Annonce
Livsstil

SAS-hotellet fejres med designudstilling

SAS Royal Hotel blev designet Arne Jacobsen og var det første højhus i det indre København. Det anses i dag for at være et hovedværk i dansk modernistisk arkitektur. Bygningen består af en lav del i to etager, og ovenpå rejser et højhus med 19 etager i stål og glas sig mod himlen. Den lave bygningsdel indeholdt oprindeligt lobby, restaurant, lufthavnsterminal med mere, mens hotelværelserne var samlet i højhuset. Foto: Søren Dam Thomsen
I 2020 kunne SAS Royal Hotel fejre sit 60-års jubilæum. Det fejrer Dansk Arkitektur Center med en udstilling, hvor man blandt andet kan se to genstande, som aldrig er blevet udstillet før, og så slås døren til SAS-hotellets værelse 606, der står, som det gjorde i 1960, også op.

Verdens første designhotel fyldte 60 år i 2020, og det markerer Dansk Arkitektur Center med udstillingen ”SAS Royal Hotel - en kærlighedshistorie”, der fortæller historien om Arne Jacobsens ikoniske bygningsværk.

Da SAS Royal Hotel blev bygget, var begejstringen til at overse blandt københavnerne, men i dag er hotellet et designikon og et vartegn for København. Derfor fortjener det at blive hyldet.

Det fortæller Sara Hatla Krogsgaard fra Dansk Arkitektur Center, som har kurateret udstillingen og været på jagt i kælderrum og på lofter for at finde unikke ting til udstillingen.

Annonce

- Da hotellet blev bygget, var der nærmest læserbrevsstorm. Folk var rasende over, at man skulle have den her bygning. Det var et radikalt indgreb i det københavnske byrum, og mange syntes, bygningen var grim. Den passede simpelthen ikke ind i byrummet. Mange kaldte den også hulkortet på grund af vinduerne, men det er blevet en bygning, som københavnerne virkelig har taget til sig. Den er blevet et ikon og noget, vi er stolte af.

Arne Jacobsen selv var godt også klar over, at københavnerne ikke var vilde med hans skyskraber de første år:

”Ja, de kalder det for hulkortet, og det er meget sjovt, for det ligner det faktisk, når vinduerne står åbne en varm sommerdag. Det er jo blevet kaldt så mange ting, for eksempel glascigarkassen. Og der er jo mange, der syntes, det var et rædsomt grimt hus, og det er der måske mange, der synes endnu. I hvert fald fik det førstepræmien, da man lavede en konkurrence om, hvilket hus der var Københavns grimmeste hus,” huskede Arne Jacobsen selv, da han blev interviewet til en portrætfilm.

Et skridt foran

Udstillingen ”SAS Royal Hotel - en kærlighedshistorie” er en pop-up-udstilling i Dansk Arkitektur Centers velkomstområde og inddelt i fire tableauer. I det første tableau zoomer Dansk Arkitektur Center ind på arkitekten Arne Jacobsen, der altid var et skridt foran sine kolleger, og i det andet rettes fokus mod indretningen af SAS Royal Hotel med særligt fokus på værelse 606. Det tredje rum viser, hvordan Arne Jacobsens bygning og design har haft indflydelse helt op til i dag, og det sidste tableau er et oplevelsesrum - en installation, der pirrer sanserne og er en hyldest til AJ-bestikket designet til SAS Royal Hotellets restaurant.

Arne Jacobsen foran det færdige SAS Royal Hotel, hvor flypassagerer kunne tjekke ind og dermed undgå at stå i en træls kø i lufthavnen. PR-foto
Udstillingen om Arne Jacobsen og SAS Royal Hotel er delt op i fire afdelinger og giver et fint indblik i både designeren Arne Jacobsen såvel som hans arbejde med at skabe SAS-hotellet. Foto: Rasmus Hjortshøj
Den originale træmodel af SAS Royal Hotel har aldrig været udstillet før og blev fundet bag et gardin i hotellets kælder. Foto: Rasmus Hjortshøj
SAS Royal Hotel blev designet Arne Jacobsen og var det første højhus i det indre København. Det anses i dag for at være et hovedværk i dansk modernistisk arkitektur. Bygningen består af en lav del i to etager, og ovenpå rejser et højhus med 19 etager i stål og glas sig mod himlen. Den lave bygningsdel indeholdt oprindeligt lobby, restaurant, lufthavnsterminal med mere, mens hotelværelserne var samlet i højhuset. Foto: Søren Dam Thomsen
Udstillingen på Dansk Arkitektur Center er gratis, men vil man også se værelse 606 på Radisson Collection Royal Hotel, koster det 150 kroner. Billetten giver også adgang til alle de andre udstillinger på Dansk Arkitektur Center. Foto: Rasmus Hjortshøj

- Mens langt de fleste ting på udstillingen er set før, er der to ting, som, så vidt jeg ved, aldrig før har været udstillet, fortæller Sara Hatla Krogsgaard.

- En dag dukkede den originale model af SAS Royal Hotel i træ op. Der var vist en, som havde fundet den i kælderen bag et gardin på hotellet. Det var mega heldigt.

Modellen af hotellet kan nu ses i en montre på udstillingen, og derudover er det også muligt at se en original nøgle til værelse 312.

Annonce

Et kig ind i værelse 606

Vil man gerne have helhedsoplevelsen - den fulde oplevelse af, hvordan det var at bo på det, der af flere blev kaldt jet-alderens vartegn og var et af verdens første lufthavnshoteller - er der også mulighed for det. Dansk Arkitektur Center laver nemlig udstillingen i samarbejde med Radisson Collection Royal Hotel (det tidligere SAS Royal Hotel), som åbner døren til værelse 606: Det eneste værelse, som er bibeholdt fuldstændig, som det stod, da Arne Jacobsen designede hotellet.

Arne Jacobsens klassikere Ægget, Svanen og Dråben blev skabt specifikt til SAS Royal Hotellet, og alt fra dørhåndtag og bestik til gardinsnore bar Jacobsens signatur. Foto: Rasmus Hjortshøj

- Her, i værelset og på hotellet, får man en god fornemmelse af, hvad det var, der gjorde Arne Jacobsen unik, fortæller Sara Hatla Krogsgaard.

- Arne Jacobsen er en ener, fordi han havde sans for at kombinere det supermoderne og retlinede med det organiske og naturens former. Han var meget interesseret i botanik og planter og tog mange billeder i sin have, som han brugte i sine design. Vi kender alle Ægget og Svanen. Når man sætter sig i Ægget, føler man næsten, man bliver omfavnet af stolen. Det er et privat rum i et rum, der her var lobbyen på SAS-hotellet.


Arne Jacobsen er en ener, fordi han havde sans for at kombinere det supermoderne og retlinede med det organiske og naturens former.

Sara Hatla Krogsgaard, Dansk Arkitektur Center- Arne Jacobsen havde også en utrolig veludviklet materialesans. Han brugte moderne materialer som rustfrit stål, men kombinerede det med bløde og varme materialer som uld og forskellige træsorter. Han står tilbage som betydningsfuld, fordi han tilføjede et humant og blødt element til den modernistiske bevægelse.

- Der skulle dog gå nogle år, inden Arne Jacobsens design blev anerkendt af den brede befolkning, fortæller Sara Hatla Krogsgaard og tilføjer, at udstillingen også siger noget om, hvordan folks syn på noget kan udvikle sig over tid.

Mange af restaurantgæsterne på SAS Royal Hotel havde svært ved at finde hoved og hale i Arne Jacobsens bestik, hvorfor det blev udskiftet med noget mere traditionelt bestik. Foto: Rasmus Hjortshøj

- Arne Jacobsen var meget forud for sin tid, men måske var folk i hans samtid ikke helt parate til ham. Han designede alt på SAS-hotellet - også bestikket, men det blev hurtigt taget ud af restauranten, fordi det var for moderne og retlinet. Det lå mærkeligt i hånden, syntes man. Nu en af de største sællerter til bryllupsgaver.

SAS Royal Hotel - en kærlighedshistorie

I forbindelse med særudstillingen tilbyder Dansk Arkitektur Center en guidet tur, der starter i udstillingen og slutter på SAS-hotellets værelse 606, der stadig står i dag, som det gjorde i 1960 med originalt interiør.

Udstillingen kan ses i DAC Passage fra 21. april til 24. oktober 2021. Der er gratis adgang.

Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Radisson Collection Royal Hotel og støttet af Realdania.

SAS-hotellet blev opført fra 1958 til 1960.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce