Annonce
Danmark

Seniordirektør om prekær sag: Vi må ikke forbyde privat videoovervågning af vores hjemmehjælpere

Seniordirektør i Kolding Kommune Annette Lund knokler i de her dage for at skaffe hjemmeplejere via private vikarbureauer til en meget syg kvinde. Kommunens egne medarbejdere nægter at komme i hjemmet på grund af et meget hårdt psykisk arbejdsmiljø med videoovervågning foretaget af kvindens ægtefælle. Arkivfoto: Søren Gylling
Seniordirektør Annette Lund fra Kolding Kommune kalder ulykkelig sag om en ægtefælles truende adfærd og videovervågning af hans kones hjemmehjælpere for et reelt dilemma.

Arbejdsmiljø: Kolding Kommune har forsøgt sig med en lang stribe af tiltag for at forbedre de stærkt psykisk belastende arbejdsforhold for en stor gruppe af sosu-medarbejdere, som nu nægter at komme hos en meget plejekrævende kvinde i Bramdrupdam i det nordlige Kolding, fordi hendes mand truer dem og er begyndt at optage deres arbejde på video.

- Jeg må desværre bare sige, at vi ikke har fået det løst. Jeg er ikke i tvivl om, at det er vanskeligt at være medarbejder her, og at det opleves som ubehageligt at blive overvåget.


Annonce

Det er problematisk, men vi kommer jo hos alle mulige borgere og nogle gange under vanskelige forhold.

Annette Lund, senior- og sundhedsdirektør, Kolding Kommune


- Men vi har en borger, som har et retskrav på at få hjælp, og en ægtefælle, som er meget presset af sin kones sygdom og sætter videokameraer op i sit hjem for at kunne overvåge plejen af sin hustru. Der sidder tre kameraer i loftshøjde, og jeg tænker, at ægtefællen gerne vil se, at plejen udføres korrekt. Og vi mener ikke, at vi har lovhjemmel til at kræve kameraerne fjernet, for hvad bliver så det næste, man ikke må have i sit eget hjem, hvis man har brug for hjælp fra kommunen. Det er et reelt dilemma, siger Annette Lund.

Fastlåst

Lige nu afventer Kolding Kommune Arbejdsrettens svar på, om hjemmehjælperne må afvise at arbejde i et hjem, hvor det foregår under videoovervågning.

- Hvis svaret er ja, så er jeg på den, for jeg er jo forpligtet til at levere hjælpen til kvinden. Vi har appelleret til ægtefællen og sagt, at vores medarbejdere synes, det er vanskeligt for dem, men han fastholder, at kameraerne skal være der. Situationen er fastlåst, beklager seniordirektøren, som lige nu knokler for at skaffe nok arbejdskraft fra private vikarbureauer til at sikre hjælp nok til kvinden.

Hvad mener du om, at dine medarbejdere skal arbejde under så vanskelige forhold?

- Det er problematisk, men vi kommer jo hos alle mulige borgere og nogle gange under vanskelige forhold. Det, der gør det særligt vanskelig her, er vidoeovervågningen, siger Annette Lund.

Kolding Kommune har blandt andet forsøgt sig med supervision af medarbejderne, og en udviklingskonsulent har interviewet kvinden og ægtefællen i et forsøg på at finde bedre måder at hjælpe dem på, ligesom hjemmeplejens ledelse ugentligt ringer til ægteparret for at opsamle kritik i stedet for at parret kritiserer den enkelte medarbejder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce