Annonce
Svendborg

S-folketingsmedlem mener minister skal kigge på sagen: Der er hul i lovgivningen for sygedagpenge

Jan Johansen (S) sidder i Beskæftigelsesudvalget i Folketinget og han mener, der er et stort hul i lovgivningen i forhold til borgere, der får sygedagpenge. For nogle bliver raskmeldte af jobcenteret, selvom de ikke er raske, og så står de hos A-kassen, som ikke vil have dem, fordi de stadig er syge, pointerer han. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Det fynske folketingsmedlem Jan Johansen (S) mener, der skal bygges en bro mellem jobcentre og A-kasser, så borgere, der ikke længere kan få sygedagpenge, ikke falder mellem to stole. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har allerede svaret Beskæftigelsesudvalget, at han ikke ser et grundlag for ændringer i lovgivningen.

Svendborg/Christiansborg: - Jeg har ikke den færdige opskrift, men der er bare ingen tvivl om, at lovgivningen er sådan, at der er et stort hul, som lige nu ikke kan fyldes ud.

Sådan lyder det fra det fynske folketingsmedlem Jan Johansen (S), der sidder i Beskæftigelsesudvalget, om den måde sygedagpengeloven er på i dag. Han har set utallige eksempler på mennesker, der raskmeldes af jobcentrene, men som hverken er helt eller halvt raske. Det efterlader dem ved porten til A-kassen, der ikke kan lukke dem indenfor, fordi de jo ikke er raske, påpeger Jan Johansen.

Fyns Amts Avis har i den senere tid beskrevet eksempler netop på det. Eksempelvis Helle Fredriksen, der godt kan varetage 10 timers arbejde, men på grund af en skadet skulder er det ikke muligt for hende lige nu at have et fuldtidsjob, fordi skulderen skal genoptrænes først. Men hendes sygedagpenge er taget fra hende, og nu får hun ingen hjælp til at komme ud på arbejdsmarkedet, ligesom hun ingen indtægt har.

Annonce

- Hun lyder som et klassisk eksempel, og vi får mange henvendelser omkring det. Det handler jo om, at kommunerne mener, at folk er raske nok til at tage et job, men når de går ned i A-kassen og siger, at de skal have understøttelse, så siger de nej, du er slet ikke rask. For de står jo ikke fuldt til rådighed til arbejdsmarkedet. Det er der hele miseren ligger, fortæller Jan Johansen.

Han ved ikke, hvorfor der er kommet det hul i lovgivningen, hvor borgere efterlades magtesløse.

Artikelserie

Avisen har i en række artikler sat fokus på sygedagpengeområdet i Svendborg Kommune.

I første afsnit, der udkom 7. maj, hørte vi om Helle Fredriksen, der har fået frataget sine sygedagpenge, selvom læger ikke har meldt hende rask. Dagen efter fortalte vi historien om Anita Pedersen, der har fået ret i sin klage hos Ankestyrelsen.

Siden hørte avisen, hvad den privat praktiserende socialrådgiver, Maj Thorsen, der har været inde over de to ovenstående sager, hvorfor hun mener, at jobcenteret raskmelder disse syge borgere og fratager dem deres sygedagpenge, mens også jobcenterchef i Svendborg, Louise Berg, har fået lov til at give sin forklaring i avisens spalter.

- Jeg ved ikke, hvorfor det er et problem, der lige pludselig er blevet større. Men lovgivningen har åbenbart flyttet sig, for da jeg for 10 år siden sad i fagforening, var der ikke store problemer med det her. Det er blevet strammet op hen ad vejen, og det er nok af økonomiske grunde. I nogle kommuner går det meget godt, der ser vi ikke de her sager, men i andre kommuner er der mange af dem. Så jeg tror det kommer an på, hvad juristerne skriver og læser ind i lovgivningen, mener Jan Johansen.

Der skal gøres noget

Jan Johansen står fast på, at det er noget, der skal ændres.

- Der skal findes en ordning, så de her mennesker ikke falder mellem to stole. Jeg vil gerne have lavet en overgang fra, at man er sygemeldt til, at man bliver trænet op til at kunne gå på arbejde i 37 timer eller få fleksjob. Det er den overgang, der går galt. Vi skal bygge en bro, siger Jan Johansen.

- Vi skal finde en løsning på det her og få det ordentlig organiseret, for det er et problem, supplerer Jan Johansen.

Fagforeningerne 3F og HK har blandt andet været i samråd med Beskæftigelsesudvalget, og i den forbindelse har udvalget bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at kigge på sagen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener i et skriftligt svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at der er grobund for at gå sygedagpengeloven (paragraf 7) efter. Philip Davali/Ritzau Scanpix

Men det ser ikke umiddelbart ud til, at beskæftigelsesministeren ønsker at kaste lys over lovgivningen på samme facon som folketings- og partikollegaen Jan Johansen. I hvert fald fremgår det i en skriftlig forklaring fra Peter Hummelgaard på de spørgsmål, Beskæftigelsesudvalget har stillet, at han ikke finder det nødvendigt at ændre lovgivningen.

"(...) Samtidig viser Ankestyrelsens opgørelse fra 2021 over stadfæstede afgørelser vedrørende sygedagpengelovens paragraf 7, at kommunerne i langt de fleste sager træffer korrekte afgørelser om vurderingen af uarbejdsdygtighed. Jeg mener på den baggrund ikke, at der er grundlag for at ændre lovgivningen på området", skriver Peter Hummelgaard blandt andet i sit skriftlige svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, mens det ikke har været muligt for Fyns Amts Avis at få en kommentar fra ministeren til artiklen.


Annonce

S lavede selv regler om

Spørger man den privat praktiserende socialrådgiver Maj Thorsen, der tidligere har udtalt sig til avisen, så mener hun også, at der hårdt brug for ændringer i loven.

- Der er brug for en revision, hvilket nok ikke engang er nok. Der skal ske en gennemgribende ændring.

Maj Thorsen er privat praktiserede socialrådgiver og sidder med mange sager fra hele landet, der omhandler borgere, der har problemer med sygedagpenge-systemet og jobcenteret. Arkivfoto: Annelene Petersen

- Man skal give folk lov til at være syge på en ordentlig indkomst. Det er folk, der er blevet kørt ned, har været ude for en arbejdsulykke, eller måske har et psykisk dårligt helbred. De har ikke selv valgt det, og så skal de gå voldsomt ned i økonomi, hvorfor det? Og som det er i dag, er det totalt uigennemskueligt for borgerne at se, hvad der er op og ned i lovgivningen, siger Maj Thorsen.

Regler for sygedagpenge

Som reglerne er i dag skal udbetaling af sygedagpenge delvist ophøre den dag, hvor den sygemeldte er delvist arbejdsdygtig og helt den dag, hvor den sygemeldte er helt arbejdsdygtig. Sygedagpenge skal dog ophøre tidligere, når den sygemeldtes helbredstilstand er stationær. Det skyldes, at sygedagpenge er en korttidsydelse.

Kommunen skal i disse sager foretage en individuel, konkret vurdering af den sygemeldtes arbejdsevne. Kommunen skal herunder tage stilling til, om personen har ret til revalidering, ressourceforløb eller visitation til fleksjob eller førtidspension, inden der træffes beslutning om at standse sygedagpenge med henvisning til, at borgerens tilstand er stationær.

Der kan således være personer, hvis tilstand er stationær, og som derfor hverken opfylder betingelserne for at modtage sygedagpenge eller betingelserne for at stå delvist til rådighed for arbejdsmarkedet på 30 timer om ugen og modtage a-dagpenge som deltidsforsikrede. Samtidigt har de ikke en væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne, som berettiger til et fleksjob. Personer i denne situation vil dog kunne modtage kontanthjælp, hvis de opfylder betingelserne herfor.

Hun pointerer, at det var under en socialdemokratisk regering med Helle Thorning som statsminister i 2013, at der skete store ændringer i sygedagpenge-systemet. Dengang blev det nemlig ændret sådan, at der kun skulle gå 22 uger, inden den syge borger skulle genvurderes i jobcenteret. Før 2013 skulle der gå 52 uger.

- Der var meget kritik af det dengang, fordi 22 uger er ikke lang tid til at nå at blive rask. Plus der kan være en lang ventetid på behandling i sundhedsvæsenet, så det er ikke meget, der kan nås på bare 22 uger. Jeg mener, der bør ske en fordobling af antallet af uger inden genvurdering. Så er der godt nok syv forlængelses-muligheder, men de er også helt uigennemskuelige for borgerne, påpeger Maj Thorsen.

Hun er glad for, at der er opmærksomhed på det på Christiansborg, og stod det til hende:

- Helt generelt skal der være en økonomisk konsekvens for de jobcentre, der laver numre. Som jeg har sagt tidligere, er sygedagpenge jo dyre for kommunerne, og jeg har en formodning om, at KL (Kommunernes Landsforening, red.) vil kæmpe imod det her. Så skal der ske en refusion fra staten, fordi det bliver alt for dyrt for kommunerne, siger Maj Thorsen.


Annonce
Ærø For abonnenter

Dengang 'Anna' af Marstal forliste: Søfolk kæmpede 36 timer efter kollision med hval

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

32-årig mand varetægtsfængslet: 18 gange har han smadret ruder i kommunens kontorer

Sport For abonnenter

Uimodståelig Mathias Gidsel tilbage - og GOG viser sig som seriøs DM-kandidat

Faaborg-Midtfyn

Generationsskifte på vej: Midtfynske succesvirksomheder udvider ejerkredsen - og kigger mere mod udlandet

Sport

Efter heroisk og helstøbt indsats: Den pokal var kun et straffespark væk

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Sport For abonnenter

GOG-kommentar: Så fik de travlt hos Danske Spil

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Debat: Kritisabel adfærd fra lokalt energiselskab

Langeland For abonnenter

Brugsen i Rudkøbing leverer største overskud nogensinde: - Alt flaskede sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Langeland

Debat: Det er for mig vigtigt, at Danmark ikke mister betydning og anseelse ved at stå udenfor

Svendborg For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flot gave fra erhvervslivet kan løfte GOG, Rabbits og kulturlivet endnu højere op

Faaborg-Midtfyn

Ægtepar satser stort og køber partneren ud: - Vi har satset alt, vi ejer - og lidt til

Annonce