Annonce
Ærø

Se videoen: Sjælden skypumpe fejede over Østersøen

Ærøboerne mødte et sjældent syn tirsdag morgen, da en skypumpe bevægede sig langsomt over havet fra Ærø til Langeland. Steffen Jørgensen filmede skypumpen og fortæller, at det var lidt som at se en lodret kost feje.

Ærø: Der blev knipset mange billeder fra Ærøs kyst tirsdag formiddag, hvor en perfekt skypumpe bevægede sig hen over havet.

Steffen Jørgensen, som til daglig er buschauffør hos Jesper Bus og som har taget et kursus som stormchaser (en person, som er uddannet i at spotte særlige vejrfænomener), gjorde store øjne, da han tirsdag morgen skulle aflevere sin søn ved færgen i Ærøskøbing klokken 8.35.

- Jeg var godt klar over, at vejret var ideelt til skypumper, men jeg havde ikke troet, at den perfekte skypumpe pludselig ville være der. Det har noget med temperaturen og vindforholdene at gøre. Man da jeg stod ved færgen, var den der pludselig ude i horisonten. Og så fik jeg hurtigt mobilen frem og filmede det, siger han.

Det er ikke helt ualmindeligt med skypumper på vores kanter, fortæller Steffen Jørgensen, men han har dog aldrig set en skypumpe, som var så perfekt.

- Jeg var helt fascineret, for det er ikke normalt, at en skypumpe er så lodret, som den her var. Normalt er de skæve eller knækkede, men den her var helt lodret og bevægede sig nærmest hen over havet som en kost, siger han.

Steffen Jørgensen har taget et onlinekursus som stormchaser hos National Weather Service (NWS). Han bliver kontaktet, hvis NWS kan se, at der kan komme særlige vejrfænomener i det område, hvor han bor, og så bliver han bedt om at holde øje og tage fotos.

- Det kan være, hvis der kommer skypumper og hagl i en vis størrelse. Jeg holder også selv øje med vejret over en tysk vejrtjeneste, fortæller Steffen Jørgensen, der har boet på Ærø siden 2006 og som bor i Øster Bregninge.

Herdis Damberg er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), og hun fortæller, at skypumper er mest almindelige i sommerhalvåret.

- Vi ser dem oftest over havet i sommerhalvåret. De kommer typisk, når der har været store byger eller hagl, og de kan godt blive så kraftige, at de flytter rundt på ting. Det for eksempel være havemøbler, hvis skypumpen er på land, forklarer hun.

DMI har ikke tal for, hvor mange skypumper der har været i Danmark.

- Man kan ikke se dem på en radar, så vi har desværre ikke tal for, hvor mange skypumper vi oplever i Danmark, siger hun.

Annonce
Skypumpen fejede over Østersøen. Foto: Steffen Jørgensen
Tirsdag morgen fejede en skypumpe over Østersøen. Foto: Steffen Jørgensen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lykkelig afslutning på Hamed Rezaiis sag

Endelig fik Hamed Rezaii sit svar. Og lykkeligvis for ham var det et positivt svar. Han har langt om længe fået den opholdstilladelse, han så inderligt har ønsket sig. Det er meget, han har været igennem. Lægeerklæringer har dokumenteret, at de psykiske traumer, han har fået som følge af sin opvækst i og flugt fra Afghanistan, har medført , at han lider af posttraumatisk stress syndrom. Bedre er det ikke blevet af, at hans sagsforløb har været en knudret affære med en del afslag og meget lang ventetid. Nu er det heldigvis overstået. Svaret er nået frem til Ærø, og så er der ikke så meget at sige til, at hans hoved var så fyldt med impulser, at hans umiddelbare behov egentlig var at slukke for hjernen og bare spille Playstation, efter han først havde kaperet, hvad nyheden betød for hans liv og færden. At der så også lige sniger sig yderligere en lettere grotesk detalje ind i sagsforløbet, er på bundlinjen underordnet for Hamed Rezaii. Det vigtigste for ham må være, at han har fået lov til at blive i landet. Nu kan han koncentrere sig om at passe sit arbejde og komme videre med bearbejdningen af PTSD'en. Og naturligvis kan han arbejde videre med integrationen i det samfund, han allerede er en del af. Den groteske detalje er måske også en anelse kendetegnende for et sagsforløb, hvor tidsplanen skred, og det har knebet gevaldigt med den gode og oplysende kommunikation fra Udlændingestyrelsen til Hamed Rezaii og familien Kjelsmark, som han har boet hos, mens hans ansøgning om at få en opholdstilladelse er blevet behandlet. Sidste krølle på sagen er, at Udlændingenævnet ved en fejl ikke fik fortalt Rezaiis advokat, at ansøgningen var gået igennem. Advokaten blev blot bedt om at fremskaffe nogle boligpapirer, og derfor kom det frem, at sagen var afsluttet med et lykkeligt resultat for Hamed Rezaii. Måske er det ikke den største fejl eller den tungeste opgave i hele sagsbehandlingen, der er kikset, men det er trods alt en ret vigtig oplysning, der ikke er blevet givet videre til først Hamed Rezaiis advokat og siden hovedpersonen selv. I sig selv behøver det ikke give meget røde ører. Fejlen har trods alt ikke alvorlige konsekvenser for sagen. Men samlet set, har sagsforløbet ikke været kønt. Set med positive øjne kan det slås fast, at der er lavet en sagshåndtering, der på nogle felter kan danne skole for, hvordan tingene ikke skal gøres. Adskillige små og store fodfejl undervejs har sat Hamed Rezaii under et unødigt mentalt pres, og det vil da være prisværdigt, hvis den slags fejl kan undgås i fremtiden. Han er jo ikke det eneste menneske, der befinder sig i en yderst sårbar position, hvor små administrative fodfejl kan få store menneskelige konsekvenser.

Annonce