Annonce
Erhverv

Mærsk-familien skyder kæmpe millionbeløb i fynsk robotfirma

Blue Ocean Robotics' PTR-robot bruges i sundhedsvæsenet, når patienter skal flyttes eller genoptrænes. PR-foto: Blue Ocean Robotics
Familien bag A.P. Møller - Mærsk har for første gange skudt penge i en robotvirksomhed. Blue Ocean Robotics får tilført 335 millioner kroner.

Odense: Mærsk-familien går for første gang ind i den fynske robotbranche - ovenikøbet med en kæmpestor investering. Familiens selskab A.P. Møller Holding har skudt 335 millioner kroner ind i Odense-virksomheden Blue Ocean Robotics.

Det skriver firmaet i en pressemeddelelse onsdag formiddag. Virksomheden er mest kendt for en kørende robot, der kan sterilisere blandt andet operationsstuer med ultraviolet lys.

A.P. Møller Holding er ejet af Mærsk-familien og investerer i en lang række virksomheder - blandt andet i A.P. Møller - Mærsk, der er den mere kendte, børsnoterede rederi- og logistikvirksomhed.

Annonce

- Vi glæder os til at følge og støtte virksomheden, der er på en interessant vækstrejse, siger Jan Nielsen, CIO i A.P. Møller Holding ifølge pressemeddelelsen.

Største beløb siden Teradyne

Beløbet er med stor sandsynlighed det største, som en enkelt investor har skudt ind i en fynsk robotvirksomhed bortset fra Teradynes opkøb af Universal Robots og Mobile Industrial Robots. Beløbet er større end den samlede hidtidige investering i virksomheden i hele dens syv år lange levetid.

Til gengæld er det også usædvanligt, at der ikke er tale om et direkte køb af aktier i virksomheden, i stedet er pengene et særlig slags lån. Udlåneren kan senere bytte lånet om til aktier, men er normalt ikke forpligtet til at gøre det.

- Det er mest noget teknisk, der er årsag til, at det sker på den måde. Det afgørende er, at der er tale om en langsigtet investering, som giver os ro til at føre en hel række vigtige planer ud i livet. Det store beløb betyder, at vi kan rulle det hele ud nu i stedet for at dele det op i bidder, siger Claus Risager, medstifter og administrerende direktør i Blue Ocean Robotics.

Direktør og medstifter Claus Risager var selv med til at udvikle robotter på Lindøværftet og er glad for, at Mærsk-familien vender tilbage til at investere i robotter. PR-foto: Blue Ocean Robotics

Nogle af de kommende projekter skal flytte Odense-firmaets produktion, leverancer og kvalitetssikring op på et højere niveau. Andre skal give kunderne helt nye it-værktøjer, så de får mere ud af deres robotter, og der skal udvikles nye typer servicerobotter, som man af konkurrencehensyn ikke vil oplyse mere om endnu. Endelig skal der sættes mere fart på salget af de tre eksisterende robotter.

I forbindelse med lånet er der aftalt en aktiekurs, der sætter Blue Ocean Robotics' samlede værdi til 2,05 milliarder kroner.

Annonce

Tæt på robotter i mange år

Claus Risager ser store historiske perspektiver i den nye investering:

- Var det ikke for A.P. Møller, ville Danmark slet ikke have en robotklynge og robotindustri. A.P. Møller har således gjort en kæmpe forskel som drivkraft sammen med det lokale universitet i Odense og med sine generøse donationer til robotforskning og -udvikling. Det har været utroligt spændende og givende at være en del af roboteventyret i Odense siden 1980-erne, hvor jeg udviklede svejserobotter på Lindøværftet (som var ejet af A.P. Møller, red.), siger Claus Risager.

Ifølge Syddansk Universitet donerede Mærsk Mc-Kinney Møller i 1999 75 millioner kroner til opførelsen af det nye robot-center på universitetet. I 2019 fulgte en donation på 100 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til endnu en bygning til centret, som får byggestart i denne vinter.

Desinfektionsrobotten produceres af firmaet UVD Robots, der er et datterselskab til Blue Ocean Robotics. PR-foto: Blue Ocean Robotics

Steriliseringsrobotten UVD har fået meget stor succes i forbindelse med corona-pandemien, ifølge virksomheden selv har den en markedsandel på 75 procent i hele verden. Derudover sælger man en robot, der kan hjælpe med at flytte patienter, samt en, der bruges ved for eksempel virtuelle møder. Med de mange penge vil virksomheden udvikle fire nye servicerobotter ved siden af de tre, der allerede er på markedet.

Der er tale om en langsigtet investering, som giver os ro til at føre en hel række vigtige planer ud i livet.

Claus Risager, medstifter og administrerende direktør, Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics' omsætning er ifølge pressemeddelelsen "på vej mod 200 millioner kroner," det konkrete tal oplyses ikke. Der er 225 ansatte, oplyses det. Ifølge det seneste regnskab for 2020 var der i det år i gennemsnit 151 ansatte.

Blue Ocean Robotics, Odense. Robotter. PR-foto: Blue Ocean Robotics


Før Mærsk-pengene ankom, var der i alt investeret 291 millioner kroner i virksomheden - heraf 125 millioner kroner i 2020 og 46 millioner kroner i 2021.

Kundekredsen spænder fra rengøringskoncernen ISS til hospitaler, skoler, lufthavne, hotelkæder, produktionsvirksomheder og butikscentre.

Blue Oceans robotter og historie

Blue Ocean Robotics udvikler og sælger såkaldte servicerobotter især til brug i sundhedssektoren, på hoteller, byggepladser og i landbruget.

Rækken af robottyper omfatter blandt andet de tre færdige produkter: UVD Robots, en selvkørende desinfektionsrobot, Gobe Robots, en selvkørende kommunikationsrobot til videosamtaler og PTR Robots, en mobil robot til aflastning af arbejde med patienter.

Blue Ocean Robotics flyttede i foråret 2020 til 5000 kvadratmeter i en erhvervsejendom på Svendborgvej 226, som tidligere har huset firmaerne Bravida og før det Semco.

Virksomheden er stiftet af Claus Risager, John Erland Østergaard og Rune Klausen Larsen. De er alle tre fortsat i ejerkredsen med hver 5-10 procent af aktierne. Den tæller også tæller fonden Nordic Eye og en række fynske investorer som Niels Thorborg, Bo Stærmose, Steen Haustrup og tidligere bestyrelsesformand Jørn Tolstrup Rohde,

Indslag fra TV2 Fyn

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce