Annonce
Kultur

Søren Pilmark i stor, klassisk rolle på Odense Teater

Søren Pilmark skal spille hovedrollen som idealisten Dr. Stockmann i Henrik Ibsens skuespil, "En folkefjende", på Odense Teater til november. Foto: Büro Jantzen
Crazy-komik bliver skiftet ud med klassisk nordisk drama, når den populære skuespiller medvirker i Henrik Ibsens "En folkefjende".

Søren Pilmark bliver et af efterårets store trækplastre, når Odense Teater opfører Henrik Ibsens "En folkefjende".

Det er første gang, skuespilleren, som mange især forbinder med Ørkenens Sønner og skæve eller skræmmende roller i film og på tv, medvirker i en opsætning på Odense Teater.

Og en enestående chance for at se den 65-årige skuespiller i en scenerolle.

Annonce

Det er nærliggende at tænke, at den populære skuespiller skal trække tilskuere til det mindre kendte Ibsen-skuespil:

- Selvfølgelig håber vi, at Søren Pilmark kan være med til at skabe ekstra interesse for forestillingen, men han er valgt, fordi han er en fantastisk skuespiller. Det er uhyre sjældent, Søren Pilmark står på en scene, og det er ingen hemmelighed, at han tændte på tekstens relevans og udsigten til at spille en rolle med rigtig meget kød på, siger Odense Teaters direktør, Jacob Schjødt.

Corona-aktuel tekst

Modsat ”Et dukkehjem”, ”Peer Gynt”, ”Gengangere” og ”Hedda Gabler” er "En folkefjende" en sjælden gæst på danske scener.

Men for Jacob Schjødt var valget ikke svært:

- ”En folkefjende” er teater til tiden og ekstra aktuel i år, hvor der er kommunalvalg. Stykket handler om demokrati og sætter spørgsmålstegn ved om flertallet altid har ret. Teksten er fra 1882, men kunne være skrevet under coronaen, for omdrejningspunktet er folkesundhed contra økonomi - og hvad vi vælger at prioritere højest.

Annonce

Ikke kun én sandhed

Jacob Schjødt nævner coronahåndteringen som eksempel på, at demokrati kan være en problematisk styreform:

- En masse eksperter udtaler sig, men hvem har ret, og findes der overhovedet én sandhed, når et utal af faktorer påvirker beregningerne og beslutningerne? Den slags overvejelser får Ibsens tekst én til at reflektere over.

Når Jacob Schjødt ser paralleller mellem Ibsens klassiker og den aktuelle situation, skyldes det også, at corona har været en mur- og nagelfast del af hans hverdag i langt over et år. Han er nemlig gift med Rikke Skaarup Schjødt, der er pressechef i Sundhedsministeriet.

Annonce

Genoptager makkerskab

Med "En folkefjende" genoptager Odense Teater samarbejdet med Nørrebro Teater.

Men i modsætning til 2018 hvor Odense Teater genopsatte Nørrebro Teaters et år gamle opsætning af Chaplins "Diktatoren" og erstattede nogle af de medvirkende med lokale kræfter, har begge teatre lige stor indflydelse på "En folkefjende".


Selvfølgelig håber vi, at Søren Pilmark kan være med til at skabe ekstra interesse for forestillingen, men han er først og fremmest valgt, fordi han er en fantastisk skuespiller.

Jacob Schjødt, direktør, Odense Teater


- Der er tale om et fuldbyrdet samarbejde, hvor spilleperioderne ligger i forlængelse af hinanden, og hvert teater stiller med halvdelen af skuespillerne, forklarer Jacob Schjødt.

Foruden Søren Pilmark, der spiller idealisten Stockmann, som går op imod den kommunale profit- og vanetænkning, medvirker Githa Lehrmann, Malene Melsen, Benjamin Kitter, Frank Thiel, Nicolaj Kopernikus, Patrick A. Hansen, Marianne Høgsbro, og Camilla Lau.

"En folkefjende" har premiere på Nørrebro Teater 18. september og opføres på Odense Teater fra november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce