Annonce
Svendborg

Se alle billederne: Rundtur til Øhavets nye maleripavilloner

TROENSE: Ved det første pavillon-stop takkede idemanden Kristian Hansen - siddende på det marstalgrønne tag - for opbakning fra Troense Bådelaug og fra Storms Hjørne. Købmandsbutikken byder på en særudstiling om pavillonerne.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Søsiden til indvielse af seks nye maritime attraktioner på Tåsinge, i Svendborg samt på Ærø og Birkholm: Dækshus-pavilloner, hvor Jens Erik Carl Rasmussen inspirerede sin malerier.
Annonce

Marstalgrøn. Det er farvens navn. Tagene på seks nye pavilloner i vandkanten af Det Sydfynske Øhav er ens. Næsten. Da farvandets nye maritime attraktion blev præsenteret, noterede de skarptsynede sig en lille toneforskel i den marstalgrønne på tagene i Troense, Vindeby og Svendborg sammenlignet med pavillonerne i Ærøskøbing, Marstal og på Birkholm.

- Nuancerne på de gamle skibes lønning og ruf kunne også være forskellige. Marstalgrøn er ikke en autoriseret farve, men dog altid lysegrøn og nok lidt varieret efter, hvad skibsbyggeren lige har haft i bøtterne, forklarer Erik Kromann, leder af Marstal Søfartsmuseum.

En anden lille forskel på de nybyggede pavilloners tage er, at de tre på Tåsinge og i Svendborg har malede planker. Pavillonerne på Ærø og Birkholm er derimod beklædt med lærred, som er malet marstalgrønt.

- Begge løsninger er absolut godkendt, siger pavillonernes arkitekt og projektets idemand, Kristian Hansen fra Center for Maritim Arkitektur på Frederiksøen i Svendborg.

Pavillonerne på Tåsinge og den ene i Svendborg er leveret af Chris Dam Jensen fra Sydfynsk Byggefirma i Vindeby. De to eksemplarer på Ærø og pavillonen på Birkholm er fremstillet af Marstal Søfartsmuseums håndværker, Tommy Christensen.

TROENSE: Maleripavillonerne er udførrt i stil med dækshuse - kabysser - på de gamle Marstal-skonnerter. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

En oplevelse for alle

De små hvide pavilloner er ikke blot til pynt. Hele sommeren er de frit åbne for alle, der har lyst til for en stund at gå i marinemaleren Jens Erik Carl Rasmussens fodspor.

De seks nye pavilloner med bænk, vindue og info-tavle er alle placeret på steder, hvor Jens Erik Carl Rasmussens staffeli har stået for kunstnerens maling eller skitsetegning af et søstykke fra Det Sydfynske Øhav.

Pavillonerne er inspireret af dækkets kabys på de gamle sejlskibe. Det var ikke noget samtalekøkken med kogeø. Tværtimod. Pavillonernes størrelse betyder, at voksne ved entre skal dukke nakken. Passage af indgangsåbningen kan også være en udfordring for de bugsvære.

Annonce

Vinduer som maleriramme

Velanbragt inde på pavillonens bænk kan den besøgende på en infotavle få oplysninger om, hvilket af Jens Erik Carl Rasmussens marinemalerier, der er inspireret fra den aktuelle position. I info-tavlen indgår også en mindre udgave af maleriet.

Pavillonernes vinduer har samme størrelse som Jens Erik Carl Rasmussens originale malerier ophængt i Marstal Søfartsmuseums store samling.

De aktuelle malerier er skabt fra 1862-1882.

Den passerede tid betyder, at næsten alle udkig er markant forandrede. Fra begge Tåsinges pavilloner kikker den besøgende fx ud på lystbådehavnenes glasfiberbåde.

Fra pavillonen ved Svendborgs runde lystbådehavn er der i dag udsyn til Svendborgsundbroen. Da Jens Erik Carl Rasmussen arbejdede med sin værktøjer i 1886, trafikeredes Sundet ved Sank Jørgens Kirke af store og små sejlskibe.

Eneste helt uforandrede udsigt er fra pavillonen på Birkholm. Før som nu - åbent øhav.

TROENSE: Et par marstallere i forgrunden - Erik Kromann (t.v.) og Laurits Nielsen (t.h.).- før klar til cykel-afgang foran Storms Hjørne. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Skabt i samarbejde

Søsidens udsendte var rundt til alle seks pavilloner, da de blev præsenteret for alle ved et cyklende heldags-arrangement for nylig.

Ekspeditionen startede ved særudstillingen i købmandsbutikken Storms Hjørne i Troense. Over formiddagskaffen i det stopfyldte lokale fortalte Kristian Hansen om projektet, der primært er skabt i samarbejde mellem Center for Martim Arkitektur og søfartsmuseet i Marstal med opbakning fra kræfter på Tåsinge, Ærø, Birkholm og i Svendborg.

Økonomien er på plads med 300.000 kr fra Nordea-fonden.

TROENSE: Maleripavillonen er placeret centralt på havnen med udkik til Svendborgsund og Pilekrogen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Sejles med Samka

Lidt halsonde holdt Erik Kromans stemme på nedsat kraft, men et par Riga’er hen over dagen gjorde tilsyneladende underværker for mælet, da ekspeditionen sidst på eftermiddagen nåede til Birkholm:

- Vi håber, at pavillonerne vil få endnu flere til at komme og se de rigtige malerier og få nogle af vores gæster ud og opleve, hvor maleren stod, sagde Erik Kroman, mens solen skinnede ned på et havblik-stille øhav.

Da Jens Erik Carl Rasmussen for 135 år siden stod med sit staffeli på denne position, herskede der en anderledes dunkelhed, fremgår det af maleriet. Dengang var tre tosmakker fra Birkholm på vej med et følge til begravelse på Drejøs kirkegård.

Pavillonerne stuves ned til efteråret og sejles til opbevaring i Marstal af veteran-coasteren Samka. Efter planen vil pavillonerne dukke op på andre lokaliteter til næste sommer.

VINDEBY: Pavillonerne er apteret med dørk, bænk, info-tavle og en holder til en lille tryksag. Her testes udsigten af Chris Dam Jensen fra Sydfyns Byggefirma i Vindeby og leder af Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce