Annonce
Svendborg

Se billeder fra vandring i Svendborg: Anne kom kulturen rundt

Anne Behr bor i Ulbølle, men tager ofte til Svendborg for at høre musik på blandt andet Arne B. Søndag eftermiddag prøvede hun nye kulturelle oplevelser, da hun deltog i Kulturen Rundt. Et arrangement, der er blevet startet for at støtte kunstnere, der har været arbejdsløse under corona, men også få at få gang i oplevelserne igen. Foto Linea Andersen
Avisen var søndag eftermiddag i hælene på 81-årige Anne Behr, der deltog i arrangementet Kulturen Rundt. Fantastisk at prøve nye oplevelser, konkluderede hun efter den kulturelle byvandring, der er opstået i kølvandet på corona.

Svendborg: - Det her, der er på programmet, er alt det, jeg ikke kender. Og jeg har trods alt boet på egnen i 30 år.

Sådan lød det fra 81-årige Anne Behr, der havde taget turen fra Ulbølle til Svendborg søndag eftermiddag for at være med til arrangementet Kulturen Rundt. En kultur-vandring, der blev til i lyset af corona, som har ramt kunstnerne hårdt, og et projekt som har fået 30.000 kroner af pengepuljen Genstart Svendborg. Svendborg Forsamlingshus, der ejes af forfatter Josefine Ottesen, har ellers været gået online under corona.

Josefine Ottesen er forfatter og ejer Svendborg Forsamlingshus, der er en af arrangørerne bag Kulturen Rundt. Uden midler fra pengepuljen Genstart Svendborg har det ikke kunne afholdes, fortæller hun. Foto: Linea Andersen

- Men det er bare ikke det samme. Så vi er utrolig glade for, at vi fik de penge. Ellers kunne det ikke lade sig gøre, og vi føler det, som en anerkendelse for, at vi eksisterer, siger Josefine Ottesen.

Annonce

For Anne Behr var det for godt et tilbud at sige nej til.

- Jeg synes, det virkede som et sjovt koncept, og derfor købte jeg billet, siger Anne Behr, der er enke og derfor var alene afsted.

- Jeg kan godt lide at høre musik og tager en del på Arne B., men det her så spændende ud, det har et godt formål og man ved ikke, hvad man kan forvente, fordi det er helt nyt og anderledes, fortæller Anne Brehr inden vandringens begyndelse søndag eftermiddag.

Ud i virkeligheden

Klokken er 13 og fortæller og oplevelseskunstner Maria Junghans går på scenen i Svendborg Forsamlingshus og giver en munter fiktiv fortælling, der tager udgangspunkt i et besøg hos en kusine i USA, hvor hovedpersonen møder nye, udfordrende og måske også skamfulde sider af sig selv.

Maria Junghans er fortæller og oplevelseskunstner og var et af de kulturelle indslag til Kulturen Rundt søndag eftermiddag. Foto: Linea Andersen

For Maria Junghans er denne opgave til Kulturen Rundt kærkommen.

- Jeg trængte til at komme ud og lugte savsmuld. At sidde derhjemme i min cirkusvogn, hvor jeg kun lavede videofortællinger, det er jo ikke det samme, siger Maria Junghans.

For Anne Behr er det turens første stop, mens tre andre hold, af 30 mennesker hver, har deres første stop på henholdsvis SAK, Worktogether i Tinghuset og på Harders. 25 minutter er der til hvert sted, og derefter går turen videre til næste kultur-oplevelse.

Efter et indslag gik grupperne videre til næste destination på Kulturen Rundt søndag eftermiddag. Her er det Pia Westergaard, der er formand for Svendborg Forsamlingshus, der agerer guide. Foto: Linea Andersen
Annonce

En god morale

Mosekonen brygger. Eller nej. Det gør hun ikke denne søndag. Men som kunstner Mai-Britt Schultz sidder under den store blodbøg i SAK's have, falder tankerne på konen i mosen. En klog kone, der ved en masse om kunst og kultur og som kan drage sit publikum ind i sin verden.

Sådan følte Anne Behr i hvert fald.

- Hun sagde noget, hvor jeg tænkte: Hvor har hun ret, reflekterer Anne Behr efter oplevelsen med Mai-Britt i haven.

Anne Behr synes kunstner Mai-Britt Schultz var dygtig og spændende at lytte til. Her i SAK's have. Foto: Linea Andersen

- Hun sagde noget om, hvor lidt vi ser. Har vi en tot hår, der stritter, er det ligegyldigt, for ingen ser det. Det er kun en selv. Jeg ved ikke, men der gik der bare noget op for mig, siger Anne Behr og tilføjer, at hun dog også lærte lidt om akvarelmaling.

Annonce

Fik en lille lur

På væggen i Worktogether i de gamle tinghus i Svendborg tydes allerede et maleri af forfatter Dan Turéll. Illustrator Nicolai Hvidberg har været i gang med de andre hold, og går nu i gang med at male videre på det halvfærdige billede, mens lyden af oplæsninger af forfatteren selv belagt med stemningsmusik bidrager til den kunstneriske udfoldelse. Folk griner ind imellem af forfatterens til tider radikale ordvalg, men kunstner Nicolai Hvidberg maler ufortrødent videre - dog også med et lille smil på læben.

Illustrator Nicolai Hvidberg i gang med et live-vægmaleri til Kulturen Rundt. Det er kontorfællesskabet Worktogether, der havde bestilt vægmaleriet, der er et portræt af forfatter Dan Turéll. "Han var en rebel, gjorde tingene på sin måde og så holdt han af hverdagen og det synes vi, passer godt til det her sted", lød begrundelsen fra stedets koordinator Stine Sloth. Foto: Linea Andersen

- Jeg er nok ikke den rette at spørge med denne oplevelse, for jeg er ikke vild med Dan Turéll. Jeg synes, han er kedelig og selvoptaget, så jeg fik mig en lille lur, svarer Anne Behr ærligt efter vandringens tredje stop.

Annonce

God eftermiddag

Lidt mere optimisme havde Anne Behr dog, da hun landede på turens sidste stop. Nemlig i Ribers Gård ved spillestedet Hardes, hvor jazz-bandet Howl Trinity lod tonerne flyde under temaet filmmusik.

Howl Trinity til Kulturen Rundt i Ribers Gård ved Harders. Foto: Linea Andersen

- Hvor var de gode, siger hun, da minikoncerten - der med hujen efter et ekstranummer varede lidt mere en 25 minutter - sluttede.

Anne Behr konkluderer, at Kulturen Rundt var både tiden og pengene værd.

- Jeg synes, det har været et godt arrangement med god kvalitet. Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, men jeg har set ting, jeg ikke troede interesserede mig, men som gjorde, siger hun.

- Det har været et godt supplement til det, jeg plejer.

- Og det har været en hyggelig eftermiddag, hvor jeg har mødt nye mennesker. Jeg har fået et smil med på vejen, og det er det, jeg påskønner meget ved at komme ud. Så nu vil jeg køre hjem til Ulbølle og slappe af og ikke lave det helt vilde til aftensmad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce