Annonce
Langeland

Skoven, der slap for krigens grumme følger

Der er fra tid til anden offentlige arrangementer i Longelse Bondegårdsskov. Her er det "Skovens Dag" for nogle år siden. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Den særegne historie om Longelse Bondegårdsskov har fået eget kapitel i ny bog om den fynske natur
Annonce

LONGELSE: Longelse Bondegårdsskov har sin egen bemærkelsesværdige historie, der nu ridses op i bogen "Fyns Natur - Danmarks grønne hjerte", som blev udgivet tirsdag den 8. september.

Bogen beskriver, hvordan den lille skov undgik pligt til at bidrage med brænde under 2. Verdenskrig. En pligt, der ellers blev håndhævet strengt af myndighederne, blandt andet med bøder.

Den tilsynsførende med den lille skov sørgede for, at Longelse Bondegårdsskov ikke fik pligthugster, men derimod mulighed for at udvikle sig, så den i dag fremtræder med et urskovsagtigt præg og med en spændende skovnatur.

Bag bogens tekster står tidligere statsskovrider, forstkandidat Søren Kirk Strandgaard, der i mange år stod i spidsen for Naturstyrelsen Fyn, og Erik Vinther, biolog og først ansat i daværende Fyns Amt og siden Miljøcenter Odense/Naturstyrelsen Fyn/Miljøstyrelsen Fyn.

De mange billeder i bogen er taget af Bert Wiklund, professionel fotograf med over 40 års erfaring og leverandør til mange bogudgivelser, også om Fyn.

Og så tilbage til Longelse Bondegårdsskov, der kan byde besøgende på særlige naturoplevelser. Det beskrives, hvordan træer med en diameter over én meter langsomt får døde grene og langsomt begynder at rådne og falde hen.

Annonce

20 arter i skoven

Der er 20 træer og buskarter i skoven, hvilket er mange efter danske forhold, beskriver de.

Og Søren Kirk Strandgaard, Erik Vinther og Bert Wiklund redegør for både plantelivet generelt og for dyrelivet.

Longelse Bondegårdsskov er ikke længere privat. Den blev erhvervet af Danmarks Naturfond i 1972. Det er en fond under Danmarks Naturfredningsforening.

Hele skoven er fredet ved kendelse i 1940 og 1988 med det formål at bevare den artsrige skov og passes af Danmarks Naturfond.

Offentligheden har adgang til fods. Man kan komme til skoven ved en p-plads på Spodsbjerg et par hundrede meter vest for Longelsevej. Skoven er på cirka otte hektar.

Annonce

Kendt klint og vilde heste

Longelse Bondegårdsskov er ikke eneste islæt fra Langeland i bogen. Der er kapitler om Ristinge Klint, Tryggelov Nor og Nørreballe Nor samt Sydlangeland med de mange hatbakker samt de vilde heste, som der ikke blev høstet klapsalver for i det lokale brugerråd under Naturstyrelsen, da forslaget kom på bordet i 2002. Nogle medlemmer af brugerrådet mente, at der var tale om "tivolisering" af naturen.

Bogen er udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof, er på 320 sider og koster 349,95 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Annonce