ret beskedne beløb. Det er nogle ganske få tusind kroner, men det er nu lige meget, det er princippet i det, slår han fast.

Borgmesteren fortæller, at kommunen vil snakke med sin bank og bede dem afhænde aktierne.

Der er ifølge DR ni danske kommuner, der har placeret penge i de mest forurenende selskaber i energisektoren. Sidste år var det 20 kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lykkelig afslutning på Hamed Rezaiis sag

Endelig fik Hamed Rezaii sit svar. Og lykkeligvis for ham var det et positivt svar. Han har langt om længe fået den opholdstilladelse, han så inderligt har ønsket sig. Det er meget, han har været igennem. Lægeerklæringer har dokumenteret, at de psykiske traumer, han har fået som følge af sin opvækst i og flugt fra Afghanistan, har medført , at han lider af posttraumatisk stress syndrom. Bedre er det ikke blevet af, at hans sagsforløb har været en knudret affære med en del afslag og meget lang ventetid. Nu er det heldigvis overstået. Svaret er nået frem til Ærø, og så er der ikke så meget at sige til, at hans hoved var så fyldt med impulser, at hans umiddelbare behov egentlig var at slukke for hjernen og bare spille Playstation, efter han først havde kaperet, hvad nyheden betød for hans liv og færden. At der så også lige sniger sig yderligere en lettere grotesk detalje ind i sagsforløbet, er på bundlinjen underordnet for Hamed Rezaii. Det vigtigste for ham må være, at han har fået lov til at blive i landet. Nu kan han koncentrere sig om at passe sit arbejde og komme videre med bearbejdningen af PTSD'en. Og naturligvis kan han arbejde videre med integrationen i det samfund, han allerede er en del af. Den groteske detalje er måske også en anelse kendetegnende for et sagsforløb, hvor tidsplanen skred, og det har knebet gevaldigt med den gode og oplysende kommunikation fra Udlændingestyrelsen til Hamed Rezaii og familien Kjelsmark, som han har boet hos, mens hans ansøgning om at få en opholdstilladelse er blevet behandlet. Sidste krølle på sagen er, at Udlændingenævnet ved en fejl ikke fik fortalt Rezaiis advokat, at ansøgningen var gået igennem. Advokaten blev blot bedt om at fremskaffe nogle boligpapirer, og derfor kom det frem, at sagen var afsluttet med et lykkeligt resultat for Hamed Rezaii. Måske er det ikke den største fejl eller den tungeste opgave i hele sagsbehandlingen, der er kikset, men det er trods alt en ret vigtig oplysning, der ikke er blevet givet videre til først Hamed Rezaiis advokat og siden hovedpersonen selv. I sig selv behøver det ikke give meget røde ører. Fejlen har trods alt ikke alvorlige konsekvenser for sagen. Men samlet set, har sagsforløbet ikke været kønt. Set med positive øjne kan det slås fast, at der er lavet en sagshåndtering, der på nogle felter kan danne skole for, hvordan tingene ikke skal gøres. Adskillige små og store fodfejl undervejs har sat Hamed Rezaii under et unødigt mentalt pres, og det vil da være prisværdigt, hvis den slags fejl kan undgås i fremtiden. Han er jo ikke det eneste menneske, der befinder sig i en yderst sårbar position, hvor små administrative fodfejl kan få store menneskelige konsekvenser.

Annonce