Annonce
Søsiden

Sømanden udviklede en idé: - Vi har fundet en god lille niche

Mandøpigens ejer og skipper Poul Erik Fredskild stammer fra Tåsinge og er uddannet på Kogtved Søfartsskole og Svendborg Maskinmesterskole, i dag Simac. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Poul Erik Fredskild fik smag for det søværts i drengeårene på Tåsinge og uddannede sig i Svendborg. Nu har han succes i Vadehavet.
Annonce

VADEHAVET: - Jeg har altid sejlet - lige siden jeg var lille. Jeg tror, at jeg fik min første optimistjolle, da jeg var en seks-syv år.

I dag er Poul Erik Fredskild 50 år og en erfaren sømand.

Barneskoene blev trådt i Vindeby på Tåsinge, og det tonede tydeligt frem, at hans hu var til havet:

- Efter tiende klasse kom jeg på Kogtved Søfartsskole, og så er det nærmest gået ad søvejen siden den tid.

Den aktuelle historie om Poul Erik Fredskild er også fortællingen om sømanden, der fik lyst til at korrigere sin maritime kurs, fik en god idé og brugte både hoved og hænder for at realisere den.

Ideen var amfibiefartøjet Mandøpigen. Den er han nu ejer af og skipper på. Efter et års drift i Vadehavet, kan Poul Erik Fredskild fastslå, at han har skabt en succes. Selv i en coronatid.

Poul Erik Fredskilds vej til skipper og ejer af det unikke amfibiefartøj Mandøpigen er gået gennem en bred vifte af job i den maritime verden.

Efter tiden på søfartsskolen i Kogtved fik Poul Erik Fredskild kontrakt med rederiet Norden, kom på værkstedsskole i Esbjerg som maskinist og derfra ud og sejle.

- Da jeg kom tilbage, var det frit, hvor vi ville gå på maskinmesterskole. Jeg valgte Svendborg. Så kunne jeg bo hjemme hos mine forældre. Money talks, som Poul Erik Fredskild siger.

Mandøpigens terminal er en flydebro bag ved sivene. Til venstre skimtes Kammerslusen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Har brudt is med Thorbjørn

Senere fulgte år som maskinmester og reserveofficer i Søværnet:

- Jeg var på torpedo- og missilbåde og blev hængende på et-årige kontrakter, fordi de manglede folk.

Under tiden i Søværnet nåede Poul Erik Fredskild også at komme med i den eksklusive kreds af søfolk, der kan sige, at de har brudt is med en dansk statsisbryder. I Poul Erik Fredskilds tilfælde endda med den nu Svendborg-hjemmehørende Thorbjørn:

- Det var i den foreløbig sidste isvinter, altså omkring midt i halvfemserne. Jeg kan ikke anbefale isbrydning. Det larmer ad h... til ...

Efter en periode i land på en fabrik i Ribe fik Poul Erik Fredskild job på Nordsøen som maskinchef på borerigge for Ensco. Derefter kom han til Skotland hos off-shore-virksomheden Nexen. Det gav senere stødet til et kursskifte for Poul Erik Fredskild:

- Jeg fløj derop hver gang jeg skulle på arbejde. Det stod på i ti år. Efterhånden blev jeg klar over, at jeg skulle finde på noget andet.

Mandøpigen er det lokale tilnavn for fuglen standskade. Forklaring: “Engang øens mænd var på fiskeri og en storm i mellemtiden hærgede øen, var der ingen kvinder tilbage, da de kom hjem. Derfor kom Mandø til at hedde Mandø, og strandskaden blev til Mandøpigen - i mangel af bedre.” Siges det. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

Café og overnatning

Poul Erik Fredskild har boet på en gård på Vadehavs-øen Mandø siden 2004. Gården er løbende ombygget til turistvirksomheden Mandøpigen med café og overnatning, som Poul Erik Fredskilds kone, Karin, står for.

Tanken om at udbygge denne succes med et nyt tilbud modnedes efterhånden: - Jeg ville gerne lave noget udenfor og helst noget med sejlads. Men vi har ingen havn på Mandø. Hva’ ku’ jeg gøre, tænkte Poul Erik Fredskild og formede en idé og fik udviklet et fartøj, der ikke behøver en havn.


- Jeg har sat alt på et bræt, så nu skal jeg leve af det.

Poul Erik Fredskild, ejer og skipper, fartøjet Mandøpigen


- Jeg har sat alt på et bræt, så nu skal jeg leve af det. Status er, at det er gået godt. Hvis man kan leve op til sine budgetforventninger det første år samtidig med, at vi har haft corona, synes jeg, at det er okay. Vi har fat i det rigtige. Vi har fundet en god lille niche, fastslår Poul Erik Fredskild og tænker frem, mens vi sidder i Mandøpigens lille salon: - Nu er jeg 50. Hvis jeg kan få resten af mit arbejdsliv til at gå med at sejle turister i Vadehavet og hygge mig med det, er det vist meget godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce