Annonce
Svendborg

Skårup Fjernvarme går mod grønnere tider: På vej med luftvarmepumpe

Skårup Fjernvarme har planer om at etablere en luftvarmepumpe, som vil spare værket for omkring 800.000 kroner om året. Foto: Skårup Fjernvarme.
Skårup Fjernvarme planlægger at udvide sit varmeproduktionsanlæg med en eldrevet luftvarmepumpe. Den vil koste i omegnen af 15 millioner kroner, forklarer driftsleder Lars Jørgensen.
Annonce

Artiklen er rettet 12. december klokken 10.34: Skårup Fjernvarme har et solfangeranlæg og ikke et solcelleanlæg, som det først fremgik.

Skårup: Varmeværket går en grønnere fremtid i møde, og forbrugerne en billigere en af slagsen.

Det er i hvert fald målet med det projekt, som Skårup Fjernvarme har sat i søen.

Projektet går i korte træk ud på at etablere en ny, eldrevet varmepumpe, forklarer driftsleder på Skårup Fjernvarme, Lars Jørgensen.

- Det drejer sig om en to megawatt luft-til-vand-varmepumpe, som skal stå ovre ved vores solfangeranlæg på Nyborgvej, oplyser driftslederen, som fortæller, at anlægget koster et tocifret millionbeløb.

- Vi har to forskellige bud, vi arbejder med. Et, der er temmelig dyrt, og et mindre dyrt, der afhænger af en forhandling, som ikke er afgjort endnu. Men gennemsnittet af de to priser ligger på omkring 15-16 millioner kroner, som skal deles ud på 10-20 års afbetaling og på 530 forbrugere, forklarer han.

Annonce

Mistede midler

Der er to grunde til, at Skårup Fjernvarme tager skridtet hen mod at få en luftvarmepumpe:

- Vi gør det her for vores grønne profil og for at finde nogle penge, som vi har mistet, siger Lars Jørgensen.

Om den miljømæssige gevinst fortæller han, at luftvarmepumpen vil, når den er etableret, blive værkets primære varmekilde og tegne sig for 64 procent af produktionen, mens 20 procent skal komme fra solvarme.

Og det er en verden til forskel på i dag, hvor Skårup Fjernvarme henter cirka 80 procent fra gas - enten fra gasmotor eller en gaskedel.

- På den måde bliver vi 80 procent grønne i fremtiden, siger Lars Jørgensen.

Og så er der de økonomiske incitamenter. De vejer også, oplyser driftslederen, især fordi varmeværket har fået færre penge at operere med.

- Vi er det, der i branchen hedder et grundbeløbsværk. Det vil sige, at vi har fået et tilskud af staten, fordi vi har en motor, som laver noget strøm. Tilskuddet viste sig at være EU-stridigt, og derfor har vi fået taget grundbeløbet fra os, siger han.

- Ud af et årligt budget på syv millioner kroner har vi mistet to millioner. Det er temmelig mange penge, og derfor måtte vi gøre et eller andet for at finde de penge igen, så varmeregningen ikke ville stige voldsomt. Og ved at få en varmepumpe sparer vi en masse på gasregningen, siger Lars Jørgensen, der forklarer, at manøvren nok vil spare varmeværket for omkring 800.000 kroner om året.

Fordeler man det på 530 forbrugere, er der tale om en besparelse på cirka 1500 kroner om året for en gennemsnitlig varmeforbruger.

Annonce

Godkendt

Skårup Fjernvarme har søgt kommunen om tilladelse til at opstille varmepumpen og om en lånegaranti på op til 15 millioner kroner.

Økonomiudvalget godkendte projektet på et møde tirsdag, mens byrådet tager endelig stilling til ansøgningen i næste uge.

- Når de forhåbentligt siger god for det hele, kan vi skrive kontrakt, inden vi går i gang med at bygge. Det bliver nok i februar, siger Lars Jørgensen.

Driftslederen forklarer, at det er vigtigt, at varmepumpen er oppe at køre i løbet af næste år, da varmeværket i så fald kan få et energisparebidrag, ligesom det har fået nogle tilskud til varmepumpen, som forsvinder ved udgangen af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Debat: Vindmøllerne om igen

Fyn

Mand voldtaget på institution

Annonce