Annonce
Søsiden

Slap vind: Sejlstart østud til en langvarig Silverrudder

Årets Silverrudder-skippermøde blev gennemført i Rundbuehallen med sprittede hænder, maskerede munde og afstandssikrede stole. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
På det corona-maskerede skippermøde i aftes fik de fremmødte solosejlere information om, hvilke udfordringer der venter Fyn rundt efter starten fredag formiddag.
Annonce

SVENDBORG: -  Vi er meget glade for, at I har valgt at tage til Svendborg - trods alle forhindringer.

Sådan indledte Philip Cossen fra Silverrudders kommunikationsgruppe torsdag aftens informationsmøde for flere hundrede solo-sejlere. Velkomsten - som hele mødet på engelsk - blev hilst af stærkt bifald fra sejlerne spredt på de afstandssikrede stole i værftets rundbue-hal.

Skippermødets store spørgsmål er altid, hvilken vej der skal sejles rundt om Fyn.  Årets svar er østud fra startlinjen i Christiansminde. Eller sagt på skippervis: Med Fyn om bagbord.

Denne vej rundt om Fyn, afslørede Philip Cossen på skippermødet torsdag aften. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Beslutningen om sejlretning træffes af Silverrudder-ledelsen kort før skippermødet. Rådgiver er sejladsens vejr-ekspert, lektor ved Marstal Navigationskole Mette Hundahl, Svendborg.

På skippermødets projicerede vejrkort, der desværre blev overstrålet af den lave aftensol, gennemgik Mette Hundahl weekendens vejrmæssige udfordringer rundt om Fyn.

En langvarig sejlads venter.

Det korte af det lange er, at vinden bliver meget svag, omkring 1-2 m/s fra vestlige retninger. Lidt mere pust kan der ventes natten mellem fredag og lørdag med op til 6 m/s. På det tidspunkt kan hovedfeltet være nået op nord for Fyn.

Torsdag aften oplyste eventdirector Ole Ingemann, at omkring 350 både vil gå til start fredag. Der var tilmeldt i alt 429. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


- Det bliver ikke i år, at der bliver slået rekorder.

Mette Hundahl, Silverrudders vejr-ekspert


Et lille lyspunkt for vinddrevne både er, at starterne i Svendborgsund fredag formiddag vil ske i medstrøm.

Mette Hundahl, der selv er aktiv sejler vurderer, at Silverrudder-vejrets forventede vindstyrke er i underkanten for alle bådstørrelser:

- Det bliver ikke i år, at der bliver slået rekorder, siger Mette Hundahl.

Annonce

- Lillebælt kan blive stor udfordring

Racedirector Steen Lundager, der selv har gennemført et par Silverudder-sejladser, venter at Lillebælt bliver den største udfordring i år:

- Med alt det vand, der i det sidste døgn er hældt ind i Svendborgsund og andre steder, bliver der nordgående strøm at krydse op imod - endda i svag vind. Det kan blive svært. Der kan være  en del erhvervsstrafik, og i mørke er der er mange distraherende lys på land ved Fredericia og Middelfart. Det reducerer nattesynet.

Begrebet "at sidde på en pind" fik en næsten bogstavelig mening, da stolene til Silverrudders skippermøde var afstandssikret med et stykke tværgående træ. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

350 af 429 både nået frem

Eventdirector Ole Ingemann siger gennem mundbindet, at han er "født optimist":

- Selvom vinden ikke kunne være ret meget mindre, er der trods alt luft, så der er en mulighed for at komme rundt. Ligesom i stærk vind, stiller ringe vind store krav til skipperen. Men i svag vind er der ikke meget luft at solde med. Så man skal være vildt koncentreret.

I alt 429 både var tilmeldt årets Silverrudder. Torsdag aften var situationen, at omkring 350 var nået frem til Svendborg havn. Nogle havde på baggrund af den sparsomme vind meldt afbud. Andre havde kontaktet Svendborg Amatør Sejlklubs kontrolcenter og fået dispensation til at ankomme senere.

Mette Hundahl, Silverrudders vejr-ekspert: - Der bliver nok ikke sat omsejlings-rekorder i år.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Før Philip Cossen gav Silverudder-sejlerne en masse informationer om sejladsen, glædede han sig over, at så mange trods alt havde valgt at tage til Svendborg i dette specielle år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Flemming Jørgensen fra Streaming Specialisten i Svendborg sørgede for, at skippermødet også kom ud til sejlere, der valgte at indtage informationerne i båden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Debat: Indre lockdown

Annonce