Annonce
Svendborg

Silverrudder 2020 varede længere end normalt på grund af vindforhold

Den sidste båd der nåede over målstregen til tiden var lokal sejler fra Balle. Tilfældigvis var den første som gennemførte også derfra. Foto: Michael Danekilde Olsen
Silverrudder 2020 sluttede søndag klokken 12. Den sidste sejler kom i mål knap et kvarter før tid. Årets sejlads var udfordret af svage vinde, hvorfor sejlerne kom i mål senere end normalt, og mange opgav helt.

Svendborg: Weekenden bød på dette års Silverrudder, solosejladsen hvor den sidste sejler skulle nå over mållinjen klokken 12 for at have færdiggjort. Deltagerne sejlede afsted fredag, og den første som gennemførte nåede i mål lørdag aften. Normalt vil de fleste sejlere faktisk være igennem i løbet af  natten mellem fredag og lørdag, men dette års Silverrudder har været ramt af nogle udfordringer, man ikke kan gardere sig imod: vejret.

Ole Ingemann er stævneleder og møder avisen på Svendborg Havn for at give et overblik over Silverrudder 2020.

- Først og fremmest vil jeg sige, at det har været et fantastisk Silverrudder i år. Der kan ikke klages over regn eller kulde, men til gengæld har det været udfordrende for de sejlende, at der har været så svag vind. Det betyder, at man skal være 110 procent klar, når den rigtige vind er der. Det har også medvirket til, at de fleste sejlere er kommet lidt senere i mål end normalt, og flere af dem har sejlet op til et døgn længere end almindeligvis.

Annonce

- Samtidig er det også grunden til, at mange måtte falde fra i løbet af sejladsen. Faktisk over 200 ud af de mere end 300 både har kunnet se, at de ikke ville kunne gennemføre i tide og har derfor valgt at trække stikket, så at sige. Men vejret kan ingen jo styre, og selvom nogle har måttet opgive, er det mit indtryk, at det er en oplevelse at deltage i sig selv for de fleste, siger Ole Ingemann.

Særlig tak til de frivillige

Svage vinde har dog ikke været den eneste udfordring som Silverrudder 2020 har måttet tackle. Corona-epidemien har ligeledes sat sit præg på sejladsen, men Ole Ingemann mener, at man er lykkedes godt med at tage de nødvendige forholdsregler.

Ole Ingemann, stævneleder for Silverrudder er godt tilfreds med årets sejlads. Foto: Michael Danekilde Olsen

- Nu er vi jo heldige i den forstand, at modsat en fodboldkamp eller lignende, så skal der ikke kunne sidde mange tusinde tilskuere tæt sammen til sådan en begivenhed. Skipperne på bådene er der alene, og som sådan har afstandskrav i den sammenhæng slet ikke været et problem. Samtidig har vi sørget for at skille vores mange frivillige fra de sejlende for på den måde at undgå, at større forsamlinger skulle blive aktuelt, forklarer Ole Ingemann.

Det er ikke fordi, at der mangler interesserede eller publikummer. Men en sejlads er ikke ligefrem koncentreret om et lille afgrænset område, og derfor har Svendborg Amatør Sejlklub, som er medarrangør af Silverrudder, sørget for at man kunne følge med online.

- Vores youtube-kanal har haft mange tusinde seere i år og det er vi meget tilfredse med. Det er skønt at se, at der er så stor interesse, for det vi laver her. Det er også derfor, at vi har så mange frivillige, netop fordi Silverrudder er en oplevelse for mange.

- Vi kunne ikke have gennemført det uden de frivillige, de skal have en særlig tak. Ikke mindst fordi, at de jo har haft ekstra arbejde i år i forlængelse af, at sejladsen varede det længere end ellers, siger Ole Ingemann.


En juniorsejlads ville vi rigtig gerne have med næste år. Det vil ikke være en lige så lang eller krævende tur, som den vi sender de myndige sejlere på. Men den kunne gå rundt om Skarø eller en anden nærtliggende ø, og de unge sejlere vil blive fulgt af andre, mere erfarne folk som sejler tæt ved og kan sørge for, at der er et højt sikkerhedsniveau

Ole Ingemann


Annonce

Fremtiden for Silverrudder

Planlægningen af næste års Silverrudder starter allerede mandag. Her vil man evaluere på den netop overstående sejlads. Hvad der fungerede, og hvad der ikke gjorde, og hvordan kan det blive endnu bedre næste gang.

- Silverrudder 2021 starter mandag. Der begynder vi at kigge på, hvad der skal være bedre. En af de ting, vi vil gøre næste år, hvad enten der er noget, som hedder corona-epidemi eller ej, er, at det mødested, hvor deltagerne blandt andet får udleveret bådnummer, vil være åbent tidligere.

- Det gør vi for at undgå, at der kommer for meget pres på og selvfølgelig også for at undgå en masse mennesker samlet på et sted. Så selvom corona ikke har haft en vanvittig stor effekt på Silverrudder, så har vi lært nogle ting, og dem tager vi med videre til næste år, forklarer Ole Ingemann.

Ved mållinjen ud for Christiansminde Hotel sidder et hold frivillige parate til at måle præcis tid for hver enkelt sejlers gennemførelse. Foto: Michael Danekilde Olsen

En anden ting, som Ole Ingemann ser frem til at gøre anderledes næste år, er at udvide Silverrudder med en juniorsejlads. Det skal være for deltagere op til 17 år. Ambitionen er, at de unge sejlere får deres egent miniversion af det almindelige Silverrudder.

- En juniorsejlads ville vi rigtig gerne have med næste år. Det vil ikke være en lige så lang eller krævende tur, som den vi sender de myndige sejlere på. Men den kunne eksempelvis gå rundt om Skarø eller en lignende nærtliggende ø, og de unge sejlere vil blive fulgt af andre, mere erfarne folk i både, som sejler tæt ved og kan sørge for, der er et højt sikkerhedsniveau.

- Det er også et arrangement, der vil kræve noget mere manpower, end vi kan stille med i Svendborg Amatør Sejlklub alene. Så der er det heldigt, at vi har en sammenslutning af de forskellige sejlklubber her på Sydfyn, som vil kunne sørge for en hjælpende hånd, hvis det lykkes at lave et Silverrudder Junior 2021. Det er i hvert fald noget, jeg vil arbejde hårdt for kan komme i stand til næste år, fortæller Ole Ingemann.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Ældreplejen har manglet sommerafløsere, og det vil få konsekvenser: - Nogle medarbejdere vil forlade faget

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Café Citronen forlader golfklubben efter kun et år: - Det er umuligt at skaffe personale

Erhverv For abonnenter

Brugs på Langeland dømt for ulovlig tobaksreklame: 5000 kroner i bøde, anklager krævede 40.000 kroner

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det skæve plankeværk på Wandallsvej fortjener et kritisk blik

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Navne For abonnenter

Mål i livet: Søren Skjold Mogensen ville være direktør - og det blev han

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Mindeord:  Charlotte var den fødte sygeplejerske

Svendborg

En læser får svar: Hvorfor retter kommunen ikke plankeværket?

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Langeland For abonnenter

Fantastisk fællesskab i Medicinhaverne: Frivillige sikrer rekord for andet år i træk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

"Ruinen" hjemsøger stadig byen, selv om græsset er slået: - Det overrasker mig meget, hvis han bliver færdig med huset

Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Annonce