Annonce
Svendborg

Se billederne: Da Marstals ny færge ankom til Danmark

Kort før midnat torsdag kunne den kommende Marstal-færge Ærøxpressen for første gang gøre fast i dansk havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kort før midnat afsluttede Svendborg-bugserbåden Baltsund sit næsten 800 sømil lange slæb fra Riga og lagde Ærøxpressen til kaj i Hvide Sande.

Kort før midnat kunne skipper på Svendborg-bugserbåden Baltsund, Lars K. Floreza fra Faaborg, springe om bord på Ærøxpressen og for første gang kaste den nye Marstal-færges trosse i land i dansk havn.

I kølvandet lå et næsten 800 sømil langt slæb fra skrogets byggeværft i Riga. Slæbet afgik fra Letland sidste torsdag.

- Bortset fra, at vi måtte ligge stille oppe ved Skagen på grund af for megen vind i Nordsøen, er det gået fint, fortalte Lars K. Floreza, da han sammen med den ubefarne Rokas Cernovas, Roskilde og medarbejdere fra værftet i Hvide Sande havde fortøjet Baltsund og Ærøxpressen.

- Nu trænger vi til et hvil, og de to andre besætningsmedlemmer nikkede, da Søsiden var om bord på Baltsund ved midnatstid.

En lods om bord på Baltsund ledte slæbet ind over sandbankerne ved Hvide Sande. Det lokale SAR-fartøj Emile Robin sejlede ud og tog en hjælpetrosse agter på Ærøxpressen. Et andet mindre fartøj fra Kystredningstjenesten fulgte slæbet ind i havnen.

Allerede torsdag morgen forhales færge-skroget fra sin midlertidige placering foran broen i Hvide Sande og ind til færdiggørelse på Hvide Sande Shipyard. Torsdag formiddag kommer repræsentanter fra rederiet Ærøxpressen om bord for inspektion.

Forude venter travle måneder på værftet, før den rå stålkonstruktion er forvandlet til en moderne hybrid-færge i sejlads mellem Rudkøbing og Marstal.

Annonce
Anført af Svendborg Bugsers Baltsund ankom Ærøxpressen sent onsdag aften til Hvide Sande. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Ældre medborgere er mere værd end en vådserviet

Læserbrev: Vi har fået en ny regering, som i deres forståelsespapir/regeringsgrundlag kun har nævnt de ældre med få linjer. Det er ikke godt nok. Dansk Folkeparti har de sidste fire år sørget for, at ældreområdet har været på den landspolitiske dagsorden. Gennem samtlige finanslove vi har været med i, har vi insisteret på at finde flere penge til de ældre. Vi har afsat ældremilliard. Værdighedsmilliard. Vi har sikret, at pensionisterne har fået flere penge mellem hænderne - blandt andet ved at afskaffe satspuljen og standse den gradvise udhulning af folkepensionen. Med finansloven for i år afsatte vi 1,3 milliarder kroner til landets pensionister. Der bliver flere og flere ældre i fremtiden. Det er positivt. Faktisk vil der i 2025 være 80.000 flere ældre, end der er i dag. Derfor er det også vigtigt, at vi som folketing og kommune prioriterer, at der er den fornødne økonomi til at sikre, at man kan blive gammel under værdige forhold. I Svendborg Kommune er vi igang med de årlige budgetforhandlinger. For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at de 14 millioner vi får fra værdighedsmilliarden til Svendborg Kommune bliver øremærket til de ældre. Det er sådan, at værdighedsmilliarden fra 2020 overgår til en del af bloktilskuddet og derfor ikke automatisk bliver øremærket til de ældre som før. Det vil sige, at kommunerne kan stjæle pengene og bruge dem på alt muligt andet. Det vil i DF gøre alt for at forhindre. Ældre fortjener det bedste.

Annonce