Annonce
Svendborg

Skolestart: Børnene vender tilbage til en mere almindelig folkeskole

Eleverne får fuldt undervisningsprogram, men skal holde sig til deres klasse og årgang uden for klasselokalet. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Når eleverne i Svendborg Kommune i næste uge vender tilbage til folkeskolerne, bliver det til noget, der ligner en mere normal hverdag, men håndvask og forholdsregler er stadig en fast del af skoleskemaet.
Annonce

Svendborg: Når kommunens folkeskoler på mandag byder eleverne tilbage i klasserne, vil hverdagen ligne sig selv lidt mere, end den gjorde inden sommerferien. Men covid-19, og de dertilhørende retningslinjer, er der stadig.

Skolerne skal nemlig igen følge den almindelige lovgivning for undervisning og ikke den nødundervisning, som gjaldt i foråret. Det betyder, at alle fag er tilbage på et fyldt skema fortæller skole- og uddannelseschef i Svendborg Kommune, Nanna Lohman.

- Skoledagen kommer lidt mere til at ligne sig selv, børnene vil opleve mere undervisning og flere voksne end før sommerferien, det hele er lidt mere normalt, men der er stadig forholdsregler, siger hun.

Det betyder nemlig ikke, at der bliver slækket på hygiejne og rengøring rundt omkring på skolerne. Den ekstra rengøring, der blev sat ind inden ferien, fastholdes og der er stadig regler for håndvask og afstand.

Og så skal eleverne holde sig til deres klasse og årgang også i frikvarterne, hvor de så til gengæld må være tættere på hinanden.

- Vi har stadig afstandskrav i det generelle, men når man er i klassen, kan vi fravige, den ene meters afstand vi tidligere har haft, men klassen og årgangen er udgangspunktet for alle aktiviteter, så vi holder ikke store emneuger, hvor eleverne er på tværs af alle klasser eller store fællesarrangementer, siger skolechef Nanna Lohman.

Annonce

Skolerne forsætter med retningslinjer

Rundt omkring på skolerne er skolelederne også ved at gøre sig klar til at tage imod eleverne igen. Selvom hverdagen bliver mere normal, fortsætter man på Rantauzsminde Skole med nogle af de tiltag, man havde inden sommerferien, fortæller skoleleder Troels Segel.

- Vi fastholder håndvask, inden eleverne går ind i bygningen om morgenen. Og før og efter spisesituationen. Forældre skal stadig aflevere udenfor, dels for at holde den smittekilde ude, og det er også udmærket, at børnene lærer at bære deres taske ind selv, så der er en lille sidegevinst i det, siger han.


Skoledagen kommer lidt mere til at ligne sig selv, børnene vil opleve mere undervisning og flere voksne end før sommerferien, men der er stadig forholdsregler.

Skole- og uddannelseschef i Svendborg Kommune, Nanna Lohman


I og med at alle fag er tilbage på skoleskemaet, betyder det også, at faglokalerne, som bruges på tværs af klasserne, tages i brug igen.

- Det kræver jo et stort fokus på håndhygiejne og rengøring, hvor det kører med håndvask og afspritning på vej ind og ud. Så de kan holdes så rene som muligt, siger Troels Segel og tilføjer, at skolen også genoptager deres planlagte lejrture til efteråret.

Annonce

Udendørs modtagelse og længere pauser

På Vestermarkskolen i Vester Skerninge vil skoleleder Merete Storgaard også forsætte med nogle af de ting, som de fik øjnene op for under de særlige omstændigheder i foråret.

- Vi holder fast i at børnene mødes udenfor på udeområderne med deres lærer, vi har også haft meget udeundervisning og det vil vi fortsætte med, i det omfang det er muligt i forhold til, at der nu også er flere fag og mere undervisning på programmet, siger Merete Storgaard.

Det udendørs mødested har givet mulighed for mere alsidig undervisning og mere fysisk aktivitet til børnene. Derudover har corona-situationen også givet anledning til at ændre på børnenes pauser, så både formiddagspausen og spisepausen er nu lidt længere for de mindre børn.

- Der har været spændende læringsmuligheder både for børn og voksne, og vi prøver at holde fast i noget af det, vi kunne se, at børnene legede meget bedre og fordybede sig bedre, når der var lidt mere tid til det, siger Merete Storgaard.

Annonce

Trygge ved opstart

Både hos kommunen og skolerne er man trygge ved at lade børnene komme tilbage i klasserne på mandag, så længe man fastholder den forsigtighed, der var inden ferien.

- Jeg er tryg ved børnene kommer tilbage i skolen, og vi har jo øvet os og børnene var rigtig gode inden sommerferien, nu skal vi lige tilbage på sporet både på skolen og i det øvrige samfund og så må vi se hvad efteråret byder, vi vil hele tiden være klar til at stramme op, siger skole- og uddannelseschef i Svendborg Kommune, Nanna Lohman.

Ligeså lyder det fra skolelederen på Rantzausminde Skole. De er stadig klar med det beredskab, de stod klar med inden sommerferien, hvis der skulle komme smittede.

- Det kan også være, at det udvikler sig sådan, at vi skal have en større opmærksomhed på det, men når vi kigger på vores lokalområde, ser det stadigvæk fornuftigt ud, og det gør mig helt tryg ved at starte op på den måde, vi starter op på, siger Troels Segel.

Hos alle skoler ligger der en handlingsplan, som skal følges, hvis der skulle komme tilfælde af smitte, ligesom skolerne har et ansvar for at spore smittekæderne.

-  Jeg tror, vi alle sammen holder vejret lige nu i forhold til,  hvad sker der rundt omkring os . Vi er klar over, at sandsynligheden for, at vi får nogle tilfælde, når vi vender tilbage, den er der. Så vi har stort fokus på det og er forsigtige og vores plan er håndhygiejne, ekstra rengøring og kommunikation med børn og forældre, siger skolechef i Svendborg Kommune Nanna Lohman.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Sport

Se alle billederne: Fynske håndboldherrer ender 13 års titeltørke med pokalguld

Annonce