Annonce
Langeland

Slut med drivhusgasser: Langeland skal have klimhandlingsplan efter internationale standarder

Borgmester Tonni Hansen (SF) ser frem til det fælles fynske samarbejde i DK 2020, hvor næsten halvdelen af landets kommuner er med. Og alle de fynske har tilsluttet sig. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Langeland Kommune tilslutter sig projekt med flere involverede parter.
Annonce

LANGELAND: Langeland Kommune skal ikke alene være klimakommune. Kommunen har også meldt sig til at udarbejde en lokal klimahandlingsplan efter internationale standarder. Her er kommunen med i feltet, der samlet set tæller 46 danske kommuner, herunder alle 10 fynske. Projektet kaldes DK2020.

Inden 2050 vil de alle være netto nul-udledende af drivhusgasser. Vejen derhen hedder en topambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL (Kommunernes Landsforening) og landets fem regioner, skriver den erhvervsdrivende forening Realdania i en pressemeddelelse.

I september inviterede de nævnte parter samtlige landets kommuner til at udvikle klimahandlingsplaner med et ambitionsniveau, der matcher den internationale Parisaftale. Og siden har altså 46 kommuner fra hele landet meldt sig klar i den første ud af i alt to ansøgningsrunder.

Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og hjælpe med i arbejdet med at udvikle klimahandlingsplaner, organiseres i samarbejde mellem hver af de fem regioner og KL's Kommune Kontakt Råd (KKR). Danmarks grønne tænketank, Concito, er overordnet projektsekretariat og videnspartner i projektet.

Annonce

To forskellige ting

Borgmester Tonni Hansen (SF) frygter ikke, at de to ordninger kan risikere at tage fokus fra hinanden.

- Nej, for der er tale om det samme mål, men det er to forskellige måder, vi skal arbejde på. Hvor aftalen om klimakommune med Danmarks Naturfredningsforening meget handler om en lokal nedbringelse af vores CO2-udslip, og hvor vi har forpligtet os til at udarbejde nøjagtige opgørelser over indsatsen, så er vi i DK2020 med i et stort fælles, fynsk projekt, siger Tonni Hansen.

Her skal man lave en fælles klimaplan. Der er ansat en rådgiver, som skal give sparring, råd og vejledning.

- Der er steder, som er oplagte at samarbejde om. Det er naturligvis den kollektive trafik i Fynbus med en opgave i at fjerne de fossile brændstoffer. Det er affaldsområdet. Hvor står vi? Gør vi nogle ting forskelligt, som vi med fordel kunne have samme metode til. Og der er nok flere andre områder, nævner borgmesteren.

Annonce

Også forskelle

Man er dog nødt til samtidig at tage hensyn til, at kommunerne rummer indbyrdes forskelle.

- Vi har meget landbrug hos os, det har de ikke i Odense Kommune. Vi har en kæmpestor geografi og er nødt til at transportere os meget og langt mere end i mange andre fynske kommuner, nævner Tonni Hansen som et par eksempler.

Emnet om klima bliver taget op ved et temamøde forud for kommunalbestyrelsens møde 14. december, oplyser borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Rabbits-spiller midt i landsholds-triumfen

Annonce