Annonce
Fyn

Rådmand vil lette vejen til fleksjob og førtidspension: - Giv os mulighed for at se bort fra rigide regler

Brian Dybro (F), rådmand i Odense Kommune. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Brian Dybro (SF) foreslår, at Odense får frikommunestatus, så man kan se bort fra de mest rigide regler for ledige og undgå unødvendigt langstrakte forløb for fleksjobbere og førtidspensionister. Sidst Odense fik lov til det, blev ordningen dog misbrugt.

Odense: Folk, som har brug for et fleksjob eller en førtidspension, skal ikke længere igennem unødvendigt langstrakte forløb med et hav af jobprøvninger, hvis det står til rådmand Brian Dybro (SF).

Men for at få den mulighed skal Odense Kommune "frisættes"på beskæftigelsesområdet - altså blive en del af regeringens frikommuneforsøg.

Derfor har rådmanden - med opbakning fra Beskæftigelses- og Socialudvalget - skrevet til indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) for at komme i betragtning.

Annonce

Der er imidlertid et par problemer - og dem kommer vi tilbage til lige om lidt.

En regeldomineret indsats

Baggrunden for henvendelsen er, at statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale til Folketinget 6. oktober præsenterede planen om at give syv danske kommuner frihed i tre år på et udvalgt velfærdsområde.

Meningen er, at de gode erfaringer herfra skal udbredes til flere gennem en såkaldt nærhedsreform.

Og her kommer så første problem, for beskæftigelsesområdet er i udgangspunktet ikke omfattet af regeringens plan.

Men det er en fejl, argumenterer rådmanden i sin henvendelse til ministeren og henviser til Kommunernes Landsforening, som tidligere har slået til lyd for at tage et opgør "med en alt for centralt styret og regeldomineret indsats." I stedet bør man give mere plads til de ansattes faglighed og "borgernes og virksomhedernes behov og forudsætninger."


Jeg synes, det er forkert, at man hele tiden skal tale om nogle lovbestemte ting i de samtaler, borgerne har med jobcentret, fremfor at det i højere grad er den enkeltes ønsker, som styrer.

Rådmand Brian Dybro (SF)


Overfor Fyens Stiftstidende uddyber Brian Dybro:

- Jeg hører fra mange, at deres møde med beskæftigelsessystemet bærer præg af rigtig mange regler, kontrol og trusler om sanktioner. Ja, nogle gange handler det mere om, at vi skal leve op til nogle regler i stedet for at gøre det, der giver bedst mening, fagligt set.

- Men jeg synes, det er forkert, at man hele tiden skal tale om nogle lovbestemte ting i de samtaler, borgerne har med jobcentret, fremfor at det i højere grad er den enkeltes ønsker, som styrer.

Tre forslag som kan hjælpe ledige bedre

Rådmand Brian Dybro har ikke lavet en lang liste over ønsker på beskæftigelsesområdet, da han først vil have ja til at gå videre fra ministeren på området.

Alligevel peger han her på tre forslag, han godt kunne tænke sig at føre ud i livet:

  1. I stedet for at folk, som skal have et fleksjob, skal igennem en uendelig række af arbejdsprøvninger for at finde frem til, hvor mange timer de skal arbejde, ser rådmanden gerne, at man ud fra en kvalificeret vurdering kommer med et bud på et antal timer - og så retter timetallet til, efterhånden som man bliver klogere.
  2. På samme måde skal borgere, som er så dårlige, at de skal på førtidspension, ikke trækkes igennem systemet i årevis. Også her skal der være mere plads til, at fagfolk kan give en kvalificeret vurdering noget tidligere end i dag.
  3. Ledige skal i virksomhedspraktik med bestemte intervaller, alt efter hvilken ydelse de får. Men nogle gange kræver det tid at finde det rette match mellem den ledige og en virksomhed. Fordi loven opererer med en særlig tidsfrist, ender en del ledige med en praktikplads, som giver knap så god mening i forhold til at få et job igen. Derfor skal kvaliteten i tilbuddet for nogle vægtes højere.

Hvis Odense Kommune får ja til at gå videre, er det meningen at inddrage blandt andet fagbevægelsen, a-kasser og medarbejdere i det videre arbejde.

Annonce

Dårlige erfaringer

Der er imidlertid et problem mere, for Odense Kommune har tidligere haft frikommunestatus på beskæftigelsesområdet, og det endte ikke godt. Slet ikke for en gruppe af sårbare ledige, som man kan se af grafikken.

Under sidste frikommuneforsøg voksede andelen af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som fik lov til at passe sig selv, således fra under 30 procent til over 50 og steg det næste år til omkring 60 procent - dobbelt så højt som landsgennemsnittet og klart en overtrædelse af loven.

Frikommuneforsøget blev simpelthen brugt som en spareøvelse i en periode med stram økonomi.

Grafik: Mikkel Petersen

Det kommer imidlertid ikke til at gentage sig, garanterer Brian Dybro:

- Jeg kan ikke ændre på fortiden, men i dag ved vi en masse om, hvad der virker og er godt. Vi ved, at ikke mindst dem, der står langt fra arbejdsmarkedet, faktisk får det dårligere, hvis de slet ikke har kontakt til nogen igennem noget tid. Og det her handler ikke om at have mindre kontakt til folk. Det handler om at forbedre kontakten.

- Jeg vil se, hvad vi er i stand til, hvis vi ikke skal styre efter så rigide regler, som dem, vi er underlagt. Hele den offentlige debat handler faktisk om netop det, og hvis vi ikke vil prøve noget af, kommer vi aldrig til at gøre op med det, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul spillede både håndbold og løb langt - også med den olympiske ild

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg For abonnenter

Hjem blev fyldt med skoldhedt vand: - Det var første gang i 25 år

Annonce