Annonce
Ærø

Se video: Foreningen Korinth Kro vinder Den Sydfynske Initiativpris 2021

Den Sydfynske Initiativpris 2021. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.
Foreningen Korinth Kro står for at renovere og puste nyt liv i Korinth Kro. Søndag eftermiddag vandt foreningen Den Sydfynske Initiativpris.

Marstal/Korinth: I 2016 overbeviste lokale ildsjæle politikerne i Faaborgs byråd om at få en sidste chance til at renovere Korinth Kro. De købte kroen for en krone og siden ventede tusindvis af arbejdstimer og renoveringsarbejde. Søndag eftermiddag blev indsatsen honoreret, da Foreningen Korinth Kro blev kåret som vinder af Den Sydfynske Initiativpris 2021. Det var en glad formand, der modtog prisen på vegne af foreningen.

- Nu kan jeg begynde at snakke lidt igen. Jeg kan mærke, at jeg stadig ryster lidt. Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg er så glad, siger Finn Kyhn, formand for Foreningen Korinth Kro.

Foreningen Korinth Kro var nomineret for første gang til initiativprisen. De løb med sejren foran andre gode initiativer som bosætningen på Strynø, etablering af cykelspor til mountainbikes, Summer 5700, Købmanden i Lundeborg og en forening for mænd, der har eller har haft en alvorlig sygdom. Til trods for et stærkt felt besluttede juryen, at det var Foreningen Korinth Kro, der skulle gå hjem med æren og de 30.000 kroner. For Finn Kyhn er det særligt anerkendelsen fra fagfolk, der har betydning.

Annonce

- Prisen betyder, at vores arbejde bliver anerkendt af mere end de lokale, og dem, der kender kroen. At medierne får øje på det er en ting, når vi nu har gang i noget skrupskørt, men det betyder meget, at der sidder en jury af fagfolk og siger hatten af for det. Vi skal have søgt mange millioner endnu, så det er en blåstempling til de store fonde, at vi kan sige, at vi har fået Den Sydfynske Initiativpris, siger Finn Kyhn.

Finn Kyhn og de andre bag foreningen havde ikke på forhånd nået at gøre sig tanker om, hvad pengepræmien skulle bruges til, men han er sikker på, at de nok skal finde på noget alligevel.

- Vi havde jo ikke regnet med at vinde, så der var ingen grund til at bruge tid på at overveje det, men vi skal holde en lille festlig komsammen for alle de frivillige, for det skylder vi dem efterhånden, nu hvor de har knoklet i så mange år. Og så lader det til, at vi får en nærliggende sportsplads, som skal laves om til friluft, hestefold, bådeplads og shelter, og der kan 30.000 sagtens bruges, siger formanden.

Foreningen er for tiden i fuld gang med at renovere Borgersalen på Korinth Kro, som er lovet ud til fest den 26. juni, og ifølge formanden skal der nok blive fest.

- Vi når rigtig langt med Borgersalen til den 26. juni. Om køkkenet og toiletterne er helt færdige, ved vi ikke endnu, men de skal have mad udefra, og de har lejet værelser, hvor der er toiletter, så det skal nok gå, lyder det fra den glade vinder.

Korinth Kro

Korinth Kro blev kongelig privilegeret kro i 1801. Inden da havde bygningen fungeret som både spindeskole for unge piger og som provinsens første lærerseminarium, mens man færdiggjorde byggeriet af Bernstorffsminde.

Navnet Korinth stammer fra udskiftningen af Brahetrolleborgs jorder. Johan Ludvig Reventlow og hustruen Sybille navngav sammen med vennen, digteren Jens Baggesen, alle jordlodder. De fik klassiske græske navne.

Da jernbanen kom igennem området, blev der anlagt en station, og byen, der voksede frem, blev kaldt Korinth efter kroen, hvor der også var posthus og købmandsforretning. Kroen var beregnet for rejsende, der havde brug for et måltid og et sted at overnatte. Først senere blev den et sted, hvor egnens beboere gik hen for at drikke eftermiddagskaffe eller holde konfirmationsfesten.

Korinth Kro var en aktiv del af den lille by. Der blev holdt juletræsfester, vælgermøder, filmfremvisninger, og i mange år var der danseskole. Da Tupperware holdt sit indtog i Danmark, kom busser med potentielle kunder til Tupperwareparty på Korinth Kro. Men ganske stille sygnede kroen hen. I 2008 smed de sidste kroværter Brian og Barbara Westphal håndklædet i ringen. Kroen var i flere år truet af nedrivning, til de lokale stillede med en redningsplan.

Anneksbygningen blev genindviet i august 2019 som Korinth Outdoor Hostel. Her er 11 værelser, 28 senge.

Sidst er der arbejdet med at lægge nyt tag og renovere en del af facaden.

Lige nu arbejdes der på at restaurere Borgersalen, en gildesal med plads til 60 personer, lave nyt køkken og toiletfaciliteter til gæsterne. Fire værelser på førstesalen bliver også sat i stand.

Borgersalen er lejet ud 26. juni, så der skal den stå færdig.

Dermed er det langt fra slut, for så kommer turen til den gamle krostue og restaurant, der efter planen skal indrettes til vandrehjem. Det ligger dog et pænt stykke tid og nogle millioner ud i fremtiden.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce