Annonce
Svendborg

Se billederne: Dyrlæge Tim Jensen obducerer de sydfynske havørne

Tim Jensen, dyrlæge og professor ved DTU Center Diagnostik fremviser en af de døde havørne, der blev fundet på Tåsinge. Det er Tim Jensen, der står for obduktionen af rovfuglene for at fastslå, om de er blevet forgiftet.
Tidligere på ugen blev tre havørne fundet døde på Tåsinge. Mistanken går på forgiftning, hvor de blev sendt til obduktion på Danmarks Tekniske Universitet. Onsdag havde dyrlæge og professor Tim Jensen dyrene under skalpellen.
Annonce

Svendborg: Da tre havørne tidligere på ugen blev fundet døde på Tåsinge, mistænkte man, at de var blevet forgiftet.

Derfor blev havørnene sendt til Danmarks Teknologiske Universitet, DTU's Center for Diagnostik, hvor professor og dyrlæge, Tim Jensen stod klar til at obducere de døde fugle.

Onsdag satte han skalpellen i dem, fortæller seniorforsker ved centret, Heidi Huus Petersen, og foreløbig har man i hvert fald konstateret en ting:

Tim Jensen er dyrlæge og professor ved DTU Center for Diagnostik. Onsdag obducerede han de havørne, der blev fundet døde på Tåsinge i begyndelsen af ugen. Han har fundet rester af føde i de døde fugle, som nu skal undersøges for giftrester, så man kan finde ud af, om havørnene er blevet forgiftet. Foto: DTU Center for Diagnostik

- Fuglene er ikke døde samtidig. Ungerne er døde før den voksne havørn, siger Heidi Huus Petersen og forklarer, at ungerne var mere rådne end den voksne og medgiver, at det giver en ram lugt i obduktionslokalet.

- Men vi er vant til det. Desuden har vi meget kraftig udsugning, siger hun.


Fuglene er ikke døde samtidig. Ungerne er døde før den voksne havørn.

Heidi Huus Petersen


Hvorvidt ørnene er blevet forgiftet, kan man ikke vide med sikkerhed endnu.

- Vi fandt føde i dem, som vi har sendt til afdelingen DTU Food, hvor man står for at teste for giftstoffer. Vi håber at have svaret inden for en uge. Det kommer an på, om de er blevet forgiftet, og hvad de eventuelt er forgiftet med. Først tester man for mere almindeligt gift, men hvis det viser sig, at det ikke er det, går man længere ud i periferien af giftstoffer at teste for, og så kan det tage længere tid, Heidi Huus Petersen.

De døde havørneunger, der blev fundet på Tåsinge, viste sig at være døde før den voksne havørn, der ligeledes blev fundet død. Tim Dyrlæge og professor Tim Jensen kunne nemlig ved obduktionen konstatere, at ungerne var gået mere i forrådnelse end den voksne rovfugl.
Foto: DTU Center for Diagnostik
Foto: DTU Center for Diagnostik
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Analyse: Det var Mette Frederiksen, der pressede Frank Jensen ud

Svendborg For abonnenter

Droppede København for at fokusere på Svendborg: Nu er scenekunstner nomineret til årets kulturpris

Annonce