Annonce
Navne

Sara ville rejse i sit sabbatår, men på grund af corona måtte hun finde på noget andet: Så kom hun i praktik som keramiker

Sara Moosdorf er i praktik hos Heidi Vang. Her lærer hun at dreje, glasere og brænde ler, der i sidste ende bliver til farverigt keramik. Foto: Aida Jahic
For Sara har planen altid været at rejse verden rundt, efter hun fik studenterhuen på. Men da hun blev student i sommer, var verdenssituationen en anden. I stedet har hun fundet sig til rette i keramikkens verden.

Efter Sara Moosdorf dimitterede fra Midtfyns Gymnasium i sommer, var planen en stor jordomrejse, der skulle give mange erfaringer og oplevelser i rygsækken. Virkeligheden blev dog en anden for den 21-årige unge kvinde.

Corona satte rejsedrømmen på pause, men hun har fundet noget andet at beskæftige sig med, og faktisk bruger hun al sin tid på det. Nemlig at dreje ler. Rettere sagt at lave keramik.

For Sara var det lidt af et tilfælde, at hun endte med at blive fascineret af håndværket. Det har dog givet hende meget: Et venskab, en stor passion og en praktikplads, som endte med en ansættelse.

På Sara Moosdorfs facebookside og Instagram-konto vil hun gerne sælge ud af sin keramik. Foto: Aida Jahic

- Før i tiden havde jeg slet ikke skænket keramik en tanke, men nu tænker jeg på det dag og nat. Mange af mine veninder fortæller mig, at de keder sig, fordi alt er lukket, men jeg mærker faktisk slet ikke corona, siger hun og uddyber:

- Jeg føler mig ikke begrænset af corona, som jeg gjorde før.

Annonce

En keramiker i nærheden

Det hele startede med, at Sara besøgte Kulturmaskinen i Odense, som er et åbent lerværksted, alle kan besøge.

- Jeg blev helt vildt grebet af det og kunne slet ikke vente, til jeg havde en fridag, så jeg kunne tage derud igen.

Hun havde dog problemer med at dreje leret, og derfor ville hun gerne tage drejekurser for at blive bedre. Men drejekurserne var aflyst på grund af corona, så hun måtte finde på noget andet.

Til Saras store held var der lige startet en keramiker i Gestelev, hvor hendes svigerfamilie holder til. Hun kørte med det samme ud til Heidi Vang, der havde åbnet Vangs Keramiske Værksted.

Heidi Vang åbnede sit keramiksted Vangs Keramiske Værksted i september. Det var heldigt for Sara, for så kunne hun komme i praktik hos hende i Gestelev, der ligger et par kilometer vest for Ringe. Den unge kvinde kommer selv fra Kværndrup. Foto: Aida Jahic

- Jeg spurgte, om ikke jeg kunne komme i praktik hos hende, eller om hun ikke ville lære mig håndværket. Og så sagde hun faktisk, at hun lige stod og håbede på, at der kom sådan en ung pige som mig forbi, fortæller Sara Moosdorf.

Derefter kom Sara i praktik hos Heidi, hvor hun fik lov til at udfolde sin kreativitet. Hos Heidi kunne hun lave krus med hank, uden hank, skåle, vaser og meget mere. Når hun ikke arbejdede som afløser i hjemmeplejen i Ryslinge, sad hun og drejede ler i Heidis værksted.

Praktikken var ulønnet, og hun betalte selv for ler og glasur. Men til gengæld fik hun en masse andet igen. Et nært venskab og faktisk en ansættelse.

Annonce

Fastansat hos Heidi

Både Heidi Vang og Sara Moosdorf sidder bøjet over en drejemaskine, mens de hver især former noget ler. De er begge i gang med at dreje skåle - dog i hver deres størrelse. Drejemaskinen larmer, mens der er helt stille hos de to koncentrerede keramikere.

De to udgør et godt makkerpar og supplerer hinanden. Sara er nytænkende og idérig, mens Heidi har helt styr på håndarbejdet.

Der er meget koncentration i at lave keramik. Foto: Aida Jahic

- Heidi er bare mega dygtig og sød, så vi hygger os i hinandens selskab, fortæller Sara.

- Sara er mega god til sociale medier, og det hjælper hun mig meget med. For eksempel hvad jeg skal lægge op på Instagram og Facebook, siger Heidi og tilføjer:

- Hun får også idéer, som jeg slet ikke kunne komme i tanker om. Jeg vil gerne have, at Sara bliver her til evig tid. Hun må ikke gå.

Det ser også ud til, at Sara bliver hos Heidi. I hvert fald i et godt stykke tid. Hun er nemlig blevet fastansat og kan dermed bruge endnu flere timer i værkstedet. Jobbet i hjemmeplejen beholder hun - dog med færre timer.

- Mit arbejde kommer til at bestå af at lave produktionsarbejde til engroskunder. Jeg synes, det er mega fedt, at jeg er blevet ansat.

Annonce

Sælger sin keramik

Sara kan også mærke en udvikling i sig selv. Hun er blevet bedre og bedre og faktisk så god, at hun også har solgt ud af noget af det, som hun selv har produceret.

-  Jeg lægger meget vægt på, at tingene er lavet med kærlighed, og at de ting, jeg bruger, er godkendt til service. På et tidspunkt lavede jeg seks kopper med en trekantet hank, og de blev solgt samme dag.


Jeg blev helt vildt grebet af det og kunne slet ikke vente, til jeg havde en fridag, så jeg kunne tage derud igen.

Sara Moosdorf


Hvis du spørger Sara, hvad der er så specielt ved keramikken, er hun ikke i tvivl. Det er unikt, og så er processen spændende.

- Man starter med at have noget, der har ligget i jorden, og så har man pludselig lavet noget, man kan spise med. Jeg kan godt lide tanken om, at man har noget unikt, der ikke er masseproduceret, og at hver ting er forskellig på sin egen måde.

På facebooksiden og Instagram-kontoen "Keramik studiet" deler Sara ud af de ting, hun har produceret. Det er så hendes familie og venner kan følge med i hendes udvikling, men også hvor hun sælger sine egne varer. Men det bliver der nok lidt mindre af nu, hvor hun er blevet fastansat.

Makkerparret Sara og Heidi har da også mange planer i støbeskeen. Sara åbner måske sit eget værksted en dag. Men først skal hun læse på universitet - nok som indretningsdesigner. For nu nyder hun dog tilværelsen og ser, hvad tiden den bringer.

Blå bog

Sara Moosdorf er 21 år gammel og blev student fra Midtfyns Gymnasium i sommeren 2020.

Fastansat hos Heidi Vang, der driver Vangs Keramiske Værksted i Gestelev.

Derudover arbejder hun som afløser i hjemmeplejen i Ryslinge.

Selv bor hun i Kværndrup med sin familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Klumme: What matters most?

Svendborg

Lægger op til kompromis: Udvalgsformand vil give opsagte bådejere to års opsigelse

Annonce