Annonce
Søsiden

Skibsbyggere i oprør mod de fine: Stiftede sejlklub

Svendborg Amatør Sejlklub har siden starten stået for at arrangere kapsejlads. Dette maleri fra 1960 af en kapsejlads på Lunkebugten er gjort af Tåsinge-kunstneren Alfred Jørgensen-Vindeby. Maleriet er flyttet med fra det gamle til det nye klubhus. Affotografering: SSN
På 100 år har Svendborg Amatør Sejlklub haft tre navne og tre standere. Fejringen af jubilæet er udsat til næste år.

SVENDBORG: Den startede som et oprør under navnet Sejlklubben af 1920. Siden skiftede den både navn og stander hele to gange. Undervejs mod de 100 år har klubben også været tæt på kuldsejling. Da den fik eget hus i 1960, vendte kursen.

I år runder Svendborg Amatør Sejlklub så sit store jubilæum. Fejring bliver der ikke noget af. Ikke i 2020. Virussen styrer. Til gengæld lyder alle meldinger på en sund, rask og rørig 100-årig. Endda forankeret i et nybygget klubhus anno 2019.

Fortørnede skibsbyggere

Tilbage til 1920. Før jubilaren blev stiftet, var byens foreningsbaserede lystsejlere samlet i Svendborg Sunds Sejlklub. Høj som lav.

Blandt de aktive lystsejlere var også skibsbyggere. Da et par af dem ville hente deres præmie for præstationen i hovedkapsejladsen på Lunkebugten, blev de afvist ved døren til aftenens fest på Hotel Christiansminde. Selvom de - i følge overleveringen - var iført deres pæneste sejlertøj, fik de ikke lov at komme ind:

”Det blev de så fortørnede over, at de på stående fod vedtog at gå et andet sted hen og stifte en ny sejlklub i Svendborg”, hedder det i den jubilerende klubs egen historieskrivning.

Kilden til skildringen af den skelsættende aften er i følge 75 års jubilæumsbogen æresmedlem Ferdinand Lundsgaard. Han blev medlem to år efter den nye klub var stiftet i oprør mod ”de fine”. Et oprør, der havde ulmet i nogen tid.

- Den slags skel oplever vi slet ikke i dag. Vi har de bedste relationer til Svendborg Sunds Sejlklub og i øvrigt også til de andre klubber her. Vi er fx med i Sejlsport Sydfyn, og sammen med de andre arrangerer vi Svendborg Classic Regatta, siger Per Ingemann, formand for den jubilerende klub.

Per Ingemann, formand for Svendborg Amatør Sejlklub: - Skel mellem sejlklubberne er historie. I dag har vi et fint samarbejde omkring bl. a. Sejlsport Sydfyn og Svendborg Classic Regatta. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Svendborg Amatør Sejlklubs første klubhus ved indvielsen den 27. marts 1960. I midten ses byens borgmester, Svend Aage Andersen flankeret af Svendborg Sunds Sejlklub-formand Henning Heide-Jørgensen (th.) samt amatørsejlklubbens formand Aage Lundsgaard. Foto-arkiv: Svendborg Museum
Annonce

Formand vendte udvikling

De 100 år har budt på både op- og nedture.

Et katastrofalt medlemsdyk, der var tæt på at kuldsejle klubben, blev overvundet på en krise-generalforsamling i 1959. Løsningen var, at en ny, driftig formand, Aage Lundsgaard, kom til. I løbet af et års tid førte hans initiativ og medlemmernes energiske opbakning til, at klubben kunne indvie sit første klubhus.

Samtidig voksede glæden over en stigende medlemstal. Da det så værst ud, var tallet nede på 38, og det meste af bestyrelsen ville gå af.

I dag har Svendborg Amatør Sejlklub 260 medlemmer. Tallet har været oppe på omkring 500. Den vigende tendens er ikke forskellig fra de fleste andre sejlklubber. De gamle medlemmer falder væk og tilgangen af yngre er lav eller måske helt fraværende.

Annonce

Tvunget til nyt navn

Til den 100-årige klubhistorie hører også, at jubilaren ofte oplever godmodig mobning for, at ordet ”amatør” indgår i klubnavnet. I nyere tid har klubbens tyske gæster ved Silverrudder også mange gange undret sig.

- ”Amatør” har en klang af noget andenrangs, lyder det. Amatør-navnet har sin historie. Det oprindelige navn - Sejlklubben af 1920 - blev droppet allerede efter syv år, da det ikke sagde noget om klubbens geografiske tilhørsforhold. Det nye navn blev Sejlklubben Sundet Svendborg.


Vi hører nu og da røster i klubben om at stryge ordet ”Amatør” i navnet.

Per Ingemann, formand, Svendborg Amatør Sejlklub


Sådan hed klubben indtil det i 1940 blev aktuelt at søge optagelse i den nationale organisation Dansk Sejlerdag, en forløber for Dansk Sejlunion.

Annonce

Brede værdier

En betingelse for optagelse var, at sejlklubben ændrede navn. Dels lå navnet efter Dansk Sejlerdags mening for tæt på Svendborg Sunds Sejlklubs, og dels bar en københavnsk klub navnet Sejlklubben Sundet. Inspirationen til Svendborg-klubbens nye navn kom dog alligevel fra hovedstaden - Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub.

I København kom amatør-begrebet med i klubnavnet for at understrege, at det var en bredde-klub og for at distancere sig fra velhaver-klubber, hvor medlemmer til kapsejladser hyrede professionelle gaster. De brede værdier flugtede med intentionerne i Svendborg. Derfor: Svendborg Amatør Sejlklub.

- Vi hører nu og da røster i klubben om at stryge ordet ”Amatør” i navnet. Men for nogle medlemmer ligger der jo også noget historie det, forklarer Per Ingemann, formand for klubben der ofte slet og ret omtales som - Amatørerne.

Den nuværende klubstander er fra efteråret 1948 og er resultatet af en konkurrence vundet af Ferdinand Lundsgaard. Standeren blev skiftet fordi mange syntes, at den tidligere var ”for grim”. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Klubhistorie. I Søsidens gemmer fandt vi dette minde fra amatørsejlklubbens Familie Regatta, en Fyn rundt-sejlads anno 1988. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Langeland For abonnenter

Vrede og bekymring på Sydlangeland: EUs nye fiskekvoter er dybt uretfærdige og tåbelige, mener fiskere og andre i Bagenkop

Fyn

Slut med samfundskritisk sygdom og restriktioner - vi gør status: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Langeland

Klumme: Forspildte chancer på Langeland

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Navne For abonnenter

Dødsfald: Else var klassisk landbokone med hjertet fyldt med overskud til andre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

SF-kandidat i modvind efter udmelding om Broholmmøllerne

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Ærø For abonnenter

Fra 250 kroners bådgebyr til 360 millioner kroners færger: Valgstemning og karamelkast til kommunalbestyrelsesmødet

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce