Annonce
Erhverv

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Nogle dage foregår arbejdsdagen på hjemmekontoret. Andre dage arbejder Dorthe Løwendahl Bomann ved køkkenbordet eller som her i havens drivhus, og hun nyder selv at kunne bestemme over og tilrettelægge sin dag. Foto: Trine Grauholm
Den gode fortælling kan få mennesker til at lytte til hinanden, og det er der behov for i en verden fuld af unødvendig støj, hvor vi i stedet for at lytte har tendens til at råbe til hinanden. Det mener Dorthe Løwendahl Bomann, der kvittede sit privilegerede job på TV2 for at forme sit eget arbejdsliv, og det har hun ikke fortrudt. Forleden blev hun hædret som Årets iværksætter på Nordfyn.

Daugstrup: Der er levende lys på langbordet, hunden dasker stille rundt, og Dorthe Løwendahl Bomann stråler af passion og power. I pastelfarvet skjorte, med bare tæer i sandalerne og med en mission, der sætter fortællingen i centrum i bestræbelserne på - helt højtravende - at gøre verden til et bedre sted.

Det er det, hun kan. Med ord, med film og med Den Gode Historie.

Sådan har det været hele hendes arbejdsliv, men Dorthe Løwendahl Bomanns egen fortælling tog alligevel en afgørende drejning for godt to år siden, da hun forlod sit højt profilerede job i TV2's gravegruppe for i stedet at forme drømmen om at blive selvstændig til noget mere konkret end blot en fornemmelse for, at der skulle ske noget nyt. Nysgerrig efter at finde ud af, hvem hun var, når hun ikke længere var Dorthe fra TV2. Men også en anelse skræmt af ikke længere at være hende, der i sociale sammenhænge blev mødt med nysgerrighed om sit arbejdsliv og kunne fortælle om OL i Beijing, Tour de France og tv-prisen for bedste nyhedsindslag, som hun har modtaget to år i træk.

Annonce

Hun sænker sin ellers scenevante røst en anelse og kigger en smule undskyldende ned for at vise det kropssprog, hun tog sig selv i at bruge i begyndelsen.

- Jamen, jeg har så min egen lille biks, og det går da meget godt, mumler hun, for sådan var det i starten.

Så hæver hun stemmen og skærer igennem.

- Sikke noget fis at sige. Det ville du aldrig høre en mand sige. Jeg har min egen virksomhed, som jeg er direktør i, og det går vildt godt. Der er ingen grund til at sætte sit lys under en skæppe. Man skal fejre sine sejre. Da jeg vandt tv-priserne, var jeg enormt stolt, men jeg underspillede det også. Det samme gjorde jeg, da jeg blev årets iværksætter i Nordfyns Kommune, men jeg øver mig i - og jeg er blevet bedre til - at være stolt af det, jeg laver. Jeg synes ikke, det er at blære sig. Det er bare at stå ved det, man kan, og det har man brug for som iværksætter, siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Tanken rumlede længe

Sideløbende med sit job på TV2 havde tanken om at blive selvstændig rumlet længe i hende, men med den fulgte også frygten for, hvordan det skulle kunne lade sig gøre.

- Jeg var også bange for det, for man tænker altid på, hvordan man dog får tjent så mange penge, som man er vant til at få i løn. Jeg havde jo min sikre løn, pension, ferie og børnenes sygedage. Det kommer aldrig til at gå, og hvad skal jeg også lave? Jeg havde et enormt privilegeret job, hvor jeg kunne sætte hele maskinrummet på Danmarks største medie i gang med de ting, jeg undersøgte. Det var enormt flatterende, fedt og skønt, og jeg vidste, at jeg var god til det, men så gik jeg bare kold i det. Det blev for voldsomt.

Dorthe Løwendahl Bomann understreger, at det ikke havde noget med TV2 at gøre, at hun blev ramt af stress, men som så mange andre blev hun lagt ned i to omgange.

Da hun efter tre måneders sygemelding anden gang forsøgte at komme tilbage på arbejde, gik hjernen i baglås og gjorde det helt umuligt. I stedet trak hun stikket og sagde op, uden at vide præcist, hvor det skulle føre hende hen.

- Jeg vendte den på hovedet, og i stedet for at tænke på, hvor mange kunder og småopgaver, jeg skulle have for at tjene den samme løn som på TV2, kiggede jeg på, hvor lidt jeg egentlig behøvede at lave, for at vi kunne leve et fint liv og have det godt. Behøver jeg virkelig tjene så mange penge? Det gjorde jeg ikke, og det vilde er, at vi faktisk ikke har skruet på særligt meget, fortæller Dorthe Løwendahl Bomann.

Annonce

Telefonen ringede på dag ét

Hun gav sig selv et år til at finde ud af, hvordan virksomheden skulle skrues sammen, hvad hun havde lyst til og var god til. Et år, hvor hun ikke behøvede at tjene en krone, men kunne koncentrere sig om at finde en måde at drive en virksomhed, hvor hun kunne leve af at fortælle gode historier, for det er det, der er hendes passion. Om det så er en tør politisk nyhed, der skal omsættes i et tv-indslag, udsatte mennesker, der skal portrætteres, eller følelsesladede øjeblikke for dedikerede sportsfolk, der skal formidles, så gør hun det med blik for den større fortælling.

- Jeg nåede faktisk kun at have sagt op én dag, hvor det var ude og åbent, før telefonen ringede. I starten sagde jeg nej til meget, for jeg skulle lige finde ud af, hvad jeg skulle, men telefonen blev ved med at ringe, og så kan jeg jo ikke lade være. Jeg er et passioneret menneske, og jeg syntes, det var fedt at komme i gang, husker Dorthe Løwendahl Bomann.

Hun står i dag på tre ben i virksomheden: Undervisning, oplæg og produktion af film eller tekst for virksomheder, organisationer og foreninger.

- Jeg er 42 år og hviler mere i mig selv end for 10 år siden. Jeg har en god tro på, hvad jeg kan, og hvad jeg ikke kan. Og hvad jeg ikke behøver at kunne. Man behøver ikke være verdensmester til alt, men det troede jeg nok, da jeg var 32. Jeg vil gerne være verdensmester i at fortælle gode historier, og det gør jeg mig umage med hver gang, men jeg behøver ikke være den bedste til at lave grafikker, filme eller passe en Facebookside, siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Hun har i stedet allieret sig med samarbejdspartnere, og selv om hun i princippet godt selv kunne optage de korte film, så hyrer hun et firma, så hun ved, at kvaliteten bliver i top.

Derfor savner hun heller ikke at have kollegaer i det daglige. I stedet har hun gode sparringspartnere, som hun bruger til alt det, der kan være svært, når man er nystartet virksomhedsejer. Hvad skal man tage for et undervisningsforløb? For et oplæg? For fem, små film? Og skal man for enhver pris presse en kunde ind, hvis man kun akkurat kan nå at få projektet færdigt til deadline?

- Hvis vi bliver bedre til at fortælle hinandens historier, lytter vi også mere til hinanden, og det burde vi blive bedre til i stedet for at råbe til hinanden. Det er faktisk det, jeg gerne vil, siger journalist Dorthe Løwendahl Bomann, der netop er blevet kåret som årets iværksætter i Nordfyns Kommune med virksomheden Den Gode Historie. Foto: Trine Grauholm

Den slags tvivlsspørgsmål tumlede Dorthe Løwendahl Bomann selvfølgelig også med i begyndelsen.

- Selv om jeg måske kan lyde kæphøj, så spekulerede jeg da på, om det nu var godt nok. Om jeg var på rette vej, og om det nu var rigtigt, at jeg sagde nej til opgaver, fordi jeg kunne se, at der var andre, der ville være bedre til dem, erkender hun.

Jeg går aldrig efter pengene. Jeg går efter opgaven, og den skal give mening. Mening er det store mantra for mig. Jeg ved godt, at det er meget oppe i tiden, men det betyder virkelig noget. Der skal også være god kemi. Det lyder måske lidt hovski-snovski, men hvis jeg kan mærke, at det for kunden mest handler om, hvor hurtigt og billigt, jeg kan løse en opgave, er der ingen passion i det, og så er der andre, der er dygtigere end mig til at løse opgaven.

Dorthe Løwendahl Bomann, Den Gode Historie

Til gengæld er hun kommet langt med et veludviklet strukturgen, der betyder, at Dorthe Løwendahl Bomann kan planlægge sin tid, så der er plads til at give hver enkelt opgave den tid, den kræver og gerne lidt til. Og hvis der i nogle uger ikke er ret mange opgaver ud af huset, bruger hun tiden på at forberede sig til den intense periode, der som regel følger efter, eller også planlægger hun disciplineret nye undervisningsforløb, der kommer hende til gavn senere.

- Som iværksætter eller selvstændig er man nødt til at have et stort strukturgen. Ellers bliver det for hårdt, og så kan man virkelig komme til at arbejde solen sort uden at kunne holde styr på, hvornår man er på arbejde, og hvornår man har fri. Jeg kan sagtens tjekke mails om aftenen eller kommunikere med en kunde, men der skal virkelig meget til, for at jeg presser noget ind, hvis jeg kan se, at det bliver for tight. Jeg kommer til at sove dårligere, og produktet bliver dårligere for kunden, og jeg har kun mødt forståelse for, at man ikke har tid med det samme, men om tre uger, hvor det til gengæld bliver meget bedre, siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Hun nyder at være sin egen chef, lade op med en gåtur under en telefonsamtale, lufte hunden, ordne vasketøj eller bage boller, fordi hun ved, at den slags sysler er med til at generere løsninger og gode idéer for hende, og så betyder det noget, at familielivet med familiens to drenge på 10 og 12 år også fungerer.

- Nogle dage er stadigt hektiske, men jeg er også meget hjemme, for 75 procent af mit arbejde er forberedelse eller redigering på kontoret, og den del kan jeg mingelere rundt med, fuldstændigt som det passer mig. Drengene synes stadig, det er dejligt, at jeg er hjemme, når de kommer hjem fra skole. Det er ikke sådan, at jeg er en meditativ øko-mor, der bager boller hver dag, men der er bare en anderledes ro på, siger Dorthe Løwendahl Bomann, som trives storartet med at bestemme selv, skabe noget og inspirere andre.

Den Gode Historie

  • Journalist Dorthe Løwendahl Bomann, 42, blev selvstændig med virksomheden Den Gode Historie i foråret 2019. Hun har tidligere arbejdet på TV2, hvor hun blandt andet har vundet tv-prisen "Årets nyhedshistorie".
  • Virksomheden tilbyder undervisningsforløb, oplæg og indholdsproduktion af både tekst og video til virksomheder, organisationer og foreninger. 
  • Det går så godt, at Dorthe Løwendahl Bomann for nylig blev kåret som Årets iværksætter i Nordfyns Kommune.

Samtidig er hun sluppet for at lave kold kanvas. Ganske enkelt fordi telefonen har ringet af sig selv, og det har givet pote at bruge sit netværk og kontakte dem, hvor et samarbejde kunne give mening. Det var også på den måde, Dorthe Løwendahl Bomann kom til at lave film for Smilfonden. En opgave, hun fremhæver som en af de bedste og mest meningsfulde.

- At få lov at spørge børn, der har store udfordringer, om alt det, der er svært, og bagefter få at vide, at de har haft den mest fantastiske dag, fordi de har været i centrum og har fået lov at fortælle deres historie, gør mig simpelthen så rørt og glad, siger Dorthe Løwendahl Bomann, som altid siger til eller fra ud fra en vurdering af, om en opgave giver mening for hende.

- Jeg går aldrig efter pengene. Jeg går efter opgaven, og den skal give mening. Mening er det store mantra for mig. Jeg ved godt, at det er meget oppe i tiden, men det betyder virkelig noget. Der skal også være god kemi. Det lyder måske lidt hovski-snovski, men hvis jeg kan mærke, at det for kunden mest handler om, hvor hurtigt og billigt, jeg kan løse en opgave, er der ingen passion i det, og så er der andre, der er dygtigere end mig, forklarer Dorthe Løwendahl Bomann.

Annonce

Brug for fortællingerne

Hun opererer hverken med en tre-, fem- eller syvårsplan, men fokuserer udelukkende på, at hun har det fantastisk, hvor hun er nu. At verden kan se anderledes ud på sigt, spekulerer hun ikke et sekund på, og hun frygter heller ikke at blive ramt af stress på ny.

- Jeg har jo fået den gave på forhånd, at jeg havde et års buffer, hvor jeg ikke behøvede at tjene penge. Den buffer skubber jeg hele tiden foran mig, og så har jeg fundet ro i, at det er bedre for mig som menneske, som mor og som journalist at have ro til opgaven uden at stresse noget igennem. Og så har jeg været på Danmarks største mediearbejdsplads i 14 år, og der har jeg selvfølgelig fået nogle redskaber, som man måske ikke er bevidst om undervejs, men jeg har fået enormt meget med mig og kan godt se, at der er ting, jeg er rigtig god til, forklarer Dorthe Løwendahl Bomann.

Tre pointer fra Dorthe Løwendahl Bomann

  1. Just Do It. Det er ligesom en reklamesøjle for Nike. Hvis du har en passion, så spring ud i det. Man finder ud af tingene.
  2. Gå efter det, der giver mening, i stedet for at gå efter pengene. Økonomien skal nok følge med, hvis du gør det, du er god til.
  3. Vær tryg ved det, du er god til. Du behøver ikke være verdensmester til alt.

Hun har den gode fortælling som en rød tråd gennem hele sit arbejdsliv og havde også virksomhedsnavnet parat, inden hun selv var klar til at blive selvstændig og gå i krig med den mission, der driver hende: At formidle gode fortællinger, fordi verden har brug for dem.

- Det skal ikke være noget højpandet fis, men vi skal ud at gøre verden til et bedre sted. Jeg mener virkelig, at der er brug for at fortælle gode historier. Der er så meget kommunikativ støj i verden. Vi får notifikationer på Aula, Facebook og Instagram, og vi bliver bombarderet fra News og apps. Der er bare så lidt, der hænger fast, fordi vi også skal forholde os til, hvornår vi skal til tandlæge. Men hvis man kan fortælle en god historie, så husker man bedre, og folk investerer tid i at lytte eller læse. Det gælder både i medierne, men også mennesker imellem. Hvis vi bliver bedre til at fortælle hinandens historier, lytter vi også mere til hinanden, og det burde vi blive bedre til i stedet for at råbe til hinanden. Det er faktisk det, jeg gerne vil, siger Dorthe Løwendahl Bomann.

Annonce

Stefan rev rødderne op og kastede sig ind i 'udskældt' branche: - Jeg har ikke et sekund fortrudt

Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv For abonnenter

Lisette og Kris fik massevis af afslag: Nu hjælper de metalgigant med at spare 40 ton aluminium om året

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce