Annonce
Langeland

Sara Koch råbte op: Nu vil lokalt udvalg have den gode tone tilbage

Sara Koch vil have den gode debattone tilbage på Langeland. Privatfoto: Morten Gaustad
Sara Koch har gennem længere tid været træt af den hårde tone i den offentlige debat på Langeland. Derfor har hun kontaktet Lokal Demokratiudvalg for at gøre noget det.
Annonce

Langeland: - Jeg har i flere år, og måske særligt det seneste år, oplevet en hårdere debattone på Langeland, fortæller Sara Koch, der arbejder som skønlitterær oversætter og er bosat i Rudkøbing.

En holdning hun langt fra står alene med.

Hun besluttede sig for at gøre noget ved det og gik derfor til Lokalt Demokratiudvalg ved Langeland Kommune i håb om, at de kunne hjælpe hende.

Først var udvalget lidt skeptisk og havde svært ved at se, hvordan de kunne gå ind i sagen. Men kom dog frem til et løsningsforslag.

- Vi tænkte, at vi kunne jo starte med os selv og sætte nogle gode kommunikationsprincipper op for, hvordan vi i udvalget kunne tænke os, at man skulle kommunikere med hinanden. Men også hvordan vi vil kommunikere udadtil, fortæller formand for udvalget Lisa Pihl Jensen (S).

Lisa Pihl Jensen håber, at udvalget ved at gå forrest kan bane vejen for, hvordan den offentlige debat skal foregå på Langeland.

Annonce

Ikke en frugtbar tone

Sara Koch roser Lokalt Demokratiudvalg for deres imødekommenhed, venlighed og åbenhed over for hende, og hun håber, ligesom udvalget, at det nye kommunikationsprincip kan danne grobund for en mere konstruktiv debat.

Det er dels på Facebook i gruppen Udkantsgruppen Langeland og i læserbrevene til Fyns Amts Avis, at Sara Koch mener, at debattonen er blevet for hård, og dermed bliver den til tider ugunstig, mener hun.

Kommunikationsprincip for Lokalt Demokratiudvalg

Formålet med kommunikationsprincippet for udvalget er ifølge dem selv at sikre en god, rettidig og inddragende dialog internt i udvalget, men også eksternt med det ene formål at skabe det bedst mulige miljø for den demokratiske udvikling og udvalgets ageren.

Målene for udvalgets kommunikationsprincipper baserer sig på en række grundlæggende principper såsom:

• Der kommunikeres åbent og ærligt

• Der kommunikeres anerkendende og respektfuldt

• Der kommunikeres i et klart og præcist sprog

• Kommunikation er rettidig, korrekt og inddragende

• De er nysgerrige og lyttende i deres kommunikation.

Læs hele kommunikationsprincippet via kommunens hjemmeside.

- Vi er en kommune, hvor der er nogle store problemer, som udspringer af vores økonomi og demografi, osv. Derfor er det vigtigt at få diskuteret de her ting, og uenighed er godt, fortsætter hun.

Hos Leon Hansen, der er administrator for Udkantsgruppen Langeland på Facebook, har han også lagt mærke til den hårdere tone i debatten, og han mener, at der selvfølgelig skal være plads til at gå til hinanden, men at det går over grænsen, når det bliver personligt.

- Der går vi ind og giver medlemmerne en advarsel eller simpelthen smider dem ud, hvis tonen bliver for grov. Der er også nogle stykker, der er blevet blokeret i tidens løb, siger Leon Hansen.

- Det skal handle om det, vi debatterer, og så skal man holde sig til det, uddyber han.

Annonce

Hvad betyder den hårdere tone?

Når Sara Koch bliver mødt af en hårdere debattone, har det stor betydning for hendes lyst og engagement i lokalsamfundet.

- Jeg synes, Udkantsgruppen Langeland er et vigtigt sted, og der skal være plads til at være uenige, men hvis det bliver perfidt og uden gensidig respekt, så kan vi ikke bruge diskussionen til noget. Jeg vil gerne have, at vi kan få løftet diskussionen, så vi kan få skabt forandringer, siger hun.


Vi har medlemmer, der har sagt, at de gerne vil skrive inde i gruppen, men at de ikke tør, fordi de er bange for at få revet hovedet af.

Leon Hansen, administrator på facebook-gruppen Udkantsgruppen Langeland


Og noget tyder på, at Sara Koch ikke står alene med den følelse.  Ifølge professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen, viser forskning, at tonen i debatten har stor betydning for deltagelsen i den offentlige debat.

- Vi kan se i vores forskning, at folk opfatter tonen på de sociale medier som ubehagelig, når det kommer til politiske diskussioner. Og at man i højere grad synes, at folk er i stand til at holde den gode tone, når man snakker ansigt til ansigt. Den opfattelse betyder, at der er nogen, der vælger debatter på sociale medier fra, siger Michael Bang Petersen.


Jeg synes, at Udkantsgruppen Langeland er et vigtigt sted, og der skal være plads til at være uenige, men hvis det bliver perfidt og uden gensidig respekt, så kan vi ikke bruge diskussionen til noget. Jeg vil gerne have, at vi kan få løftet diskussionen, så vi kan få skabt forandringer

Sara Koch


Og det kan Leon Hansen fra Udkantsgruppen Langeland godt nikke genkendende til.

- Vi har medlemmer, der har sagt, at de gerne vil skrive inde i gruppen, men at de ikke tør, fordi de er bange for at få revet hovedet af, siger Leon Hansen.

Annonce

Kan ikke tvinge folk

Lokalt Demokratiudvalgs nye kommunikationsprincip skal ikke tvinges ned over langelænderne eller kommunalbestyrelsen, men skal mest af ses som et pejlemærke fra udvalget.

- Vi kan ikke tvinge folk til at gøre noget, men vi har i hvert fald mulighed for at vise, hvordan vi synes, det skal gøres og så håbe på, at folk kan se den gode idé i det, siger Lisa Pihl Jensen.

Er det noget, I har tænkt jer at brede ud til kommunalbestyrelsen?

- Ikke direkte, men indirekte. Vi vil selvfølgelig fortælle om, hvad vi har lavet i Lokal Demokratiudvalget og så håbe på, at man tager det her til sig. Men vi er jo et lille udvalg, hvor vi har aftalt at gøre det. Vi håber jo, at ved at råbe op, at alle vil tage principperne til sig. Det ville være rigtig rart.

Men vil det overhovedet hjælpe?, kunne man spørge. Svaret er ja, hvis man spørger eksperten til råds.

- Vi ved fra en del forskning, at det gør en forskel, hvad det er for nogle principper, man debatterer under. Om man er villig til at lytte, om man er villig til og forpligter sig til at gå efter bolden og ikke manden. Så forskningen siger, at man kan skabe bedre forhold ved at opstille nogle klare regler for kommunikationen, siger Michael Bang Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce