Annonce
Svendborg

Emil plukker æbler i nedlagte plantager og levende hegn: Smukke steder giver god cider

Emil Næsby Hansen synes, at den gode historie også er en del af en god cider.- Det er en helhed, den gode historie er med til at forme produktet, forklarer han. Plantagestigen har han købt på en nedlagt plantage på Tåsinge, og tasken er også genbrug. Foto: Katrine Becher Damkjær
Emil Næsby Hansen laver æblecider af de æbler, som alligevel ikke bliver til andet end solsortefoder rundt omkring på Sydfyn. Under navnet Rodløs Cider kører han Sydfyn rundt og plukker i gamle haver, nedlagte plantager og levende hegn.

Faldsled/Vejstrup: Det giver en sprød lyd, da det blanke blad fra lommekniven flækker et lille bleggult æble. Emil Næsby Hansen sætter tænderne i en af halvdelene og dommen falder straks.

- Det er lidt kedeligt det her. Det har hverken sødme eller syre. Det er sådan et lidt ligegyldigt æble.

Han plukker straks et aflangt, gulgrønt æble med rød kind fra et andet træ, deler det og tager en bid, så æblesaften sprøjter.

Annonce

- Der er god saftighed i det her. Og meget mere smag.

Emil Næsby Hansen bruger meget tid på at smage på de forskellige æbler. Der skal være en god balance mellem sødme og syrlighed for at få en god cider. Og så vil han gerne have helt vilde æbler i cideren, da de vilde æbler har en bitterhed, der giver en struktur og rygrad i cideren, som han godt kan lide. Foto: Katrine Becher Damkjær

Han pirker lidt til kernerne, der er mørkebrune, og konstaterer, at æblet er modent, for kernerne har den rette farve.

Det er vigtigt at finde de helt rigtige æbler til den cider, han skal lave.

Naturlig gær som vigtig medspiller

Vi befinder os i Faldsled Kros gamle æblehave, som rummer cirka 60 frugttræer. Her er blandt andet blommer, kvæder, æbler og pærer, men flest æbler – og mange forskellige af dem.

Emil Næsby Hansen, der bor i Vejstrup, lavede sine første flasker æblecider under navnet Rodløs Cider for et par år siden. Begejstringen for selv at lave alkohol startede dog noget tidligere.

- Det har gradvist ændret sig. Jeg lavede cider første gang i 2016, da jeg havde en kolonihave i Birkerød, og dengang var det mest en fascination af selv at kunne fremstille alkohol, forklarer han om sine første forsøg med cider lavet på æbler.

Man kan godt lave cider på nedfaldsfrugt, men Emil Næsby Hansen synes, at frugterne får for mange stød, når de falder ned. Eneste undtagelse gør han med pigeonæblerne, der er små og lette. De æbler han ikke kan nå fra stigen bliver rystet ned på jorden. Emil Næsby Hansen klatrer simpelthen op i træet og rusker stammen, så de modne æbler falder til jorden. Foto: Katrine Becher Damkjær

I starten brugte han konventionel champagnegær i cideren, men senere fandt han ud af, at den naturlige gær, der sidder på æblernes skræl, er nok til at starte gæringsprocessen. En proces, som bliver sværere at styre, men som han synes giver et rigere og rundere resultat.

- Jeg synes, at det er forskellen, der er spændende. Jeg kan bruge de samme sorter i samme mængder, men få et forskelligt resultat fra et år til det næste, forklarer han.

Annonce

Opsøgende arbejde

Emil Næsby Hansen står på en gammel plantagestige med en plukketaske på maven. Han arbejder rutineret, og det ene modne æble efter det andet bliver forsigtigt placeret i tasken. Æbletræet er højt og bredt. Ikke som æbletræer i plantager i dag.

"Rodløs Cider" er et enmandsprojekt, så der går meget tid med at plukke og fragte frugten til Ebberup, hvor cideriet ligger. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der skal cirka 2000 kilo frugt til at lave 1000 liter cider. Det er en del æbler, der skal plukkes, og Emil Næsby Hansen er altid på udkig.

- Selv økologiske æbler bliver sprøjtet med noget i dag, men Sydfyn er fuld af gamle æblehaver og plantager, der ikke længere er i brug. Her kan jeg finde træer, der er hundrede år gamle, som slet ikke bliver pillet ved, og som er helt sprøjtefri, fortæller Emil Næsby Hansen, mens plukketasken langsomt bliver fyldt.

Emil Næsby Hansen har fyldt æbletasken med sorten Roger McIntosh. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Når jeg kører fra A til B, så holder jeg øje med folks haver. Hvis jeg opdager et stort æbletræ et sted, banker jeg på og spørger, om de skal bruge frugten selv, siger han.

Hvis han får grønt lys fra haveejeren til at plukke, kvitterer han året efter med et par flasker cider.

Annonce

Oprindelsen ligger i navnet

Og så får cideren navn efter plukkestederne.

- Jeg ved endnu ikke, hvad cideren fra Faldsled Kro skal hedde, men jeg vil lave en, der hedder "Down By The Riverside" af æbler, der er plukket langs åer og vandløb, siger Emil Næsby Hansen, der sidste år havde både en "Queen Filippa" og en "Landet i oktober" i sit sortiment.

Emil Næsby Hansen har et godt forhold til gartnere og kokke på Faldsled Kro. Når han er på stedet, får de en snak om æblerne og hans cider, og han får lov at låne den gule vogn af havens personale. I efteråret kommer hans cider til at indgå i kroens menu. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg synes, man kan smage i cideren, når æblerne kommer fra de her gamle træer. Det giver sådan en mineralitet i cideren. Og uden at det skal lyde alt for pompøst, så giver smukke steder en god cider, siger han med et smil.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Klumme: Du skal elske rengøringspersonalet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce