Annonce
Ærø

Se videoerne: Ærøboer husker tilbage på deres minder med dronningen

Fra venstre øverst: Grethe Skov, Toni Løfvald Petersen, Jørgen Otto Jørgensen, Lissi Anneberg og Erik Boye Kromann. Fotos: Rikke Laugesen og Mathias Hjort
Fredag 14. januar har Hendes Majestæt Dronning Margrethe II været regent i 50 år. Derfor har avisen samlet fem minder fra ærøboer om hendes besøg på Ærø igennem årene.

Ærø: Hvad skal man tale med Hendes Majestæt Dronningen om? Hvordan går det, når hun er med ude at køre i golfbil? Og hvad tænker dronningen om franske vafler fra Netto til otte kroner?

Fem ærøboer fortæller her et minde om Dronning Margrethe II fra hendes besøg på Ærø.

1 Jørgen Otto Jørgensen

Tidligere borgmester i både Ærøskøbing Kommune og Ærø Kommune Jørgen Otto Jørgensen. Foto: Rikke Laugesen

Tidligere borgmester i Ærøskøbing Kommune og Ærø Kommune

Jeg oplevede en masse ting med hende, og jeg kan ikke referere det hele her. Men sådan en af de pudsige ting var, da vi i 2014 var rundt i Marstal og også skulle besøge Eriksens Plads på havnen. Længe forinden var det nøje aftalt, at dronningen skulle køre i en golfbil med mig, og prins Henrik skulle køre bagefter med viceborgmesteren. Vi kom godt af sted, og vi kørte fint. Der var man selvfølgelig koncentreret, da der ikke ret gerne skulle ske noget, når man har sådan et ansvar for Danmarks regent. Men jeg kørte i spidsen med dronningen, og viceborgmester Peter Hansted – nuværende borgmester – kørte bagefter.

Og det gik fint. Vi holdt præcis ud for den dør, som vi skal. Indtil jeg så pludselig mærkede et bump, da der var en, der kørte op bag i vores bil.

Jeg tænkte, hvad sker der nu? For dronningen var faktisk ved at stige ud af bilen, så det var ikke så godt. Jeg tænkte: Nej, Peter, for pokker. Hvad er det dog, du har lavet.

Indtil jeg så vendte mig om og opdagede, at prins Henrik faktisk selv havde bedt om at køre golfbilen. Så det var ikke Peter Hansted, der kørte op bag i os, men prinsen og det tog han meget afslappet.

Det er sådan en lille, sjov bemærkning eller oplevelse, hvor man kan sige, at selvom man gjorde sit bedste, så kan der altid ske noget. I det her tilfælde noget lidt sjovt, ikke så dramatisk eller farligt.

2 Lissi Anneberg

Tidligere leder af De Gamles Hjem i Rise og nuværende leder af plejecenteret Søkilden Lissi Anneberg. Foto: Mathias Hjort

Tidligere leder af De Gamles Hjem i Rise

Jeg vil gerne fortælle om vores dejlige oplevelse med dronningen og prinsgemalen i Rise. De var på besøg her på øen i 2014, og der skulle de fra Marstal til Søbygaard. Jeg lavede en aftale med Anne Bille, som var hende, der planlagde turen, om det var muligt, at dronningen og hendes følge kunne stoppe ved Rise Alderdomshjem, så vores beboere havde mulighed for at vinke. Vi havde også en buket, vi gerne ville aflevere til dronningen. Den buket var i anledning af, at Maren fyldte 100 år, og i Rise havde vi lidt sjov omkring, at Maren var vores dronning. Så den ene dronning skulle møde den anden dronning. Det, syntes vi, kunne være hyggeligt. Maren var meget optaget af dagen, hvor dronningen skulle komme. Alle beboerne var nede ved vejen, og pårørende og personale var også klar til at modtage dronningen, da hun skulle køre forbi. Dronningen stoppede, og vi havde som sagt lagt an til, at vi bare skulle aflevere buketten, men dronningen og prinsgemalen stoppede og steg ud af bilen. De hilste på Maren og hilste på alle de øvrige beboere. Det var en meget, meget stor dag for os alle sammen, at vi fik den mulighed. Så det var lidt sjovt, at den ene dronning mødte den anden dronning.

3 Grethe Skov

Tidligere borgmester i Marstal Kommune Grethe Skov. Foto: Rikke Laugesen

Tidligere borgmester i Marstal Kommune

Jeg har haft den store fornøjelse at møde dronningen til frokost ved jubilæet på Søby Havn. På et meget sent tidspunkt fandt jeg ud af, at jeg skulle sidde ved siden af dronningen til frokosten. Det var bestemt ikke noget, jeg havde regnet med. Jeg havde ikke været med i planlægningen, det var jo Ærøskøbing Kommune, som stod for arrangementet ved dronningens besøg. Men det var utrolig spændende, og da jeg fandt ud af, at jeg skulle sidde ved dronningen til frokosten, så var min første tanke: Jamen, hvad skal jeg tale med dronningen om, udover hvad vi selvfølgelig gik og beskæftigede os med i Marstal Kommune.

Men så slog det mig, at dronningen var meget begejstret for Færøerne, og min svigermor er født og opvokset på Færøerne. Så jeg ved selv en del om Færøerne og tænkte, at det må være Færøerne, som jeg kunne komme til at snakke om. Det var selvfølgelig Jens Groth-Lauritsen, som borgmester i Ærøskøbing Kommune, som først måtte tage ordet. Det beroligede mig en lille smule.

4 Erik Boye Kromann

Erik Boye Kromann. Foto: Rikke Laugesen

Tidligere leder af Marstal Søfartsmuseum

Jeg har haft fornøjelsen af at vise vor dronning rundt fire gange. Tre gange på Søfartsmuseet og en gang ombord på Bonavista-projektet, som også er tilknyttet og kører under museet. Det har været en virkelig stor fornøjelse, for vi har jo en meget vidende dronning, ikke mindst har hun udvist utrolig stor viden omkring søfart. Når vi gik rundt på museet og mødte noget, som hun ikke var forberedt på, så stoppede hun op, og så havde vi en længere drøftelse om det.

Og den største fornøjelse var i 2014, da Marstal havde 500-års jubilæum. Der var jeg inviteret til at have dronningen til bords. Det var en helt speciel oplevelse.

Vi sidder så og snakker, og hun har en aura, der gør, at det er helt naturligt og man slapper af og snakker, som man normalt gør. For mit tilfælde vil det sige, at jeg snakker sådan i sømands-jargon, som jeg nu engang er opfostret med.

Så sagde dronningen: ”Det er morsomt, De taler ligesom min far”. Da desserten så gik rundt, hvor vi selv skulle skære for, hvor stort et stykke vi ville have - der var spredt jordbær på, og jeg ville gerne have jordbær på, for dem kan jeg godt lide - så jeg var nødt til at skære et stort stykke af eller i hvert fald lægge an til det.

Så sagde jeg: ”Ja, det virker måske lidt voldsomt, Deres Majestæt, men det skyldes, at jeg gerne vil have jordbær med.”

”Det skal De ikke tænke på”, sagde dronningen så og fortsatte: ”Jeg skal nok bjerge et jordbær til Dem”

Så var vi rigtig på talefod, og det var en fornøjelse i det hele taget. Og det falder helt naturligt, at man hviler i sig selv, og hun hviler i sig selv, på trods af det postyr der er rundt om hende. Det er naturligt at tiltale hende som Hendes Majestæt på grund af hendes naturlige aura.

5 Toni Løfvald Petersen

Tidligere formand for Ærø Golf Klub Toni Løfvald Petersen. Foto: Rikke Laugesen

Tidligere formand for Ærø Golf Klub

Da jeg var formand for Ærø Golf Klub, mødte jeg dronningen i forbindelse med hendes besøg på Ærø. Vi var inviteret til frokost af kommunen ude i Marstal i ældrecenteret. Jeg kunne se, at jeg ville få problemer, fordi jeg skulle tilbage til golfbanen, være omklædt og tage imod hende, når hun kom. Så jeg ringede til politiet for at høre, om jeg kunne køre lidt hurtigere end normalt, og det fik jeg lov til. Jeg fik endda eskorte af en politivogn. Da vi kom ud til golfbanen, og jeg havde taget imod hende, satte vi os op i en golfbil. Om det var min nervøsitet, eller det var en af mine kollegaers smarte påfund, det ved jeg ikke. Men den hoppede i hvert fald, da jeg trådte på speederen. Og så skreg hun: ”Juuuhuu”.

Men det gik jo, og vi kørte derud af til et par huller og snakkede om løst og fast. Hun kunne høre, at jeg ikke var fra Ærø, så hun spurgte, hvor jeg så var fra. Og jeg måtte sige, at jeg var fra Kongens Lyngby, i den forbindelse talte vi om Kongens Lyngby. Der gav jeg udtryk for, at jeg var født på samme dag, som hendes far – 11. marts. Og lige så længe, at jeg troede på nisserne, lige så længe troede jeg, at det var mig, de flagede for. For det sagde min far nemlig.

Da vi så kom tilbage til klubhuset, tilbød jeg hende en kop kaffe, og vi havde i den forbindelse købt nogle franske vafler i Netto til otte kroner. De smagte vidunderligt, sagde hun. Jeg nænnede ikke at fortælle hende, at de kun kostede otte kroner, men hun var tilfreds.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Skuffet foreningsmand: Står der padelbaner i hal 2 til september, er jeg ikke med længere

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Ærø For abonnenter

Strandbyggeri i modstand: - Enhver entreprenør burde vide, at det ikke må indeholde plastik

Svendborg

Hævdede at være fra Islamisk Stat: 18-årig mand fra Svendborg dømt for bombetrusler og trusler mod mindreårige piger - slipper for udvisning

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Annonce