Annonce
Søsiden

Sejlende færge bestormet: Hvornår ankommer I til Marstal?

Ærøxpressens kommandobro onsdag omkring runding ved Skagen - med styrmand Maj Sørensen, chefskipper John Andreasen og skipper Henrik Vibe Michelsen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Vi forventer at stå ind i havnen torsdag kl. halvni, lød det på Ærøxpressens kommandobro kl seks i morges. Rudkøbing passeres en time tidligere

STOREBÆLT: Besætningen og Søsidens udsendte om bord på m/f Ærøxpressen er i det sidste døgn tids blevet bestormet med telefonkald, mails og sms'er:

- Hvornår regner I med at ankomme til Marstal ...?

I artiklen på FAA.dk onsdag var den gissede tidsramme "i løbet af torsdag formiddag".

I skrivende stund (torsdag kl. godt 06) har vi sejlet omkring 34 timer, siden den nybyggede færge stod ud af slusen ved værftet i Hvide Sande. I gennemsnit har vi logget omkring ti knob, og der er i følge skibets nyaflæste log tilbagelagt 325 sømil. Den samlede sejlads er 350 sømil.

Søsiden kikker op på Ærøxpressens kommandobro. Her er det aktuelt bedste bud på en ankomsttid til færgens hjem-leje i Marstal, at det vil ske i dag kl. halv ni:

- Måske 08:34, præciserer Ærøxpressens direktør, Søren Vestergaard, der som navigatør også befinder sig nær instrumenterne heroppe.

Vurderingen deles af de to øvrige på kommandobroen, skipper Marie Kreuter og skipper Henrik Vibe Michelsen, der lige nu har vagten ved manøvregrejerne.

- Der er jo mørkt, når vi passerer Rudkøbing, men jeg prøver at sætte lidt ekstra lys på skibet, lover Henrik Vibe Michelsen.

M/f Ærøxpressen skal som bekendt genåbne ruten fra Marstal på planlagt dato søndag den 8. december. Men kaj-spottere i overfartens anden havn, Rudkøbing, kan allerede i dag - og før marstallerne - få et kik på den sejlende færge. Det kan ske, hvis langelændere holder sig morgenfriske, når Ærøxpressen passerer under Langelandsbroen, forbi sit kommende færgeleje og syd ud gennem Rudkøbing Løb. Passagen ved Rudkøbing kan ventes at finde sted omkring en time før den gissede ankomst til Marstal - altså ved halvotte-tiden.

Frem til premiere-sejladsen kan Rudkøbing også vente at få besøg af m/f Ærøxpressen, når det nybyggede leje skal afprøves. På tirsdag skal lejet i Rudkøbing fremvises for Søfartsstyrelsen, som derefter tager færgen til leje-syn og evakuerings-øvelse i Marstal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Svendborg For abonnenter

Ansat på Grønnemoseværkstederne: - Jeg kan godt lide, når det hele er præcis, som det plejer at være

Annonce