Annonce
Ærø

Sorte aktier: Ærøs investering i forurenende virksomheder er en fejl, siger borgmester

Ærø Kommune har blandt andet akrier i Shell. En fejl, siger borgmesteren. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Ærø Kommune er en af tre fynske kommuner, der har investeret penge i såkaldt sorte aktier. En klar fejl, siger borgmester Ole Wej Petersen (S).
Annonce

Ærø: Ærø er en af tre fynske kommuner, som har "sorte" aktier, fordi de har investeret skattekroner i et eller flere af de 100 mest CO2-forurenende energiselskaber. Det viser flere aktindsigter, som DR har fået.

Ifølge DR Fyn drejer det sig om Nyborg, Nordfyns og Ærø Kommuner. Nyborg og Nordfyn har penge i 56 selskaber ud af de 100 største CO2-udledere i olie- og gasindustrien, mens Ærø Kommune har aktier i to virksomheder af den type.

Der er tale om selskaber som Exxon, Total og Shell. For Ærø Kommunes vedkommende er der en beskeden portefølje i selskaberne Shell og EOG Resources ifølge papirer, som DR Fyn refererer fra.

- Investeringerne er problematiske, fordi dansk klimapolitik står og falder med, at Danmark kan gå foran som et godt eksempel, siger Anders Larsen, ekstern lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, til DR.

Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), siger til Fyns Amts Avis, at det er en fejl, at kommunen ejer de aktier, og at han vil sørge for, at kommunen skiller sig af med aktierne.

- Dem vil vi af med. Det er en klar fejl, for vi har ikke lagt mærke til det, siger han og nævner, at kommunen har nogle etiske retningslinjer, der siger, hvilke virksomheder kommunen bør holde sig fra at investere i.

- Derfor har jeg ikke lagt mærke til det. Vi har haft travlt med at bygge elfærge og andre ting. Det er ikke med forsæt. Og det er ret beskedne beløb. Det er nogle ganske få tusind kroner, men det er nu lige meget, det er princippet i det, slår han fast.

Borgmesteren fortæller, at kommunen vil snakke med sin bank og bede dem afhænde aktierne.

Der er ifølge DR ni danske kommuner, der har placeret penge i de mest forurenende selskaber i energisektoren. Sidste år var det 20 kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce