Annonce
Ærø

Snyltehveps er ikke set i Danmark i mindst 100 år: Nu er den fundet på Ærø

Michael Larsen er forfatter, journalist og naturentusiast. Han har netop opdaget snyltehvepsen af arten Cratichneumon luteiventris på Ærø. Det er bekræftet af Statens Naturhistoriske Museum, at den art ikke har været fundet i landet i mindst 100 år. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Michael Larsen, der er forfatter, journalist og naturentusiast har fundet en snyltehveps, som ellers ikke har været set i landet i mindst 100 år. Det er ikke den eneste usete art, der er opdaget på Ærø og han kalder øen for et refugium for uddøde insekter.
Annonce

Ærø: Den er ikke bevist fundet i mere end 100 år, men nu er en sjælden hveps altså fundet her på Ærø.

Det er nærmere bestemt snyltehvepsen med det fine navn Cratichneumon luteiventris, der er blevet fundet, og opdageren af den er Michael Larsen, der er forfatter, journalist og naturentusiast.

- Snyltehvepsen er en stor insektgruppe, men den jeg har fundet, har ikke været set i mindst 100 år, fortæller Michael Larsen.

Annonce

Gode forhold på Ærø

Historien om opdagelsen af snyltehvepsen starter som en ganske sædvanlig dag hos Michael Larsen. Han bruger mange timer på at kigge på insekter, tage billeder af dem og undersøger dem, og det samme gjaldt den dag, han fandt snyltehvepsen.


Ærø er refugium for uddøde arter.

Michael Larsen, forfatter, journalist og naturentusiast


- Det hele går så hurtigt. Jeg skynder mig at notere størrelsen, hvilken plante den sidder på og får taget et billede. Man skal være vågen, og det kan være enormt svært at huske bagefter. Derefter er der et stort arbejde i at kigge på billedet og få undersøgt, hvilket insekt det er, forklarer han.

Men Statens Naturhistoriske Museum har bekræftet, at denne art af snyltehvepsen, som Michael Larsen har fundet, altså ikke har været set i mindst 100 år.

Annonce

Spredning fra Europa

Og det er ifølge Michael Larsen langt fra første gang, at Ærø er helt fremme i skoene, hvad angår sjældne arter. Den lille saksebi, svirrefluer, guldhvepse er i denne sammenhæng værd at nævne.

- Ærø er refugium for uddøde arter, siger Michael Larsen.

- Det er de grønne lommer, som Ærø har. Det med, at jorden er voldsomt opdyrket her, passer ikke. Der er mange brakmarker og levende hegn, der har stor betydning for insekterne, og vandhuller, som for mange af os er skjult, fortæller Michael Larsen.

Desuden ligger Ærø også først for i forhold til insekters rejse fra Europa, mener Michael Larsen.

- Svirrefluen blev for eksempelvis fundet først her på Ærø, det er helt tydeligt en spredning fra Europa, hvor Ærø har den fordel at ligge lige ovenfor. Man kan sige, at i forbindelse med global opvarmning og nye arter til landet, er Ærø første stop på vejen, mener Michael Larsen.

Selvom ordet hveps for nogen kan lyde farligt, så er snyltehvepsen altså ikke så ubehagelig, som man kunne tro, fortæller Michael Larsen.

- De fleste snyltehvepse stikker ikke. Det er yderst sjældent at det sker. På mange måder er den også et nyttedyr, da den går løs på alt det kravl, vi ikke vil have, siger Michael Larsen.

Det er nemlig ikke helt tilfældigt at hvepsen har fået ordet "snylte" foran sig. Den lægger nemlig æg i eller på en såkaldt vært - altså et andet insekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Annonce