Annonce
Ærø

Se video: Bådebyggeren Ebbe søsætter kopien af Danmarks ældste sejlskib i Marstal og bliver genforenet med dets første ejer

De sidste par uger har Ebbe Andersen sammen med andre frivillige sat sit gamle sejlskib i stand. Torsdag skulle det så søsættes og indvies, og oppe på kajen stod en sækkepibespillende tysker, der var manden bag bestillingen tilbage i 1987.

Marstal: - I er fri nu!, lød det fra folk på land til folkene på vand torsdag morgen klokken 08.27. Og det, der var frit, var Ebbe Andersens gamle sejlskib, der har ligget på bedding i Marstal Havn, fordi det skulle have én - eller nærmere flere - kærlige hænder og iklædes nye farver. Søsætningen foregik stille, roligt og kontrolleret.

Noget andet, der foregik mindre stille og roligt, var begivenhederne senere på eftermiddagen. For klokken 17 fandt den store indvielse sted, og her rimede indvielse både på øl, sodavand og en helt særlig gæst.

Et glædeligt gensyn

For som vi skrev i tirsdagens avis, var det en musikant fra Flensborg, der for 35 år siden kom til Ebbe Andersen og bestilte et skib, der skulle ligne Danmarks ældste sejlskib, jagten - denne gang og på korrekt vis stavet med j - "De 4 brødre" fra 1794.

Denne musikant havde i dagens anledning taget turen fra Flensborg og tilbage til stedet, hvor hans skib blev bygget, her i Marstal, og som nu er på vej ud på havet igen, her fra Marstal.

Det var et gensyn, mellem bådbyggeren Ebbe Andersen og den tidligere bådejer Üze Oldenburg, der vakte store smil på havnen i Marstal, da deres "fælles" skib blev indviet torsdag eftermiddag. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

Og gensynet efterladte store smil hos både Ebbe Andersen og Üze Oldenburg, der ikke havde set hinanden i mange år.

- Vi havde en meget personlig forbindelse dengang, så jeg husker tilbage på det som en virkelig god tid, siger Üze Oldenburg, og roser skibet for sine nye flotte farver.

- Jeg havde skibet i 20-25 år, og vi har brugt så mange timer på det skib, så det er virkelig specielt at se det igen efter så mange år.

Og én af dem, der var med til at bruge en masse timer på skibet, er Üze Oldenburgs datter, Sünne Oldenburg, der nu bor i Skovby på Ærø.

- Det er jo alle mine barndomsminder, der ligger lige foran os, siger Sünne Oldenburg og fortæller om dengang, skibet blev døbt.

- Jeg var jo kun 4-5 år gammel, men jeg husker tydeligt, at min søster og jeg skulle smadre champagneflasken ind på skibet, og det kunne bare slet ikke lade sig gøre. Og alle de gange, jeg har klatret op i masten. Det hele kommer til mig lige nu, og jeg har bare lyst til at gå ned og være på skibet, for jeg kender det jo så godt ud og ind, siger hun med stor begejstring i stemmen.


Til indvielsen spillede Üze Oldenburg nogle viser på sin sækkepibe og sejlskibet blev indhyllet i toner ligesom dengang, hvor Üze Oldenburg var ejeren af det. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Annonce

Teatermusik og begravelser på vand

Og efter endnu et nummer fra Üze Oldenburg med sin sækkepibe er der lige et hul til at fortælle om de mange oplevelser, han har haft på skibet. For der var tre måder, han og familien brugte det på.

Som familie sejlede de en hel del ture, men der var også gange, hvor skibet var fyldt med en hel del humør og glade dage og andre gange, hvor humøret var en kende anderledes ombord.

- Vi spillede en del teatermusik fra skibet og især i Flensborg, men i 12 år lavede jeg også begravelser til søs, lige indtil de tyske myndigheder kom og sagde, at nu var det ikke lovligt mere, smiler Üze Oldenburg.

Fra venstre: Nina Rydal Andersen, Sünne Oldenburg, Üze Oldenburg, Gerda Andersen og Ebbe Andersen. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

Bag Üze Oldenburg og Ebbe Andersen bliver der udvekslet billeder og minder mellem de to døtre, Nina Rydahl Andersen og Sünne Oldenburg, der har forskellige oplevelser på og med skibet, der nu ligger nymalet og letgyngende i Marstal Havn og er klar til flere år på havet og flere oplevelser ombord.

Annonce
Ærø For abonnenter

Dengang 'Anna' af Marstal forliste: Søfolk kæmpede 36 timer efter kollision med hval

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

32-årig mand varetægtsfængslet: 18 gange har han smadret ruder i kommunens kontorer

Sport For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Faaborg-Midtfyn

Generationsskifte på vej: Midtfynske succesvirksomheder udvider ejerkredsen - og kigger mere mod udlandet

Sport

Efter heroisk og helstøbt indsats: Den pokal var kun et straffespark væk

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Sport For abonnenter

GOG-kommentar: Så fik de travlt hos Danske Spil

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Debat: Forvirring for trafikken

Langeland For abonnenter

Brugsen i Rudkøbing leverer største overskud nogensinde: - Alt flaskede sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Langeland

Debat: Det er for mig vigtigt, at Danmark ikke mister betydning og anseelse ved at stå udenfor

Svendborg For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flot gave fra erhvervslivet kan løfte GOG, Rabbits og kulturlivet endnu højere op

Faaborg-Midtfyn

Ægtepar satser stort og køber partneren ud: - Vi har satset alt, vi ejer - og lidt til

Annonce