Annonce
Fyn

Senhjerneskadede mangler aktivitetstilbud efter pensionen

Træværkstedet er et af de tilbud, som både John Poulsen (nr. to fra venstre) og Lars Bjørnstrøm har været glade for. Her har de inviteret deres ægtefæller Pia Poulsen (yderst tv) og Ida Bjørnstrøm indenfor i værkstedet. Foto: Michael Bager
Mennesker, der er blevet hjerneskadede sent i livet, kan få socialt samvær og deltage i aktiviteter på Tarup Gl. Præstegård, men efter pensionsalderen er det slut. Ægteparrene Poulsen og Bjørnstrøm håber, at politikerne vil udvide tilbuddet.
Annonce

Tarup: Tarup Gl. Præstegård er en smuk gammel bindingsværksgård med tre stråtækte længer, en stor gammel præstegårdshave, et orangeri og en forhave med lave nyklippede hække og en lille pavillon. Hele herligheden er omgivet af et fredeligt villakvarter på den ene side og  af grønne områder med græssende heste på den anden.

I disse idylliske rammer har 88 senhjerneskadede voksne et aktivitetstilbud to til fire gange om ugen hver. Her har de socialt samvær, motion, afspænding og aktiviteter i træ-, keramik-, it- og glasværksteder.

John Poulsen mistede sit sprog, da han i 2005 fik en blodprop i hjernen. Efter et par år med intens behandling og genoptræning fik han lov at komme i aktivitetstilbuddet på Tarup Gl. Præstegård, og her er han kommet fire gange om ugen i over ti år. Til stor glæde for John Poulsen selv og for hans kone Pia Poulsen.

Men nu gruer Pia og John Poulsen for fremtiden. For til november er det slut, fordi John Poulsen bliver folkepensionist og dermed ikke længere er i målgruppen for aktivitetstilbuddet.

- Det er virkelig ærgerligt. John er så glad for at komme her, hvor de har sådan en fantastisk struktur, og hvor det har vist sig, at han har evner, vi ikke anede, han havde. For eksempel er han kreativ og glad for at synge, fortæller Pia Poulsen.

Hun er ansat på OUH og har syv år, til hun selv bliver folkepensionist, og det er ikke uden en vis bekymring, hun imødeser, at Poul skal være alene hjemme mange timer om dagen.

- John har jo ikke rigtig noget sprog, så jeg skal gætte mig frem til, hvorfor han ringer, hvis han gør det. Han kan kun svare ja eller nej. Det bliver noget af en udfordring, og jeg er nervøs for, at han skal falde eller få et anfald af dystoni, som han lider af. Det gør mig ikke særlig tryg at tænke på, siger Pia Poulsen.

John Poulsen og Lars Bjørnstrøm sætter særligt pris på det sociale fællesskab. Her hjælper John Poulsen Lars Bjørnstrøm ind i et af værkstederne. Foto: Michael Bager
Annonce

Sammenhold og fællesskab

En anden bruger på Tarup Gl. Præstegård er Lars Bjørnstrøm. Han sidder i kørestol efter en hjerneblødning i 2016 og kommer på præstegården tre gange om ugen fra klokken 9 til 15. Han skal først pensioneres næste år, men frygter, hvordan han til den tid vil blive mere isoleret og meget tid vil gå med at se TV.

- Jeg får nok svært ved at få tiden til at gå derhjemme, og jeg vil komme til at savne det sociale og sammenholdet her, forudser han.

Lars Bjørnstrøms kone Ida Bjørnstrøm har sit eget firma i parrets hjem i Munkebjerg, og hun håber for sin mand, at der kommer en løsning, så han kan fortsætte i aktivitetstilbuddet på Tarup Gl. Præstegård.

- Jeg er meget plaget af dårlig samvittighed, og det vil være frygteligt, hvis jeg vidste, at Lars sidder og keder sig og ser TV dagen lang. Min bekymring er, at han ikke bliver stimuleret nok. Som hans hustru kan jeg ikke agere neuropædagog og aktivere ham som professionelle kan, siger hun.


Man kan undre sig meget over, at man i over 50 år har haft dette fantastiske tilbud på Tarup Gl. Præstegaard, og at man i Odense Kommune ikke har fundet ud af at have et ordentligt tilbud, som kan følge efter.

Pia Poulsen og Ida Bjørnstrøm, ægtefæller til senhjerneskadede


Annonce

Kommunens egne tilbud

De to par har undersøgt, hvad der er af tilbud til John Poulsen og Lars Bjørnstrøm, når de ikke længere kan komme på Tarup Gl. Præstegård, og tilbuddene er ikke tillokkende, mener Pia Poulsen.

Mulighederne er dels seniorhuset, som er drevet af frivillige, men hvor parrene ikke mener, at man kan forlange af de andre seniorer, at de skal tage sig af senhjerneskadede med forskellige komplikationer, dels Plejecenter Marienlund, hvor de senhjerneskadede kan komme en enkelt dag om ugen.

- Man kan undre sig meget over, at man i over 50 år har haft dette fantastiske tilbud på Tarup Gl. Præstegaard, og at man i Odense Kommune ikke har fundet ud af at have et ordentligt tilbud, som kan følge efter. Det vil sige et sted, som sørger for at følge op på de aktiviteter, som de senhjerneskadede har nydt og genlært, siger Pia Poulsen og Ida Bjørnstrøm og påpeger, at der også er hensynet til de pårørende, der risikerer at brænde ud eller få stress over både at skulle passe deres handicappede ægtefælle og et fuldtidsjob.

John Poulsen og Lars Bjørnstrøm må snart stoppe i aktivitetstilbuddet Tarup Gl. Præstegaard, hvis det ikke lykkes at få ændret vedtægterne i den selvejende institution. Deres hustruer har begge en årrække til pensionen og er bekymrede for, at deres mænd skal være meget alene hjemme. Foto: Michael Bager
Annonce

Selvejende institution

Tarup Gl. Præstegård er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Odense Kommune. Institutionen har en selvstændig bestyrelse og økonomi, men fordi den har driftsoverenskomst med kommunen, skal stedets vedtægter, og dermed også vedtægtsændringer, godkendes her.

Bestyrelsen har ansøgt om at få godkendt en vedtægtsændring, men har endnu ikke fået svar fra Odense Kommune.

- Men for os haster det jo lidt. John bliver pensionist i november, og er han først ude, så kommer han jo ikke ind igen, siger Pia Poulsen.

Pia Poulsen og Ida Bjørnstrøm er godt klar over, at det vil koste kommunen penge at udvide målgruppen på Tarup Gl. Præstegård, men har en appel til politikerne:

- Nu har de hævet skatten, de sælger fjernvarmen og sætter penge af til børn og gamle. Vi håber, de også husker de handicappede, siger de.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Annonce