Annonce
Erhverv

Slumlejr-chauffør fra Sri Lanka mødte op i retten med store huller i hukommelsen

Vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport A/S kom i søgelyset tilbage i 2018, da Fagbladet 3F afslørede dårlige arbejdsforhold for firmaets chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka. Det kom blandt andet frem, at chaufførerne boede uden adgang til ordenlige køkken- eller toiletfaciliteter i containere som på billedet her. Foto: Fagbladet 3F
Endnu en af de udenlandske chauffører fra Kurt Beier Transports såkaldte slumlejr i Padborg har nu afgivet forklaring i retten. Vidnet fra Sri Lanka havde dog store huller i hukommelsen, og anklageren kæmpede for at få ham til at sætte ord på, hvordan han opfattede sine ansættelsesvilkår i forhold til det, han var blevet lovet i sin kontrakt.

Retssag: - Jeg kan ikke huske det.

Den sætning blev gentaget et utal af gange i Retten i Sønderborg fredag. Her vidnede endnu en af de udenlandske chauffører, som vognmandsfirmaet fra Esbjerg Kurt Beier Transport A/S, er tiltalt for at have udnyttet på grov vis.

Vidnet, der kommer fra Sri Lanka, havde særdeles svært ved at huske, hvad han tidligere under efterforskningen har forklaret til politiet og retten om sine arbejdsvilkår og forholdene i den såkaldte slumlejr i Padborg.

Annonce

Chaufføren fortalte i retten, at han i 2017 blev ansat i Kurt Beiers polske datterselskab HTB Internationale Transport, da han øjnede en mulighed for at tjene en bedre løn ved at køre lastbil i Europa, end han kunne i sit hjemland. Han havde brug for pengene til at forsørge sin kone og to børn.

Han fik jobbet gennem et rekrutteringsbureau, og i den forbindelse blev han vist billeder af, hvordan han kunne forvente at skulle bo under ansættelsen.

- Det var et luksusværelse på billederne, forklarede han i retten, hvor han dog ikke kunne erindre, hvem der havde vist ham billederne. Tidligere har han forklaret, at det var en af de fire tiltalte i sagen, der havde billederne af indkvarteringen med til Sri Lanka.

Chaufføren gjorde det dog klart, at det langt fra var luksusværelser, han blev indlogeret i, da han efter 14 dage i Polen blev sendt videre til Padborg.

- Der var stor forskel fra billederne, sagde han i retten om containerne uden køkken og toiletfaciliteter, hvor han skulle bo sammen med andre udenlandske chauffører.

Han forklarede, at han ofte sov i sin lastbil sammen med en anden chauffør, fordi der ikke var plads til flere i containerne.

Lang og uklar afhøring

Anklager Mads Bjerg Olesen kæmpede gennem den næsten to timer lange vidneafhøring med at få vidnet til at sætte ord på, om forholdene i Padborg levede op til det lovede i kontrakten. Spørgsmålene måtte via tolken gentages flere gange og endte ofte ubesvarede.

Blandt andet var der stor tvivl om, hvornår den srilankanske chauffør fik at vide, at han reelt skulle bo i Danmark og køre ud på de europæiske veje derfra og ikke fra Polen.

Han fortalte dog, at han aldrig før havde hørt om Kurt Beier Transport, før han ankom til firmaets adresse i Padborg.

Det er anklagemyndighedens påstand, at chaufførerne reelt var ansat hos Kurt Beier Transport, selvom de arbejdede på polske kontrakter hos datterselskabet.

Annonce

Utilfreds med løn

Vidnet fortalte, at han ikke var tilfreds med den løn, han fik for arbejdet bag rattet, som han i retten beskrev som "hårdt".

Ifølge kontrakten var han blevet lovet 1060 euro om måneden i løn, men fik kun udbetalt omkring 1030 euro svarende til omkring 7600 kroner. Størstedelen sendte han hjem til sin familie på Sri Lanka. Han har aldrig fået en lønseddel under ansættelsen.

Onsdag vidnede chaufføren Jojit Cate fra Fillippinerne i retten. Han fortalte ligeledes, at han ikke var blevet betalt det, han var blevet lovet i den polske kontrakt.

Annonce

Vidner efterlyses

Eftersom det indtil nu kun er lykkedes at få to af de udenlandske chauffører til at møde op i Sønderborg, har anklageren i stedet brugt de tre retsdage i denne uge på at læse tidligere afhøringer af dem op i retten.

Tilbage i november, efter slumlejren blev ryddet, lod 25 af chaufførerne sig afhøre af politiet, ligesom de afgav forklaring i retten i såkaldte indenretslige afhøringer. Og det står klart, at de har enslydende opfattelser af de omstridte ansættelsesvilkår.

Retssagen fortsætter den 9. august. Retten forsøger at få flere udenlandske chauffører til at møde op for at vidne, men det er endnu uvist, hvorvidt det kan lade sig gøre. Man forsøger at samarbejde med ambassaden i Manila, så nogle af chaufførerne fra Filippinerne kan vidne via video, men coronakrisen besværliggør dette.

Der ventes at falde dom i sagen 25. august. Alle fire tiltalte nægter sig skyldige i alle forhold. De risikerer op til seks års fængsel.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Trods hæder og vækst: Tina og Holger vil sælge deres italienske købmandsbutik

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunen mister et halvt skridt i jagten på uønskede udlejere: Sætter loft over støtten til nedrivning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Metoo-sag eskalerer: Spidskandidat meldt til politiet efter læk af fortrolig mail om gramseri

Faaborg-Midtfyn

Krøyers Brudekjoler åbner i Faaborg: - Vi har en vare, folk gerne kører langt efter

Svendborg

24-årig varetægtsfængslet: Sigtet for omfattende databedrageri mod adskillige personer

Svendborg

Sydfyn udkonkurrerer europæiske storbyer: Stor kongres om robotkirurgi bliver afholdt i Svendborg

Navne For abonnenter

Bjørnø i blodet: Kirstens vilde sommer i turistperlen på fødegården

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Langeland

Støtter med 150.000 kroner: Politikere åbner kassen for nedrivning af badehotel

Erhverv For abonnenter

Klap en gris og nus en kanin: Stine og Michael åbner autocamperplads for børnefamilier

Sport For abonnenter

Europa kalder: GOG-spillerne kan godt begynde at pakke kufferterne

Annonce