Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sørgeligt: Kan det virkelig være så let at ødelægge Faaborgs værdier?

Der var pænt stor folkelig interesse for generalforsamlingen i det lukningstruede museum torsdag 3. juni om aftenen - i øvrigt lige før Faaborg Værft stod i flammer et par hundrede meter derfra. Foto: Palle Søby

Lokaldebat: Kan det virkelig være rigtigt, at det er så nemt at nedlægge et gammelt, meget afholdt museum, som det er set i tilfældet med det kulturhistoriske museum Den Gamle Gaard i Holkegade i Faaborg?

Et museum, der i 2010 blev lagt ind under Øhavsmuseet, og som igennem de senere år har været udsat for noget, der kunne ligne misligholdelse med bl.a. manglende markering af dets eksistens i form af skiltning og omtale samt reducerede åbningstider.

Øhavsmuseets bestyrelsesformand har i medierne givet udtryk for den holdning, at ”tiden er løbet fra udstillinger og museer, som vi kender dem fra Den Gamle Gaard. Hvis vi skal trække folk til, og det skal vi, er vi nødt til at tænke spektakulært, og at gæsterne vil have aktiviteter.” (Fyns Amts Avis og Fyns Stiftstidende 30. maj 2021.) Det skulle gæsterne så have fået med det nye Øhavsmuseum på havnen i Faaborg, som der imidlertid er delte meninger om.

Annonce

Bestyrelsesformand Jakob Holm udtaler sig meget autoritativt og skråsikkert om museumsdrift, men har han ”noget at have det i”? Har bestyrelsesformanden en sagkyndig baggrund, der kan borge for værdien af hans udtalelser? Det ser det bestemt ikke ud til. Der er udtalelser i ovennævnte avisartikel, der peger på det modsatte:

”Bygningerne er fredede. De forsvinder ikke og vil stadig udgøre en værdifuld del af Faaborgs historie, også hvis der indeni dem kommer til at ligge en restaurant eller et advokatkontor. Og museumsgenstandene forsvinder jo heller ikke. De kommer på magasin eller kan måske udstilles på Kaleko Mølle.”

Det er en udtalelse, der viser, at almen viden om fredningsbestemmelser ikke er noget, der tynger bestyrelsesformanden, som tilsyneladende ikke ved, at en fredning også gælder for bygningernes indre. For Den Gamle Gaards vedkommende er fredningsbestemmelserne meget restriktive, og det er svært at forestille sig, at der ville kunne opnås tilladelse til f.eks. indretning af en restaurant.

Hvad angår forslaget om, at museumsgenstandene/inventaret kan udstilles på Kaleko Mølle, så kan man undre sig over den manglende viden om, hvordan folk henholdsvis klædte sig og boede i ”gamle dage”. F.eks. ville købmandsgårdens blankpolerede mahognimøbler og portrætmalerier af folk i tidstypiske borgerdragter passe dårligt ind i interiøret for en møllerstue. Hvis der i det hele taget er plads til dem her. Og skulle møllerens hus så ryddes, så der går helt kuk i den kulturhistoriske fortælling om Kaleko Mølle?

Og endelig er der den manglende forståelse - skal vi sige empati? - for, at byens borgere og turister naturligvis hellere vil se tingene på deres rette plads i de dertil indrettede -useumsbygninger – den gamle købmandsgård - end i et svært tilgængeligt depot.

Det er sørgeligt at se, hvor let det er at rive det ned, som er bygget op af de forrige generationer igennem en årrække. Hvor engagement og sagkundskab har været ledetråde i arbejdet, til glæde for byens borgere og besøgende. Det er sørgeligt, at beskyttelsen af byen Faaborgs værdier er så svag.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Ikke en finger at sætte på politisk engagement: Venstre har støttet besparelser

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce