Annonce
Søsiden

Silverrudder klar til rekord-år: Efter kaos flyttes starten

Svendborg Amatør Sejlklubs stævneleder Ole Ingemann: - Vi har lyttet til sejlerne og flyttet startlinjen længere væk fra færger og bropiller. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Med over 400 deltagere er Svendborg Amatør Sejlklubs Silverrudder Danmarks største stævne målt på antal både - og verdens største kapsejlads af sin art. Starten lyder på fredag.

SVENDBORGSUND: Målt på antal deltagende både er næste uges Silverrudder Danmarks største sejlsports-begivenhed. Svendborg Amatør Sejlklubs aktuelle liste siger, at 423 solo-skippere fra 13 nationer kan stille op ved startlinjen i Svendborgsund på fredag.

- Så mange har vi aldrig haft før. Vi bliver heller ikke flere. Tilmeldingen er lukket, og vi laver ikke venteliste, fortæller Silverrudders stævneleder, Ole Ingemann, Svendborg.

Fra den spæde begyndelse med 13 startende både i Sølvroret i 2012 er nonstop-solosejladsen rundt om Fyn vokset støt. I de seneste år har den fundet et stabilt leje omkring de 400 tilmeldte deltagere.

Langt de fleste både kommer fra Tyskland. Helt præcist er det i år 249 tilmeldte både med Danmark (128) og Sverige (23) på de næste pladser. Fra de fleste af de øvrige ti lande deltager kun en eller to sejlere. Silverrudders internationale format understreges også af, at stævnesproget er engelsk.

Annonce
Flytning af startlinjen til Christiansminde vil sprede Silverrudder-feltet, når det ved vestvendt start skal forholde sig til færger og bro i et ofte strømstærkt område. Foto (2016): Søren Stidsholt Nielsen

Derfor kommer tyskerne

Når Silverrudder i særlig grad tiltrækker tyske sejlere har det i følge Ole Ingemann en forklaring:

- Tyskerne ved, at Silverrudder ligger på et højt plan organisatorisk og samtidig er utrolig afslappet og hyggelig. Der er ikke noget med dobbeltradet habit og guldstjerner. Mange vægter også, at Silverrudder har høj havneservice i alle dagene op til starten, forklarer Ole Ingemann.

Start fra Christiansminde

Silverrudder er hidtil skudt af fra en linje mellem Svendborgs runde lystbådehavn og Vindeby havn. Selvom den arrangerende sejlklub ellers i år kan fremvise et splinternyt klubhus ved Den Runde, flyttes start og mål væk. Den nye linje går mellem anløbsbroerne i Christiansminde og Vindebyøre.

Flytningen af startlinjen følger i kølvandet på sidste års kaotiske scener forårsaget af bl. a. stærk strøm, kraftig vind, trafikerende færger og snæver, krydsende passage mellem Svendborgsundbroens piller.

I både danske og tyske sejler-medier har det vakt debat og kritik, at den i øvrigt et døgn udsatte sejlads overhovedet blev skudt igang under disse vilkår.

- Flytningen af startlinjen kommer af , at vi lytter meget til vores sejlere. Med den nye startlinje får vi større spredning af feltet i forhold til færger og passage under broen, når starten går vestud. Med start østud giver Christiansminde ikke noget problem med færger og bro. Desuden er der bedre plads til, at bådene kan ligge og flække rundt før starten, siger Ole Ingemann.

Hvis strøm -eller vindforhold ved Christiansminde viser sig uhensigtsmæssige, kan starten ved ”worst case” flyttes til Rantzausminde.

Fra kaos-starten sidste år. Denne tyske kølbåd ramte ind i stensætningen på Vindeby havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Stævnelederens drømme

Alting har sin formkurve. Det gælder også Silverrudder, ved de i Svendborg Amatør Sejlklub.

- Vi synes, at det går rigtig godt. Vi udvikler hvert eneste år, og vi har ikke andre planer end at fortsætte, så længe interessen er der og vi kan skaffe de nødvendige 80-100 frivillige. Vi er et team og de frivillige er fundamentet i det, betoner Ole Ingemann.

Når stævnelederen opfordres til at kikke ind i fremtiden, ser han forskelligt poppe op på sin ønskeseddel:

- Jeg drømmer om, at vi om lørdagen kunne lave et Juniorrudder for de unge med sejlads rundt om fx Iholm, Skarø eller Kidholm. Vi har jo meget af set-uppet, men vi skal nok opfordre flere sejlklubber til at være med i det.

- Og så kunne jeg godt tænke mig, at Silverrudder blev officielt VM for singlehand-sejlere, men her kæmper vi lidt imod Dansk Sejlunion, lyder det fra Ole Ingemann.

Kaos-starten i 2018. Også denne danske trimaran bankede lige ind i stenene ved havnen i Vindeby. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Årets Silverrudder har 423 tilmeldte skippere til singlehand-sejladsen nonstop Fyn rundt. Billedet er fra sidste års skippermøde i rundbuehallen på Frederiksøen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- De mange tyske deltagere sætter pris på, at Silverrudders organisation fungerer og at vi samtidig kører det i en hyggelig og afslappet stemning, siger stævneleder Ole Ingemann. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce