Annonce
Faaborg-Midtfyn

Skiftede norske fjelde ud med et fynsk drømmeliv: Hos Anja skal børnene have jord under neglene og masser af frisk luft

Der er masser af udeliv for børnene i Anjas private pasningsordning. Her skal der hjælpes til med de daglige gøremål, og så er der naturligvis også masser af tid til at lege. Foto: Maria Retoft Pedersen
Blot 14 dage gik der, fra Anja Andrea Brydegaard Breum og hendes mand overtog den 16.000 kvadratmeter store grund på Assensvej, til hun åbnede Rønnebos Private Pasningsordning samme sted. Visionen er masser af frisk luft, et indblik i jord til bord-tanken og en hverdag med masser af nærvær.

Faaborg: - Jeg har altså ikke lige nået at vaske børnene, inden du skulle komme. Det gør vi, når vi kommer ind. Vi har lige været ude at spise brombær, lyder det fra Anja Andrea Brydegaard Breum, da avisens udsendte ankommer til Assensvej 132.

Anja og Tessa er i gang med at fodre hestene Carlo og Tornado med æbler og gulerødder, mens Maja, flokkens yngste, kigger på fra klapvognen. Dio og Arthur sidder i en legetøjstraktor og smiler med lilla bærsaft på kinderne.

Hos Rønnebos Private Pasningsordning foregår det meste af hverdagen udendørs.

Annonce

Der er færre konflikter, når der er god plads. Konflikter opstår oftest, når vi er i mindre rum, og hvor man måske keder sig lidt. Herude er vi altid i gang med en masse gøremål.

Anja Andrea Brydegaard Breum

- Vi er ude fra om morgenen og indtil frokost. Og så er børnene godt trætte, når de skal ud til lur. Og så er vi ude igen om eftermiddagen. Når det bliver vinter, kan vi trække ind i laden, hvor vi kan hamre og økse og den slags, fortæller Anja Andrea Brydegaard Breum.

Hestene er lidt store, når de kommer tæt på. Men Tessa tør godt at fodre dem med gulerødder. Foto: Maria Retoft Pedersen

Hun har i mange år drømt om at få sin egen pasningsordning, og nu var timingen helt perfekt. Anja og hendes mand er netop flyttet til Danmark efter tre et halvt år i Norge, hvor Anjas mand har arbejdet som assistenttræner for et fodboldhold i Haugesund.

Færre konflikter på god plads

- Vi har nok kigget på omkring 60 huse på hele Fyn, men det var først, da vi så det her sted, at mavefornemmelsen var helt rigtig, siger hun.

På den 16.000 kvadratmeter store grund er der plads til både shelters, lade, heste, geder, høns og kaniner, som børnene hjælper med at passe, fodre og muge ud efter. Beskidt tøj er med andre ord en del af hverdagen.

Rønnebos Private Pasningsordning

Naturdagpleje beliggende på Assensvej 132, Faaborg, lige ved bygrænsen.

Anja Andrea Brydegaard Breum er uddannet sygeplejerske og socialpædagog og har blandt andet arbejdet en del med børn med adhd.

Gift med Sebastian og har tre sønner på 7, 9 og 14 år.

- Jeg skåner børnene for selve slagtningen af kaniner og høns, men når dyrene skal ordnes og op at hænge, så skal børnene være en del af det. Jeg vil gerne give dem et indblik i, hvor vores mad kommer fra, for det synes jeg er vigtigt, siger Anja Andrea Brydegaard Breum.

Oprindeligt er Anja uddannet sygeplejerske, men mens parret var i Norge, færdiggjorde hun sin uddannelse som socialpædagog.

Lige nu har Anja og familien tre kaniner, som alle har fået oste-navne. Det er Anjas sønner, der har navngivet kaninerne Gouda, Feta og Brunost. Foto: Maria Retoft Pedersen

- I Norge har de en helt andet tilgang i skoler og institutioner. De har virkelig fundet ud af, hvad det betyder for børn at være udenfor - og de er det også, når det regner. Og sådan var det de steder, hvor mine egne børn var i Norge. Så det vil jeg gerne give videre til mine børn i pasningsordningen, forklarer hun.

Og effekten er ikke til at tage fejl af.

- Der er færre konflikter, når der er god plads. Konflikter opstår oftest, når vi er i mindre rum, og hvor man måske keder sig lidt. Herude er vi altid i gang med en masse gøremål, siger Anja.

Annonce

Allerede fyldt op

Anja Andrea Brydegaard Breum begyndte allerede at reklamere for pasningsordningen, inden parret havde overtaget huset på Assensvej. Så Anja tog på hjemmebesøg hos interesserede forældre og fortalte om sine planer og visioner.

Mokka, Wilma og Vera følger nysgerrigt med i livet i pasningsordningen. Foto: Maria Retoft Pedersen

Allerede 14 dage efter, at parret fik nøglerne, slog pasningsordningen dørene op. Det var midt i august.

- Så det er gået vanvittig stærkt, og vi havde ikke kunnet klare det uden hjælp fra familie og venner. Vi har jo blandt andet renoveret og malet, sat hegn op til dyrene osv. Så der har ikke været mange ledige timer i døgnet. Nu er jeg i gang med at male udhænget på laden , det tager jeg lidt ad gangen, når børnene sover, forklarer hun.

Pasningsordningen er allerede fyldt op med fem børn, og der er stadig mange ting at gøre, inden alt er på plads. Anja drømmer om endnu flere bærbuske, en sandkasse og et kæmpestort drivhus, så pasningsordningen kan blive selvforsynende med grøntsager.

Godt en måned har pasningsordningen været i gang, og alle pladser er optaget lige p.t. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Så det er sådan et vinterprojekt, vi skal have gang i, siger hun.

Ind imellem alle projekterne går hun dog og nyder, at drømmen er blevet ført ud i livet.

- Jeg går tit og tænker på, at det er vildt, at det her er min hverdag. Hvor heldig har man lige lov til at være, siger hun.

Anja Andrea Brydegaard Breum er 39 år og har længe drømt om at få sin egen pasningsordning. Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen
Maja og Tessa hygger sig i boldbassinet. Foto: Maria Retoft Pedersen
Med tæpper og madrasser kan man nemt få en lille hvilestund i en af de to shelters. Foto: Maria Retoft Pedersen
Rønnebo hedder huset, som familien overtog i slutningen af juli. Foto: Maria Retoft Pedersen
"Smiiiiiiil", lyder det fra Arthur, da han opdager, der er et kamera i nærheden. Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen
Klappen til kaninburet kan tages ned, og så kan man sætte sig helt ind og hilse på Brunost. Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen
Hverdagen i Rønnebos Private Pasningsordning kører efter nogle faste rutiner. Foto: Maria Retoft Pedersen
Arthur sidder lige og tegner lidt, inden han skal give en hånd med til middagsmaden. Faaborg. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Ærø For abonnenter

80-årige Karl Ove fra Ærø kommer snart på landsdækkende tv: - Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle opleve

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunal vejchef sparket ud: Kunne ikke se forskel på dit og mit

Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Faaborg-Midtfyn

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Faaborg-Midtfyn

Hvem ville du vælge: Venstre når op på 12 kandidater

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Annonce