Annonce
Søsiden

Silverrudder: Danmarks suveræne solomester sejler med i sin nye 49 fods letvægter

Jan Møller, indehaver af Lopolight, er uden sammenligning Danmarks mest erfarne nonstop-solosejler. I denne weekend sejler han Silverrudder Svendborg-Svendborg i en 49 fods German Frers anskaffet sidste år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Jan Møller roser arrangører og sætter stor pris på det sociale samvær i Svendborg havn.

SVENDBORG: Da Silverrudders klasse for de største kølbåde stod øst ud af Svendborgsund fredag kl. 12:00, var Danmarks suverænt mest erfarne nonstop-solosejler med i feltet.

Jan Møller, ejer af lanterne-virksomheden Lopolight, stod ved et af rattene i sin 49 fods German Frers epoxy- og kulfiber-byggede sejlbåd. Kæmpestor og meget let.

Inden start blev Søsiden inviteret om bord, da båden lå i bassinet øst for Svendborgs flydende havnekontor. Dream On, som den 15 meter lange, italiensk byggede sejlbåd hedder, var i havnen flankeret af Silverrudders klasse for de helt lange, dvs. fra 40 fod og opefter.

Annonce

Jan Møller peger rundt i bassinet: - Ham der får jeg problemer med. Men ham der løber jeg fra ...

Hvad kan den Fyn rundt?

Jan Møller kender endnu ikke helt sin båds fulde potentiale.

Efter mange år i den langt mindre Bianca Aphrodite 101, Chelsea, købte han sidste år denne båd som brugt i Italien og sejlede den hjem sammen med et par kammerater. - Jeg er spændt på at opleve, hvad den kan rundt om Fyn, siger den erfarne solosejler med op mod 60.000 solo-sømil på loggen, herunder en nonstop-jordomsejling.

- Det er en langt større båd. Med en spiler på 240 kvm er der fx ikke plads til så mange fejltagelser, når man sejler alene, siger Jan Møller, der også bruger båden til sejlads med familie og venner.

Jan Møller: - Jeg er meget glad for at komme til Svendborg. Silverrudder er velarrangeret, og der er god stemning. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Supervisor for Liebergreen

Efter sin egen jordomsejling i 2003-2004 var Jan Møller i øvrigt supervisor for den sydfynske nonstop-solo-jordomsejler Christian Liebergreen, som også lige var en tur om bord i Svendborg.

- Jeg har været med i de fleste Silverrudder og er meget glad for at komme til Svendborg. Det er velarrangeret, og der er god stemning. Fyn rundt er også en smuk tur, og der er nye udfordringer hver gang. Selvfølgelig handler det om sejlads, men samværet og de sociale kontakter i havnen betyder også meget, siger Jan Møller og uddyber:

- I singlehand-verdenen er vi ikke konkurrenter. Vi skal huske, at ham der sejler ved siden af, er din nærmeste ven, hvis der sker noget. Og bagefter har vi behov for at snakke med nogen, der har været ude i samme sejlads. Der er jo ingen at snakke med under turen rundt.

- Problemet er, at når du bliver træt, bliver du en rigtig dårlig version af dig selv

Jan Møller, direktør i Lopolight og Silverrudder-deltager
Jan Møllers 49 fods German Frers med navnet Dream On i starten i Svendorgsund fredag middag. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Mesterens bedste råd

En nonstop-solosejler med Jan Møllers tyngde har bogstaveligt talt opsamlet et hav af erfaring. Søsiden beder om hans bedste råd til andre solosejlere:

- Paradoksalt nok handler det meget om at tage den med ro - især i starten. Der skal nok blive brug for kræfterne senere. Og så skal du passe på dig selv. Du er jo både gast, navigatør og skipper i samme person. Spis og drik rigtigt og få hvilet lidt. Måske bare ligge dig hen og trække huen lidt ned over øjnene og være væk i fem minutter. Lukke for input. Det kan give meget ny energi. Tingene går lettere , når man har hvilet sig lidt, lyder rådet fra Jan Møller.

Annonce

- Lav en drejebog

Et andet vigtigt tip er at planlægge sejladsen:

- Man kan faktisk lave en slags drejebog, så man ved, når der måske kunne være et stykke, hvor man kan hvile sig, spise eller skal være rigtig aktiv med fx sejlskift. Planlæg så meget som det nu er muligt. I det hele taget være mentalt på forkant.

Annonce

En dårlig version af dig selv

Jan Møller ved godt, at man ikke kan sove på forhånd, men han gør det som regel, så han altid føler sig udhvilet, når starten går:

- Problemet er, at når du bliver træt, bliver du en rigtig dårlig version af dig selv - og når du er træt, glemmer du, at du er en dårlig version af dig selv. Og det er dumt at fejle, hvis du kunne løse problemer, hvis du var udhvilet.

Jan Møllers sidste råd:

- I det hele taget - hvis du har hjernen med, kommer du rigtig langt.

Vejret til de syv Silverrudder-starter hen over fredag formiddag og middag stod på gråt i gråt tilsat spredte dryp. Hvad der var nok så væsentligt for de omkring 380 startende sejler-solister var, at vinden stod på fremdrift. Let til frisk fra nordlige retninger, og det betød for mange både, at spiler og genaker kunne sættes umiddelbart efter startlinjen Vindebyøre-Christiansminde. På både Fyn- og Tåsinge havde starterne samlet publikum og enkelte lokale sejlere betragtede det farverige skue fra egne både. Billedet er fra dagens største start, kølbåde medium med 138 tilmeldte fartøjer. Tigerspileren tilhører danske Klaus Johansen i sin Elan 350 HolyMloly. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce