Annonce
Ærø

Sorte aktier: Ærøs investering i forurenende virksomheder er en fejl, siger borgmester

Ærø Kommune har blandt andet akrier i Shell. En fejl, siger borgmesteren. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Ærø Kommune er en af tre fynske kommuner, der har investeret penge i såkaldt sorte aktier. En klar fejl, siger borgmester Ole Wej Petersen (S).

Ærø: Ærø er en af tre fynske kommuner, som har "sorte" aktier, fordi de har investeret skattekroner i et eller flere af de 100 mest CO2-forurenende energiselskaber. Det viser flere aktindsigter, som DR har fået.

Ifølge DR Fyn drejer det sig om Nyborg, Nordfyns og Ærø Kommuner. Nyborg og Nordfyn har penge i 56 selskaber ud af de 100 største CO2-udledere i olie- og gasindustrien, mens Ærø Kommune har aktier i to virksomheder af den type.

Der er tale om selskaber som Exxon, Total og Shell. For Ærø Kommunes vedkommende er der en beskeden portefølje i selskaberne Shell og EOG Resources ifølge papirer, som DR Fyn refererer fra.

- Investeringerne er problematiske, fordi dansk klimapolitik står og falder med, at Danmark kan gå foran som et godt eksempel, siger Anders Larsen, ekstern lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til DR.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), siger til Fyns Amts Avis, at det er en fejl, at kommunen ejer de aktier, og at han vil sørge for, at kommunen skiller sig af med aktierne.

- Dem vil vi af med. Det er en klar fejl, for vi har ikke lagt mærke til det, siger han og nævner, at kommunen har nogle etiske retningslinjer, der siger, hvilke virksomheder kommunen bør holde sig fra at investere i.

- Derfor har jeg ikke lagt mærke til det. Vi har haft travlt med at bygge elfærge og andre ting. Det er ikke med forsæt. Og det er ret beskedne beløb. Det er nogle ganske få tusind kroner, men det er nu lige meget, det er princippet i det, slår han fast.

Borgmesteren fortæller, at kommunen vil snakke med sin bank og bede dem afhænde aktierne.

Der er ifølge DR ni danske kommuner, der har placeret penge i de mest forurenende selskaber i energisektoren. Sidste år var det 20 kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Underholdning For abonnenter

Katinkas poetiske sange og Meike Bahnsens evne til at gøre Karin Michaëlis’ uforsonlige kantethed troværdig gør Baggårdteatrets forestilling om en glemt forfatter til en stærk oplevelse.

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gør mere reklame for den lokale ungdomsuddannelse

I øjeblikket sidder tusindvis af unge mennesker og overvejer, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter dette skoleår. Langt de fleste - næsten tre fjerdedele - vælger en gymnasial uddannelse. Der er frist for at søge den 1. marts, og valget er vigtigt. Det er immervæk nogle ret definerende år, hvor man lærer en masse fagligt og om sig selv, og derfor er der mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man sender ansøgningen af sted. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis de unge mennesker har lidt ondt i maven eller har brug for nogle ekstra lange snakke med deres forældre, inden de træffer det vigtige valg. På Ærø er der grund til at have særligt ondt i maven. Her har der i årevis været en tradition for, at skulle man have en gymnasial uddannelse, så skulle man selvfølgelig over på den anden side af sundet. Og konsekvensen af det er, at så skal man også flytte hjemmefra. Det kan der jo komme nogle meget selvstændige og modne unge mennesker ud af, men det er altså bare tidligt at flytte hjemmefra, hvis man blot er 15 eller 16 år. Men der findes jo gode alternativer til at bo for sig selv, vil mange måske indvende. For eksempel er der mange elever med ærøsk baggrund, der bor på kostskole, blandt andet i Nyborg, ligesom der er en mindre koloni af ærøboer på kollegier i Svendborg. Men uanset hvordan man vælger at indrette sig på den anden side, indebærer det en tilværelse væk fra familien i dagligdagen. Og det er ikke alle, der er parate til det i en så ung alder. Derfor er det også vigtigt, som hf-lærer P.T. Reimer Jensen slår til lyd for i dagens avis, at gøre opmærksom på, at der altså findes et alternativ på Ærø, så man kan blive hjemme i trygge, vante rammer to år længere end ellers. Det alternativ hedder HF & VUC og findes i Marstal. Og hvis man er interesseret i søfart, kan man endda tage den tre-årige "blå" hf. På Ærø hører man om unge mennesker, der kommer hjem efter et mislykket ophold på fastlandet, fordi de ikke trives på grund af hjemve eller andet. Det er ikke noget at skamme sig over, men kan alligevel give knubs og skrammer i selvværdet. Det er synd og kan undgås ved at benytte sig af det lokale uddannelsestilbud. Og hvis man derefter kommer til at mangle et niveau i et fag eller to for at komme ind på sin drømmeuddannelse, kan man altid supplere op. Det er ingen katastrofe. Tværtimod er man modnet med tiden og mere parat til at videreuddanne sig. Både hf selv og den lokale folkeskole, Marstal Skole, og uddannelsesvejledere og kommunen bør derfor gøre langt mere ud af at informere om det lokale tilbud. Det er godt for hf, det er godt for de unge, og det er godt for øen.

Annonce