Annonce
Fyn

Pensionist-ponyen Bandit har været besøgsven hos ældre - nu går den selv på pension: - Det eneste, der kunne skræmme ham, var en paraply

Han har altid været nysgerrig af sind, fortæller Martina Calliston. Hun er overbevist om, at det er derfor, Bandit har kunne gå ind i små rum og gå rundt i byen, selvom der er mange forstyrrelser. Privatfoto fra Martina Calliston.
Shetlandsponyen Bandit har i mange år gjort karriere som besøgsven for ældre mennesker. Men nu skal han selv pensioneres, og ejeren Martina Calliston leder derfor efter hans sidste værested.

Bårdesø: Glæden har været stor gennem tiden, når Bandit er blevet inviteret indenfor af ældre mennesker. Og som man muligvis har bemærket, er han da også en lidt utraditionel besøgsven.

Bandit er nemlig en shetlandspony, som den 2. februar kan fejre sit 20. år.

Bandit og hans ejer, Martina Calliston, har efterhånden fulgtes ad i omegnen af 10 år.

Annonce

Eftersom Bandit kun er en meter høj, har Martina Calliston naturligvis ikke været i stand til at ride på den lille hest. Til gengæld har hun nærmest haft ham som en stor hund.

- Jeg har egentlig bare brugt ham til hygge. Så har vi gået ture med den anden hest, eller vi har gået tur med min hund, siger Martina Calliston.

Bandit kom ofte med ud at gå tur både, når Martina Calliston skulle gå med hunden eller ud at ride på sin større hest. Her går de i Ringe. Privatfoto fra Martina Calliston

Det faldt ikke umiddelbart Martina Calliston ind, at Bandit skulle være besøgsven for de ældre. Men tilfældighederne ville, at han blev det alligevel.

- På daværende tidspunkt boede vi i Jylland. Min mor boede i et rækkehus med andre ældre mennesker. Jeg har altid taget mine heste med, når jeg skulle hjem for en kop kaffe, hvis der var mulighed for det. Lige så stille og roligt begyndte de ældre at komme ud for at se ham, fortæller Martina Calliston.

Nogle af de ældre ønskede endda at få besøg af shetlandsponyen, selvom de havde en dårlig dag og ikke kunne rejse sig fra sengen.

Besøgsven i støbeskeen

Bandit har været besøgsven for mange private - blandt andet Martina Callistons mors naboer, men han har også været med på plejehjem. Her er han på besøg hos en lammet mand. Privatfoto fra Martina Calliston.
Bandit ser nysgerrig sin egen refleksion. Det, han har på hovene, er flexiwrap og startede oprindeligt som en nødløsning for specialsko. Bandits ejer synes dog, det har fungeret rigtig godt gennem tiden. Privatfoto fra Martina Calliston.

Bandit skulle øve sig i at gå indenfor og tog derfor sine første skridt ind over dørtærsklen til Martinas mors lille rækkehus, men Martina Calliston havde ikke råd til specialsko, så i stedet brugte hun flexiwrap. Det er en slags gummitape, som man også bruger til blandt andet hunde, der skal opereres.

Det var som om, han havde gjort det altid. Det kom også rigtig meget bag på mig, men han har altid været nysgerrig så længe, at han bare tager det i sit tempo.

Martina Calliston, ejer af shetlandsponyen Bandit

Hun forklarer, at Bandit ikke på noget tidspunkt gik i panik, når han skulle ind i små rum. Men hun har altid vejet og vurderet, om det var noget, han kunne klare.

- Det var som om, han havde gjort det altid. Det kom også rigtig meget bag på mig, men han har altid været nysgerrig, så han har bare taget det i sit eget tempo, siger Martina Calliston og fortsætter:

- Jeg har endnu ikke oplevet noget, der skræmte ham - udover en paraply. Det var tilbage i 2016, men det tog lige en tre-fire dages tid at få ham over det, siger Martina Calliston.

Efter oplevelsen med paraplyen miljøtrænede de så meget, at hun til sidst kunne slå en paraply op ved siden af ham.

Annonce

Otium tæt på

Men som årene er gået, kan det efterhånden også mærkes på Bandit, at han er blevet ældre.

- Han er næsten blind på den ene side, så han ser skygger. Sådan har det været hele tiden, siger Martina Calliston, der forklarer, at dyrlægen pointerede, at det nok var medfødt.

- Han har også poppende bagknæ. Ledbåndene er en smule for lange i begge bagknæ, så når han går, siger det pop. Men det er blevet værre nu, og han er begyndt selv at sige fra, fortæller hun.

- Jeg er nok der, hvor vi begynder at se året ud, og så siger vi nok farvel.

Hun leder derfor nu efter Bandits sidste hjem, hvor de sammen kan nyde den kommende sommer og sidste tid.

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Annonce