Annonce
Indland

Signal fra dommere: Børn bør have kontakt med begge forældre

Myndigheder kan lære af ny dom fra Højesteret om samvær mellem mor og datter, mener advokat.

For børn er det generelt bedst, at de har kontakt med begge forældre efter en skilsmisse.

Dette udgangspunkt i loven sætter Højesterets dommere en kraftig streg under i en afgørelse tirsdag. Her har en pige på ni år fået samvær med sin mor, selv om kontakten mellem dem i en periode var afbrudt og haltede.

Morens sag er blevet ført af advokat Maryla Rytter Wróblewski. Dommen bør få virkning for både myndigheder og forældre, mener hun.

- Jeg håber, at de ting, som Højesteret har lagt vægt på, kan få betydning for andre myndigheder, når de træffer afgørelse om samvær.

- Jeg hæfter mig særligt ved, at Højesteret siger, at det er udgangspunktet, at det er bedst for børn at have kontakt med begge forældre. Det, tror jeg, kan få betydning for mange sager, siger advokaten.

I den konkrete sag, som tirsdag er blevet afgjort, har faren fuld forældremyndighed. Efter nogen tids manglende kontakt var der problemer med samvær mellem mor og datter.

Alligevel vælger Højesteret at give adgang til samvær, fordi dommerne peger på den negative langtidseffekt af manglende samvær.

- Her siger man, at det vigtigste er barnets identitetsudvikling på længere sigt, og det er en vigtig pointe, siger Maryla Rytter Wróblewski.

Hos Børns Vilkår er der ingen klapsalver efter afgørelsen.

- Vi er bekymrede for, at barnet efterlades i en kæmpemæssig loyalitetskonflikt, og at det offentlige ikke har ressourcer til at følge op og hjælpe forældre og barn videre, siger juridisk seniorrådgiver Ingrid Hartelius Dall.

- Dommen bekræfter det, vi godt ved om området, nemlig at man lægger stor vægt på biologisk tilknytning og fastholder, at et barn skal have kontakt til begge forældre. Det kan være problematisk, fordi det er et dogme, som trænger til at blive undersøgt nærmere, siger hun.

Blandt psykologer er der ifølge Børns Vilkår forskellige opfattelser. Organisationen ønsker, at der tages udgangspunkt i det enkelte barn og dets behov.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aflyst boligmesse blev startskuddet for et år med corona på Sydfyn: Da han tændte telefonen, var verden på den anden ende

Annonce