Annonce
Svendborg

Se billederne: Nak og æd en blåmusling

- Jeg har en gang fanget en hornfisk på en meter og fjorten, fortæller Benjamin Garnic fra Rantzausminde Skole, der brugte sin onsdag på Maegårds Odde sammen 14 andre ungdomsskoleelever. Selvom dagens fangst var noget mindre, kunne han være godt tilfreds - han var nemlig den eneste, der fangede en fisk på stang på onsdagens tur. Foto: Katrine Becher Damkjær
Én hornfisk, én skrubbe, en god spandfuld blåmuslinger og en lidt mindre portion rejer og småkrabber var, hvad eleverne fra Svendborg Ungdomsskole fik med sig, da de onsdag brugte dagen på det yderste af Maegårds Odde ved Skårupøre under temaet Nak & Æd.
Annonce

De står spredt langs kysten. Nogle af dem med en fiskestang. Andre i waders med et rejenet i hænderne. En tredje flok er på vej til at iføre sig skrigorange redningsveste. De skal med naturskolelærer Lars Hillerup ud at se til et fiskegarn.

Alt i alt er de femten ungdomsskoleelever, der har valgt at bruge dagen væk fra skærmen og sofaen derhjemme og i stedet komme ud i frisk luft og fange deres egen frokost i Svendborgsund.

En af idémændene bag dagens aktivitet er projektmedarbejder ved Svendborg Ungdomsskole, Anders Stricker. Han står på stranden i grønne waders.

Anders Stricker (i waders) hjælper et par ungdomsskoleelever i land, efter de har været ude på sundet og kigge til naturskolens garn. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Vi ville gerne have gang i noget friluft, så alle vores sommeraktiviteter i denne uge foregår udenfor, fortæller han.

- Og så har vi prøvet at ramme så bredt som muligt, tilføjer han og hentyder til ugens andre aktiviteter, der blandt andet har budt på havkajak, og fredag tager eleverne en tur op i trætoppene i gorillaparken ved Rødme.

Og det er åbenbart populært at komme ud under åbne himmel i sin ferie. Alle ugens aktiviteter har været fuldt booket, og på turen til gorillaparken fredag, har ungdomsskolen måtte øge deltagerantallet på grund af den store interesse.

Annonce

Væk fra skærmen

På spidsen af odden står tre drenge med fiskestang. Det er Benjamin Ganic og Mathias Jensen fra Rantzausminde Skole og Simon Mørch fra Tåsinge.

- Hvis jeg ikke var med her, så ville jeg bare sidde hjemme og spille eller ligge og sove, men det er fedt at komme ud og lave noget, siger Benjamin Ganic.

- Ja, det er godt at komme ud af huset og møde nye mennesker. Det ville hurtigt blive kedeligt at være alene hjemme, tilføjer Simon Mørch.

Simon Mørch fra Tåsinge fangede rigeligt, men ikke rigtig noget, der kunne ryge i gryden, da han deltog i Svendborg Ungdomsskoles Nak & Æd-dag. Fire gange fik han en søanemone på krogen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det trækker i Simon Mørchs fiskesnøre, og han hiver linen ind. På krogen sidder en underlig blævret klump.

- Så fangede jeg IGEN en søanemone, udbryder han. Han når op på fire af slagsen, inden turen kort efter går til Natur- og Miljøskolen på Skårupørevej.

Annonce

Dampede blåmuslinger og havsnegle

Nak & Æd-holdet er nået frem til Natur- og Miljøskolen. Her sætter naturskolelærer Lars Hillerup de unge mennesker i gang med forskellige gøremål. Først skal fangsten sorteres.

Han hælder indholdet fra to spande op i et par hvide bakker, og så går eleverne i gang med at sortere under kyndig vejledning.

- I skal sørge for, at muslingerne er lukkede, ellers er de ikke gode, guider han.

Lars Hillerup (i midten) er naturskolelærer og forklarer drengene og de to ungdomsskolelærere Anders Stricker og Casper Aaskov, hvordan de skal sortere blåmuslingerne, så det kun er de gode, der kommer med i gryden. Foto: Katrine Becher Damkjær

Imens får ilden godt fat i brændet på bålstedet.

Lars Hillerup sætter en jerngryde over ilden, og snart damper blåmuslinger, havsnegle og et par krabbekløer under låget. Måske bliver eleverne ikke stopmætte af måltidet, men i det mindste har de selv fanget det.

Lars Hillerup hælder blåmuslinger og havsnegle i den brandvarme gryde. Eleverne har kun fået to fisk med hjem, men muslinger og snegle kan godt give et fint måltid. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Suverænt fynsk DM-guld fredag aften

Annonce