Annonce
Ærø

Slut med gratis el fra kommunens ladestationer

Kommunens ladestation på havnen i Ærøskøbing. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen
Ærø Kommune må ikke længere drive ladestationer for alle, fordi det er konkurrenceforvridende. Borgmester Ole Wej Petersen finder lovgivningen på området problematisk.
Annonce

Ærø: Det er i strid med reglerne, når Ærø Kommune tilbyder gratis opladning til alle elbiler på deres fire ladestandere. Kommuner må ikke drive forretning, der konkurrerer med private virksomheder, derfor skal kommunens ladestandere enten fjernes eller overdrages til private aktører.

Borgmester og formand for Udvalget for Bæredygtig Energi, Ole Wej Petersen, finder lovgivningen på området problematisk.

- Vi håber, at lovgivningen på det her område bliver lavet om. Regeringen og Folketinget siger, at vi skal få lavet nogle ladestandere, men de gør det godt nok svært for os. Vi vil gerne støtte det, men det må vi jo faktisk ikke, siger Ole Wej Petersen.

Såfremt lovgivningen ikke ændres, arbejder kommunen ud fra to potentielle løsningsforslag.


Som vi læser lovgivningen, er vi i en gråzone for nuværende ved at holde ladestanderne åbne, men hvis vi lukker dem nu, findes der ikke andre offentligt tilgængelige ladestandere på øen, og vi er bekymrede for at gå ind i sommeren uden mulighed for, at turister kan lade deres elbiler op.

Kirsten Johansen, teknik- og miljødirektør i Ærø Kommune


Den ene mulighed er, at delebilsprojektet Øpower har vist interesse i at overtage ladestanderne. Den anden mulighed er, at Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje måske ønsker at etablere og drive offentligt tilgængelige ladestandere på Ærø. Begge muligheder er for tiden ved at blive undersøgt nærmere.

Annonce

Hvad skal komme først?

Ole Wej Petersen er indforstået med, at den nuværende situation, hvor ladestationerne er ejet af kommunen ikke er holdbar i længden, når der kommer flere elbiler til øen. Han mener dog, at det er nødvendigt at sørge for, at el-infrastrukturen er på plads, før man kan forvente, at der vil komme elbiler til Ærø i stort antal.

- Det er noget, der skal foregå på kommercielle vilkår, og det er også rigtig godt, når det drejer sig om de store byer som København, Århus og Odense, men når det kommer til Søby, Ærøskøbing og Marstal, så er det jo lige for tiden ikke kommercielt, fordi der er så få elbiler herovre, siger Ole Wej Petersen.

Hos kommunen vil man gerne presse på for, at der kommer flere ladestationer, og Ole Wej Petersen håber, at en ny kommissionsrapport kigger på problematikkerne, så det bliver nemmere at få oprettet ladestandere.

Kommunens ladestationer er fortsat i brug, men teknik- og miljødirektør Kirsten Johansen erkender, at det kan diskuteres, om det er helt efter reglerne.

- Som vi læser lovgivningen, er vi i en gråzone for nuværende ved at holde ladestanderne åbne, men hvis vi lukker dem nu, findes der ikke andre offentligt tilgængelige ladestandere på øen, og vi er bekymrede for at gå ind i sommeren uden mulighed for, at turister kan lade deres elbiler op, siger teknik- og miljødirektøren.

Annonce
Fyn

Pas på: Glat på udsatte steder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce