Annonce
Svendborg

Skårup Fjernvarme går mod grønnere tider: På vej med luftvarmepumpe

Skårup Fjernvarme har planer om at etablere en luftvarmepumpe, som vil spare værket for omkring 800.000 kroner om året. Foto: Skårup Fjernvarme.
Skårup Fjernvarme planlægger at udvide sit varmeproduktionsanlæg med en eldrevet luftvarmepumpe. Den vil koste i omegnen af 15 millioner kroner, forklarer driftsleder Lars Jørgensen.

Artiklen er rettet 12. december klokken 10.34: Skårup Fjernvarme har et solfangeranlæg og ikke et solcelleanlæg, som det først fremgik.

Skårup: Varmeværket går en grønnere fremtid i møde, og forbrugerne en billigere en af slagsen.

Det er i hvert fald målet med det projekt, som Skårup Fjernvarme har sat i søen.

Projektet går i korte træk ud på at etablere en ny, eldrevet varmepumpe, forklarer driftsleder på Skårup Fjernvarme, Lars Jørgensen.

- Det drejer sig om en to megawatt luft-til-vand-varmepumpe, som skal stå ovre ved vores solfangeranlæg på Nyborgvej, oplyser driftslederen, som fortæller, at anlægget koster et tocifret millionbeløb.

- Vi har to forskellige bud, vi arbejder med. Et, der er temmelig dyrt, og et mindre dyrt, der afhænger af en forhandling, som ikke er afgjort endnu. Men gennemsnittet af de to priser ligger på omkring 15-16 millioner kroner, som skal deles ud på 10-20 års afbetaling og på 530 forbrugere, forklarer han.

Annonce

Mistede midler

Der er to grunde til, at Skårup Fjernvarme tager skridtet hen mod at få en luftvarmepumpe:

- Vi gør det her for vores grønne profil og for at finde nogle penge, som vi har mistet, siger Lars Jørgensen.

Om den miljømæssige gevinst fortæller han, at luftvarmepumpen vil, når den er etableret, blive værkets primære varmekilde og tegne sig for 64 procent af produktionen, mens 20 procent skal komme fra solvarme.

Og det er en verden til forskel på i dag, hvor Skårup Fjernvarme henter cirka 80 procent fra gas - enten fra gasmotor eller en gaskedel.

- På den måde bliver vi 80 procent grønne i fremtiden, siger Lars Jørgensen.

Og så er der de økonomiske incitamenter. De vejer også, oplyser driftslederen, især fordi varmeværket har fået færre penge at operere med.

- Vi er det, der i branchen hedder et grundbeløbsværk. Det vil sige, at vi har fået et tilskud af staten, fordi vi har en motor, som laver noget strøm. Tilskuddet viste sig at være EU-stridigt, og derfor har vi fået taget grundbeløbet fra os, siger han.

- Ud af et årligt budget på syv millioner kroner har vi mistet to millioner. Det er temmelig mange penge, og derfor måtte vi gøre et eller andet for at finde de penge igen, så varmeregningen ikke ville stige voldsomt. Og ved at få en varmepumpe sparer vi en masse på gasregningen, siger Lars Jørgensen, der forklarer, at manøvren nok vil spare varmeværket for omkring 800.000 kroner om året.

Fordeler man det på 530 forbrugere, er der tale om en besparelse på cirka 1500 kroner om året for en gennemsnitlig varmeforbruger.

Godkendt

Skårup Fjernvarme har søgt kommunen om tilladelse til at opstille varmepumpen og om en lånegaranti på op til 15 millioner kroner.

Økonomiudvalget godkendte projektet på et møde tirsdag, mens byrådet tager endelig stilling til ansøgningen i næste uge.

- Når de forhåbentligt siger god for det hele, kan vi skrive kontrakt, inden vi går i gang med at bygge. Det bliver nok i februar, siger Lars Jørgensen.

Driftslederen forklarer, at det er vigtigt, at varmepumpen er oppe at køre i løbet af næste år, da varmeværket i så fald kan få et energisparebidrag, ligesom det har fået nogle tilskud til varmepumpen, som forsvinder ved udgangen af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce